Intervju Branko Hrg (HSS)

‘Bez hrane nema života, a bez djece nema nastavka života’

07:00h
0
Branko Hrg, šef HSS-a i križevački gradonačelnik // Foto: HSS
Branko Hrg, šef HSS-a i križevački gradonačelnik // Foto: HSS

Branko Hrg, predsjednik HSS-a i gradonačelnik Križevaca, drugi je na listi Domoljubne koalicije u 2. izbornoj jedinici.

Predstavite nam se u nekoliko rečenica.

Oženjen sam i otac troje djece. Pet puta sam izabran za gradonačelnika Križevaca, a u VII. sazivu Hrvatskog sabora bio sam saborski zastupnik. Pobijedio sam na unutarstranačkim izborima 2012. godine u Zagrebu te postajem predsjednik HSS-a. Ovi su izbori drugačiji od svih prijašnjih, na njima se mogu preferirati pojedinci. HSS se upravo na to odlučio, na listama su dokazani iskusni kandidati, ljudi koji će znati štititi interese ovog našeg kraja i interese hrvatskih građana.

Na koja ste svoja dostignuća, kao gradonačelnik Križevaca, ponosni?

Dugo bih mogao nabrajati, no izdvajam ih nekoliko. Otvaranje laboratorija HPA u Križevačkoj Poljani, izgradnja Kalničkih voda, izgradnja tvornice MEP, izgradnja nove škole Ivan Seljanec, novi vrtić, dom za starije i nemoćne, nova knjižnica, tehnološki park i razvojni centar, nova poslovna zona Gornji Čret, uređenje gradskih trgova, deseci kilometara cesta, nogostupa, parkirališta, dvjesto kilometara vodovoda i odvodnje, itd. Preko 50 milijuna kuna iz EU fondova, oko 130 milijuna kuna ulaganja u nekadašnju vojarnu, no najvrijedniji projekt jest pokretanje izgradnje ceste do Križevaca.

Kako to da ste se ponovno odlučili utrkivati za Sabor?

Želim nastavak izgradnje ceste prema Koprivnici i Bjelovaru, pokretanje izgradnje projekata vodoopskrbe i odvodnje iz EU fondova u vrijednosti cca. 350 milijuna kuna, za što imamo građevinske dozvole.

Što je prema vašem mišljenju, najveći propust aktualne Vlade?

Kao što je rekao župan Koren, najveći promašaj ove Vlade je bilo samo formiranje te Vlade.

Sramotno je da ova Vlada nije pokrenula izgradnju ni centimetra ceste prema Koprivnici. Kao gradonačelnik i saborski zastupnik već se dulji niz godina borim za tu cestu te sam i osobno vodio aktivnosti protiv zaustavljanja radova. Nažalost, u mandatu ove Vlade ništa nije napravljeno na nastavku radova prema Bjelovaru i Koprivnici pa će to biti program buduće vlade, vlade Domoljubne koalicije.

Na koji način planirate pomoći poljoprivrednicima da se dignu na noge?

Izmjenama Programa ruralnog razvoja, izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu te promjenom uloge županija koje trebaju preuzeti ulogu glavnih organizatora poljoprivredne proizvodnje na OPG-ima. Županije trebaju organizirati centre koji će okupljati proizvođače, organizirati proizvodnju i otkup proizvoda sa OPG-ova. Dobar primjer imamo u Zagrebačkoj županiji, na čijem je čelu HSS-ov župan Stjepan Kožić, gdje već nekoliko godina postoji distributivni centar koji okuplja voćare i povrćare.

Kako biste pomogli obrtnicima i malim poduzetnicima?

Potrebno je mijenjati porezne zakone, potrebno je novim obrtnicima dati oslobođenje plaćanja poreza barem tri godine. Obrtnicima koji uzimaju učenike u naukovanje, potrebno je dati povećane naknade kako bi se mladi učili zanatu. Potrebno je reformirati školstvo i stimulirati upisivanje odličnih učenika u strukovna-obrtnička zanimanja, uvesti programe gdje će djeca i mladiti učiti da postanu obrtnici i mali poduzetnici.

Poruka za kraj…

Nije ovo za kraj, već za početak. Za mene i HSS najvažnija je proizvodnja hrane i to prvenstveno na OPG-ima. Na to se nadovezuje briga o djeci i obitelji. Smanjenje PDV-a na hranu nema alternative, kao ni besplatni udžbenici za osnovnoškolsku djecu. Bez hrane nema života, a bez djece nema nastavka života. To nikako nije trošak, to je najvažnije ulaganje za budućnost! Obrtnici, seljaci, poduzetnici i svi građani naše županije uvijek mogu računati na našu potporu i aktivnosti u razvoju ovog kraja. Uostalom, to smo dokazali na dosadašnjim dužnostima.

čitam...