19.9 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Bosanac ukazuje na nepravilnosti, iz Grada tvrde da je sve po zakonu
B

Ne propustite

Medijima se u utorak priopćenjem obratio bivši gradski vijećnik Siniša Bosanac, koji je nakon odlaska iz vijećnićkih klupa napustio i laburiste.

Bosanac je kazao kako „koprivnička gradonačelnica gospođa Vesna Želježnjak proglašava ukupno 24 katastarske čestice javnim dobrom, navodeći da su sve čestice neotuđivo vlasništvo Grada Koprivnice”.

– Uvidom u gruntovnici ustanovio sam da je dio navedenih čestica u privatnom vlasništvu. Ova spoznaja dovodi do cijelog niza pitanja od kojih su najvažnija slijedeća:

– Može li uopće gradonačelnica samostalno određena zemljišta proglašavati javnim dobrom ili je to u ingerenciji gradskog vijeća?

– Može li gradonačelnica privatno zemljište proglasiti neotuđivim vlasništvom grada Koprivnice bez da je vlasniku isplatila pravičnu odštetu? Zar to nije eksproprijacija privatnog dobra?

Jasno je iz navedenog da postoji ozbiljna indicija nezakonitog postupanja od strane gradonačelnice, a podrijetlo istog nesumnjivo je iz djelokruga Upravnog odjela za izgradnju grada i upravljanje nekretninama.

Stoga kao građanin grada Koprivnice kojem je stalo da gradska vlast na čelu grada radi u okviru zakona zahtijevam preispitivanje rečenog zaključka te dogovor s privatnim vlasnicima zemljišta te pravičnu naknadu za zemljišta koja su na ovaj način eksproprirana – stoji u priopćenju Siniše Bosanca.

Iz Grada Koprivnice stigla nam je reakcija na Bosančevo priopćenje, koju prenosimo u cijelosti:

„Zaključkom o prijenosu vlasništva u javno dobro Klasa: 944-01/13-01/0015, Urbroj: 2137/01-07-02/1-14-9 od 30.12.2014. godine gradonačelnica Grada Koprivnice je temeljem članka 55. Statuta Grada Koprivnice, 24 katastarske čestice prenijela u javno dobro. Dakle, donošenje ovakvog zaključka nije u nadležnosti Gradskog vijeća, već u nadležnosti gradonačelnice, ali Gradsko vijeće donosi Odluke kada se na zemljištu ukida status javnog dobra i zemljište prenosi u vlasništvo Grada Koprivnice. Radi potpune informacije u slučaju da netko od vlasnika zemljišta ne potpiše ugovor o prijenosu prava vlasništva njegovo zemljište se ne prenosi u javno dobro.

Doneseni Zaključak omogućuje prijenos prava vlasništva zemljišta u javno dobro koje je u naravi šljunčana cesta već više desetljeća i dio zelene površine, a što sve zajedno čini koridor buduće prometnice Odvojak Nikole Sertića u Koprivnici. Prema članku 98. i članku 101. Zakona o cestama, ceste koje se koriste za promet vozila i svatko ih može koristiti su javna dobra u općoj uporabi i u zemljišnim knjigama se upisuju kao javno dobro u općoj uporabi u neotuđivom vlasništvu Grada Koprivnice. Da bi se zemljište u privatnom vlasništvu prenijelo u javno dobro osim donošenja navedenog zaključka potrebno je da vlasnici zemljišta potpišu odgovarajući ugovor o prijenosu prava vlasništva u javno dobro, odnosno u konkretnom slučaju pristupilo se postupku potpisivanju darovnih ugovora kojim vlasnici zemljišta prenose svoje pravo vlasništva u javno dobro bez naknade. U konkretnom slučaju svi vlasnici zemljišta osim dvojice preuzeli su ugovore na potpis i većina njih potpisala ugovore o prijenosu vlasništva u javno dobro bez naknade. Zemljišnoknjižni prijenos vlasništva zemljišta koje je trenutno privatno vlasništvo u javno dobro izvršit će se na temelju darovnog ugovora koji zaključuju Grad Koprivnica i vlasnici zemljišta i Zaključka o prijenosu vlasništva u javno dobro Klasa: 944-01/13-01/0015, Urbroj: 2137/01-07-02/1-14-9 od 30.12.2014. godine. Obzirom da se zbog racionalnosti zemljišnoknjižnog prijenosa prava privatnog vlasništva u javno dobro, prijenos se izvršava jednim prijedlogom i jednim rješenjem Općinskog suda na temelju stjecanja po više pravnih osnova (Zaključak i Ugovor) u Zaključku je nužno navesti da se radi o zemljištu u vlasništvu Grada Koprivnice. Obzirom da ovaj postupak još nije okončan u zemljišnim knjigama se još uvijek vode dosadašnji vlasnici.

Iz svega naprijed navedenog proizlazi da je:

– gradonačelnica ovlaštena donijeti Zaključak o prijenosu vlasništva u javno dobro,

– Zaključkom o prijenosu vlasništva u javno dobro zemljište se prenosi u javno dobro posebno za svaku katastarsku česticu, ali uz uvjet prethodno zaključenog ugovora o prijenosu vlasništva zemljišta, što znači da se javno dobro u zemljišne knjige ne upisuje na temelju zaključka, već na temelju zaključka i ugovora o prijenosu vlasništva. U ovom slučaju se ne radi o eksproprijaciji, već o dobrovoljnom činu prijenosa prava vlasništva zemljišta u javno dobro.

Radi cjelovitog informiranja javnosti naglašavamo da cjelokupni postupak prijenosa prava vlasništva u javno dobro u cilju formiranja koridora prometnice nije sam sebi svrha već je isključivo motiviran stvaranjem pretpostavki za rješavanje gorućih problema odvojka Ulice Nikole Sertića, a time je u izravnom interesu vlasnika nekretnina, a osobito stanovnika. Krajnji cilj postupka prava vlasništva u javno dobro je stvaranje osnovnog uvjeta za rekonstrukciju prometnice, ishođenja akata o gradnji građevine za koje je prema sadašnjim propisima potreban pristup na javnu površinu i slično, jednom riječju stvaranje pretpostavki za kvalitetniji život stanovnika ovog dijela grada”, zaključuje se u gradskom priopćenju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Sudar

NESREĆA “Majstor” jurio i zabio se u auto iz suprotnog smjera, vozač ozlijeđen

Prometna nesreća u kojoj je jedna osoba ozlijeđena dogodila se jučer u Prnjavoru Lepavinskom. Tamo je oko 6.40, javlja policija,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×