Bandić i javno-privatno

14:06h
0
S desna: Milan Bandić, Vesna Željeznjak i dožupan Vjekoslav Flamaceta slušaju gradonačlenika Zvonimira Mršića

Malo iz bliže prošlosti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić boravio je u Koprivnici 27. siječnja 2007. godine. U Koprivnicu je stigao vlakom, kako bi se na temelju dosadašnjih koprivničkih iskustava u primjeni modela javno-privatnog partnerstva Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija, zajedničkim snagama za korištenje zgrade investitoru plaćati mjesečni najam od 700 tisuća kuna, nakon što ona bude gotova. Koprivnička gimnazija u funkciji bi trebala biti u rujnu s početkom nove školske godine. Nastavu će 900 gimnazijalaca polaziti u jednoj smjeni, pisao je Glas Podravine od 2. veljače 2007. I dalje:

”Prezentacija ove vrste gradnje prema kojem se radi nova zgrada koprivničke gimnazije održana je u prostorijama Gradskog poglavarstva, a o detaljima gradnje prema ovom modelu govorio je koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić. Ugovorom je predviđeno da zgrada mora biti gotova do rujna ove godine, a u najmu će biti idućih 286 mjeseci, odnosno 25 godina. Drugih troškova osim plaćanja najma partneri u tom periodu neće imati, jer su troškovi održavanja prebačeni na investitora. Na taj će se način uštedjeti između 50 i 70 milijuna kuna u odnosu na standardni model gradnje.

Grad Zagreb u iduće tri godine po ovom modelu izgraditi 3000 stanova, 15 škola, 15 vrtića i 15 domova za starije osobe, dva mosta, pet bazena i dvije sportske dvorane. Ukupna vrijednosti ovih projekata iznositi će između 900 tisuća i milijardu eura. Pojedini navedeni objekti trebali bi se graditi prema modelu Javno-privatnog partnerstva, naglasio je Bandić.”

Ne znamo što je od ovoga ostvareno. Možda još samo zašto je Bandić došao u Koprivnicu vlakom:

– Zanimalo me kako u stvarnom životu funkcioniraju veze između Zagreba i prostora, kako bi u Europi svakako bili dobro povezani kao jedan jedinstveni makroregionalni prostor.

Na slici (s desna): Milan Bandić, Vesna Željeznjak i dožupan Vjekoslav Flamaceta slušaju gradonačlenika Zvonimira Mršića.