25.1 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
TZP Središnja Podravina

Bogat program u Hlebinama povodom obilježavanja Dana svete Katarine, saznajte što vas sve očekuje
B

Dani sv. Katarine organiziraju se u suradnji TZP Središnja Podravina s Općinom Hlebine i svim udrugama koje djeluju u Hlebinama

Ne propustite

Ovoga tjedna u Hlebinama sve će biti u znaku obilježavanja Dana svete Katarine, a o bogatom programu izvještavaju iz Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Prvo u nizu takvih događanja održat će se u četvrtak 23. studenog u Društvenom domu u sklopu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama s početkom u 18 sati. Ondje se organizira stručno predavanje pod naslovom „Značaj očuvanja i revitalizacije kruške tepke“ koje će održati redovita profesorica Martina Skendrović Babojelić iz Zavoda za voćarstvo Odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

S istog fakulteta i odsjeka, ali iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo doći će izvanredni profesor Marin Mihaljević Žulj koji će govoriti o destilatima i preradi voća kao što su kruške tepke. Uz to, profesor Mihaljević Žulj poziva sve proizvođače destilata da donesu svoje proizvode na kušanje kako bi im nakon predavanja dao stručno mišljenje i savjete.

Ovo će ujedno biti prezentacija projekta očuvanja starinskih sorti voća, pogotovo kruške tepke, koji TZP Središnja Podravina provodi u suradnji s OPG Mladena Mesarova iz Virja i uz pomoć savjetnika Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Nakon predavanja bit će prigodni domjenak i degustacija voća i voćnih prerađevina.

Crkva sv. Katarine

U petak 24. studenog s početkom u 19 sati bit će predstavljanje kulturno-povijesne baštine općine Hlebine u Domu mladih u Koprivnici. Organizator predstavljanja je Povijesno društvo iz Koprivnice, a u programu će sudjelovati polaznici Dječjeg vrtića Leptirić iz Hlebina, učenici Područne škole Josipa Generalića iz Hlebina i Župni zbor sv. Katarine.

Bit će to ujedno i predstavljanje svih udruga i društava s područja općine Hlebine, od onih športskih i lovačkih, preko umjetničkih do Dobrovoljnog vatrogasnog društva. O arheološkoj baštini govorit će Ivan Valent, a o povijesti Hlebina Hrvoje Petrić, dok će Helena Kušenić
predstaviti Hlebinsku školu i tradiciju naivne umjetnosti. Vesna Peršić Kovač predstavit će tradicionalnu nošnju, a Lidija Vranar govorit će o Gabajevoj Gredi.

Vrhunac obilježavanja Dana sv. Katarine bit će u subotu 25. studenoga, na sam blagdan sv. Katarine. Svečanu svetu misu u župnoj crkvi sv. Katarine u 11 sati predstavit će vlč. Miro Denac uz domaćeg župnika mons. Josipa Đurkana. To će ujedno biti prilika za blagoslov
obnovljenog baroknog oltara sv. Katarine čiju je obnovu započeo nekadašnji hlebinski župnik vlč. Leon Lozančić, a dovršena je ove godine zahvaljujući sredstvima Koprivničko-križevačke županije, Općine Hlebine i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Proslava će se nastaviti u Gabajevoj Gredi gdje će u središtu sela biti postavljena nova informativna ploča s podacima o naselju, a nakon toga slijedi druženje u tamošnjem Ribičkom domu. Uz to bit će i prigodni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina.

Istoga dana u 18 sati u Društvenom domu u Hlebinama bit će otvorenje izložbe slika i skulptura pod nazivom „Sveta Kata, snega na vrata“ koju organiziraju članovi udruge Hlebinski slikari i kipari naive.

Podsjetimo, manifestacija Dani svete Katarine po prvi puta je organizirana prošle 2022. godine s ciljem obilježavanja blagdana nebeske zaštitnice i titulara župne crkve u Hlebinama. Blagdan svete djevice i mučenice Katarine Aleksandrijske slavi se 25. studenoga, a to je jedna od najštovanijih svetica u Hrvatskoj i svijetu. Župna crkva u Hlebinama posvećena je sv. Katarini pa je to prilika za organizaciju niza kulturnih,
zabavnih i edukativnih događanja.

Dani sv. Katarine organiziraju se u suradnji TZP Središnja Podravina s Općinom Hlebine i svim udrugama koje djeluju u Hlebinama.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krim istraživanje

Postariji gospodin popunjavao budžet prodajom duhana, u nevolji je jer je oštetio državni proračun

Zbog prodavanja duhana jedan se vremešni gospodin našao u nevolji i kazneno će odgovarati. Nakon kriminalističkog istraživanja, policija javlja da...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×