17 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

FOTO: Bard hrvatske likovne umjetnosti Ivan Kožarić u Koprivnici
F

Ne propustite

Kad u posjet dođe najveći živući hrvatski likovni umjetnik, onda je to ne samo kulturni, već i društveni doživljaj. Ivan Kožarić uveličao je događaj u Galeriji S u Starčevićevoj ulici u Koprivnici, došavši na otvorenje svoje izložbe u četvrtak (29. srpnja) navečer. Ivan Kožarić rođen je u Petrinji u lipnju 1921. godine, dakle ušao je u devedesetu godinu života. No, daleko je od toga da mu se odaje počast kao starcu, jer Kožarić to po svojem držanju, vitalnosti, stvaralaštvu i društvenosti nije. Jedino neće popiti čašicu, jer, kaže, ne daju mu godine. Sa zanimanjem se upoznavao sa svakim tko je to htio i u pravilu je uvijek imao neku dosjetku. Kožariću nije to prvi nastup u Koprivnici, samostalno je izlagao i 2001. godine.

U Galeriji S postavljena je izložba recentnih radova (nastalih od 2007. do 2010. godine) u organizaciji Pastorale i Forma biroa (program galerije inače pomažu Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija). Izuzetak je serigrafija Konj iz 2000. godine i Mapa Ivan Kožarić, šest listova serigrafije iz 2002. godine.

– Minimalističke intervencije predstavljaju i materijalni trag, nazočnost autorove ruke, ali i duhovni biljeg, mentalni prostor jedinstvena značenja. Lakoća kojom to izvodi, nepretencioznost kojim tome pristupa ili ležernost kojim reinkarnira svoje stare ideje, čine od Kožarića autora koji se u svakoj sredini – podjednako u Kasselu, Parizu, Zagrebu ili Koprivnici – lako prepoznaje i spontano usvaja – rekao je povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i voditelj Galerije S Marijan Špoljar,

 

Na vanjskom zidu galerije koprivnički umjetnici Vlatko Vincek uz asistenciju Željka Mucka i Romana Baričevića, povukli su simboličnu okomitu crtu, a izvodeći zapravo performansu, Ivan Kožarić je taj rad potpisao, stavivši na zid svoje inicijale I.K.

– Okomica ima svoju duboku simboliku – dok vodoravnica simbolizira trošnu horizontalu ljudskog pada, okomici se svatko upućuje i ona veliča uspravljenost svakog bića – rekao je na otvorenju događanja povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Ivica Župan.

O Kožariću još nekoliko podataka iz biografije. Završio je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i specijalku kod prof. Augustinčića. Izlagati je počeo 1953. godine i od tada je priredio više od stotinu samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi. U različitim selekcijama izlagao je na najznačajnijim svjetskim umjetničkim izložbama, pa tako i na Biennalu u Aleksandriji, Veneciji, Sao Paolu, na Documetni u Kaselu, Grafičkom bijenalu u Ljubljani u Muzeju Moderne umjetnosti u Parizu itd. Kad su se na otvorenju nabrajali gradovi svijeta, Kožarić je uz smješak dobacio:

– I u Zagrebu!

Krajem pedesetih godina boravio je u Parizu, a nakon povratka u Zagreb postao je član neformalne grupe Gorgona. Autor je mnogobrojnih javnih skulptura i dobitnik je najznačajnijih hrvatskih nagrada za kulturu i umjetnost. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U novootvorenom Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Ivan Kožarić ima zasebnu sobu, u kojoj je prenesen cijeli sadržaj njegova dosadašnjeg ateljea.

Izložba u Koprivnici bit će otvorena do 10. kolovoza.

{vsig}kultura/07-2010/100729-kozaric{/vsig}

tekst i foto: Ivo Čičin Mašansker

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

DOBAR HONORAR Članovima izbornih povjerenstava do 1390 eura naknade, a biračkim odborima 20 puta manje!

Kao i svaki izbori dosad, tako ni ovi ne mogu proći bez članova izbornih povjerenstava. DIP je objavio, prenosi...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×