15.7 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nesvakidašnje

Bizaran oglas u kojem Grad prodaje tri puške i pištolj izazvao razne reakcije. Pitali smo Jakšića o čemu se tu radi, otkud im oružje i zašto ga, recimo, nisu predali policiji
B

Te puške su u registru policije, nije tu ništa sumnjivo. Nije to oružje koje smo mi našli na ulici ili koje nam je netko donio pred vrata gradske uprave. To je oružje koje je zavedeno u imovini grada ošasno i mi tu imovinu moramo prodavati, kaže gradonačelnik

Ne propustite

Pomalo bizaran oglas objavljen je prije nekoliko dana na službenim gradskim stranicama. Putem njega Grad se rješava oružja, točnije prodaje tri puške i jedan pištolj, ukupne vrijednosti 950 eura.

Oružje se prodaje putem javne dražbe, prvi krug je 6. lipnja, a sudionici iste obavezni su prethodno uplatiti jamčevinu od 100 eura. Oružje se može pogledati srijedom i četvrtkom od 7.30 do 14 sati u sobi broj 43 u zgradi PU Koprivničko-križevačke, a jasno je kako sudionici dražbe moraju biti i vlasnici dozvole za držanje oružje.

Iako je u ovom slučaju sve legalno, postavlja se pitanje otkud Gradu uopće oružje, otkud ideja da se nešto takvo stavi u prodaju, je li moralno prodavati tako nešto u vremena kada svako malo slušamo, gledamo i čitamo o tragedijama počinjenima s vatrenim oružjem i jesu li se te puške, primjerice, mogle predati policiji, koja stalno poziva građane da predaju oružje u PU.

Odgovore na neka od ovih pitanja dao nam je gradonačelnik Mišel Jakšić, čiji se potpis nalazi u podnožju spomenutog oglasa. Prvi čovjek Grada odmah nam je naglasio da je riječ o ošasnoj imovini, odnosno imovini bez nasljednika.

– Dakle, treba objasniti da to oružje nije ilegalno, dobili smo ga nasljedstvom, to je ošasna imovina, koja se u najvećem broju slučajeva dobiva kad je netko u dubiozama – rekao je na prvu Jakšić i nastavio.

Prodaje se svašta, od lančića do bicikla

– Te puške su u registru policije, nije tu ništa sumnjivo. Nije to oružje koje smo mi našli na ulici ili koje nam je netko donio pred vrata gradske uprave. To je oružje koje je zavedeno u imovini grada ošasno i kao što sam već rekao, mi tu imovinu moramo prodavati. U slučaju da se proda, mi te prihode skupljamo, odnosno to stoji kod nas kao prihod od ošasne imovine, ako treba, recimo, namiriti vjerovnika – pojasnio je.

Pitali smo Jakšića je li postojao i drugi način za riješiti se ovih pušaka i pištolja, a ne da se javno obznani njihova prodaja.

– Čudno i bizarno možda je, ali Grad prodaje od ošasne imovine svašta, primjerice od lančića do bicikla. To je tako. E sad, možda smo mi to mogli donirati, recimo, nekom lovačkom društvu, ali onda opet može ispasti svašta ako se, primjerice, nešto loše učini s oružjem koje je donirao grad. S druge strane, mi ćemo od tih prihoda namiriti vjerovnika, a da smo to recimo donirali, onda bismo vjerovnika morali namiriti iz gradskog proračuna, a to nikome nije cilj – kaže gradonačelnik.

Istaknuo je da ovo nije prvi put da se prodaje oružje i da Koprivnica nije nikakva iznimka u tome, jer su ga prodavali i neki drugi gradovi.

– Na stranu moral, ali ovo je, siguran sam, najčišća procedura kako bi se to oružje imalo na kontroli i da bi se znalo što se dalje s tim oružjem radi. Ne može ga kupiti bilo tko, samo oni s dozvolom. To je pravna procedura, nije to da je netko nama ostavio dvije puške u kućnoj radinosti. Sve to ima svoje brojeve, sve se zna, oružje je zavedeno, ono je imovina i postoji procedura što se dalje s tim radi – završio je Jakšić na ovu temu sa zaključkom da mu je žao što uopće mora komentirati nešto što je čista procedura.

Patačko: Radimo prvenstveno u interesu proračuna

Da je riječ o klasičnoj proceduri pojasnio nam je i Josip Patačko, zaposlenik gradske uprave, točnije viši stručni suradnik za upravljanje nekretninama, u čijoj se nadležnosti nalazi upravljanje ošasnom imovinom. Kaže da je priroda ošasne imovine takva da se ista, kada nema nasljednika, uručuje jedinici lokalne samouprave na kojoj je ostavitelj imao prebivalište. U ovom slučaju to je Koprivnica.

 

– Forma postupanja s ošasnom imovinom, u ovom slučaju s oružjem, je uvijek ista. Kad dobijemo neku imovinu u interesu je proračuna i građana da se takva imovina proda. Nekad to budu nekretnine, nekad to budu motorna vozila, nekad to bude oružje. Mi smo, osim toga, naslijedili i sva dugovanja, odnosno potraživanja, koja su vjerovnici imali prema takvoj osobi i koja smo mi dužni podmiriti. Dakle, raspolažući s tim oružjem radimo prvenstveno u interesu proračuna. Da smo mi to poklonili, bilo bi neodgovorno prema proračunu i svima koji ga pune, jer bismo onda morali vjerovnika namiriti upravo iz proračuna – pojasnio je Patačko.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×