24 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nadograđen sustav

BicKo se već devet godina vozika gradom, plan je širiti stanice na okolne općine, a posudba je sad još jednostavnija, Međurečan: Uvjet je kartica, ali sve je i dalje besplatno
B

BicKo sustav ima budućnost. Mislim da smo u samom vrhu regije i na prostoru tih mreža, istaknula je K. Ostriž

Ne propustite

Prošle godine BicKo je proslavio osam godina postojanja u Koprivnici. Sustavom se koristi više od 1200 zadovoljnih korisnika, a bicikli su se vozikali više od 80.000 puta. Nova sezona počela je 31. ožujka, napravljen je redoviti servis, ali je i nadograđena mobilna aplikacija Go2bike. Putem intuitivnog korisničkog sučelja omogućena je prijava novih korisnika u sustav, pregled povijesti korištenja, pronalaženje stanica i slobodnih bicikala u blizini. Ono najvažnije, pojednostavljena je prijava u sustav jednodnevnim turistima.

Na Gradskim bazenima Cerine predstavljena je nadogradnja sustava, a zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž rekla je da je BicKo sustav prvi projekt, odnosno prva ideja vezana uz popularizaciju javnog biciklističkog prijevoza, a financiran je iz nekoliko EU projekata. Istaknula je da Komunalac kao glavni operator cijelog sustava iz godine u godinu omogućuje njegovo korištenje.

– Važno je imati javno dostupne bicikle, odnosno sustav javnih bicikala u svakom gradu, povećavati samu mrežu pješačko-biciklističkih staza i zapravo osigurati održivo kretanje po gradu uz što manje emisija CO2. U sljedećem financijskom razdoblju Europske unije predviđena je velika alokacija za podržavanje takvih projekata, projekata održive mobilnosti, koji, između ostalog, pored javnog gradskog prijevoza počivaju i na sustavu javnih bicikla običnih ili električnih – rekla je Ostriž.

Dodaje da je u planu da se iz ITU mehanizma za manje urbane područje Grada Koprivnice osnaži, poboljša i unaprijedi BicKo sustav. Cilj je proširiti i stvoriti jednu mrežu stanica ne samo u gradu, već i na području okolnih općina.

– Mislimo da je to dobro i zbog povezivanja stanovništva, ali i zbog turista koji nam dolaze i posjećuju određene manifestacije u gradu tijekom godine. BicKo sustav ima budućnost. Mislim da smo u samom vrhu regije i na prostoru tih mreža. Ono što nas najviše veseli je ovaj update samog sustava kojim će se olakšati dostupnost bicikla, učiniti to puno jednostavnijim za korištenje i to je nekako cijela ideja i lajtmotiv ove priče – zaključuje Ostriž.

Bazeni, bicko
Foto: Ivan Balija

Član uprave Komunalca Goran Međurečan pojasnio je da će ovogodišnji update omogućiti mnogo lakši pristup biciklima osobito jednodnevnim turistima i ljudima koji nisu iz Koprivnice.

– Nadogradnjom aplikacije omogućili smo da se na jednostavan način pomoću aplikacije posudi bicikl. Jedino je uvjet je da korisnik ima neku od bankovnih kartica, ali se ona koristi samo kao osiguranje u slučaju otuđenja bicikla – rekao je Međurečan

U narednim danima na svim BicKo stanicama pojavit će se QR kodovi koji će skeniranjem korisnika automatski voditi na stranicu.

– Isto tako iskoristio bih priliku da kažem o usluzi komunalca koja je više namijenjena korisnicima turističkih kapaciteta u okolici Koprivnice. To je da, osim ovih bicikala koji su u ovom dijelu Bicka, imamo još dosta sportskih bicikala za iznajmljivanje. Mogu nam se obratiti pa da za njihove goste omogućimo iznajmljivanje i pripremimo biciklističke rute da bolje upoznaju naš kraj – poručuje Međurečan.

Potom je poslovođa javnog prijevoza i parkinga Robert Gadanec pojasnio kako se od sada korisnici mogu registrirati.

– Sve je to dosta intuitivno. Korisnik se može registrirati putem QR koda koji vas vodi na stranicu ili može skinuti mobilnu aplikaciju ili direktno na stranici pružatelja usluge go2bike. Korisnik se registrira, ostavi podatke i nakon što su podaci uspješno prijavljeni, korisnik mora prijaviti svoje bankovne podatke nakon što dobije potvrdu na mail. Uzima mu se euro s računa i odmah vraća, dakle sve je potpuno besplatno i to je to. Kasnije postoji mogućnost dodavanja kartice određenom računu ili još jednostavnije otključavanje bicikla mobitelom – pojasnio je Gadanec te poručio da će sve informacije biti dostupne na web stranici.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Imitiranje prirode

FOTO/VIDEO Dragicu permakultura vodi u sađenju vrta: Biljke štite jedna drugu, a imam i trik za puževe

Znate li što je permakultura? Dragica Strmečki iz Koprivnice sa sestrom Josipom ove je godine po prvi put posadila...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×