18.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Vrijeme odluke

BORBA ZA AGRAR Orbanov školski prijatelj ili Martina Dalić – tko će ugrabiti dio Fortenove, odlučit će politika
B

"Bog, sreća i Viktor Orban", ovim je riječima Lorinc Meszaros kazao što je bilo ključno za njegov poslovni uspjeh.

Ne propustite

“Bog, sreća i Viktor Orban”, ovim je riječima Lorinc Meszaros kazao što je bilo ključno za njegov poslovni uspjeh. Za portal agroklub IT-evac i pasionirani ljubitelj agrarne tehnologije Ivan Malić pozabavio se njegovim portfeljom i otkrio neke javnosti nepoznate činjenice.

Priča o Meszarosu zanimljiva je zbog interesa kupnje agrara Fortenove, za koji je zagrizla i koprivnička Podravka. Sasvim je jasno da će kupoprodaja ovog biznisa bit sve samo ne tržišno uvjetovana i da će politika odigrati ključnu ulogu.

Meszaros, inače vlasnik i investitor u NK Osijek, najbogatiji Mađar, školski je prijatelj mađarskog premijera, vrlo blizak vladajućoj stranci Fidesz. Njegov krovni holding Opus global pod sobom ima i tvrtku koja se bavi agrarom Talentis agro. Samo kratkim pregledom vidi se kako pod sobom imaju 40-ak tisuća hektara površina, 6000 muznih krava, 53.000 krmača godišnje, milijun purana, sjemensku proizvodnju, mlinove, brojne vinograde…

Orbanov školski prijatelj daje 500 milijuna

– Rekao bih da je Mészárosov poljoprivredni biznis nešto veći ili slične veličine Fortenova agrobiznisu. Prilično su komplementarni, odnosno Fortenova je sigurno zanimljiva poslovna meta za njega iz više pa i gore spomenutih razloga – navodi Malić.

Navodno Meszaros nudi 500 milijuna eura, a druge su, hrvatske ponude oko 300 milijuna. Za agrar Fortenove, zainteresirana je i koprivnička Podravka koja je potkraj ožujka krenula u dubinsko snimanje kompanije. Sudeći prema informacijama koje se plasiraju u javnost očito nije spremna dati pola milijarde eura. To je, kažu stručnjaci, možda i nerealna cijena.

traktor plug Županija daje stručnjak upozorioorbanov školski prijatelj
Ilustracija // Foto: Envato Elements

Uz Podravku, ponudu su poslali zajednički i Žito te Osatina grupa. Prodaja bi se trebala odigrati vrlo brzo s obzirom na ogromne obveze Fortenove koje stižu na naplatu. Kako navodi agroklub, tu su i vlasnički interesi Pave Vujnovca. Hoće li na kraju presuditi mađarsko-hrvatska veza i izdašnija ponuda ili možda neka drukčija, “domoljubnija” strategija ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, navode analitičari, potencijalna kupnja bi se samo od novca za potpore isplatila kroz četvrt stoljeća. Naime, Belje, Vupik i PIK Vinkovci godišnje uberu oko 19 milijuna eura poticaja.

Politika: Orban uvjetuje

– Da će politika igrati važnu misiju, saznajemo iz diplomatskih krugova, gdje kruži informacija da će Viktor Orban, čelnik Mađarske Vlade, uvjetovati ulazak Hrvatske u OECD upravo produljenjem koncesije za poljoprivredno zemljište u Slavoniji i Baranji, te da je upravo to jedan od razloga zašto Domovinski pokret želi resor poljoprivrede – piše pak Vedran Stapić za agroklub.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×