20.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Pirotehnika, petarde i vatromet

Božić je prošao neobično mirno, a za doček Nove godine pucat će se svime, od petardi pa do plinskih pištolja
B

Ne propustite

Iako se tradicionalno pucanje petardi u našim krajevima može čuti već od Badnjaka i Božića, a ponekad i ranije, ovaj blagdanski vikend bio je neubičajeno miran.

Od danas je prema naputcima policije dopušteno koristiti pirotehnička sredstva druge i treće kategorije. Drugim riječima, dopuštene su praktički sve vrste petardi, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava koje se mogu kupiti u specijaliziranim ili uobičajenim dućanima.

Iako se tradicionalno pucanje petardi u našim krajevima može čuti već od Badnjaka i Božića, a ponekad i ranije, ovaj blagdanski vikend bio je neubičajeno miran.

– Od danas se legalno može čuti malo više pucnjave, a dosad je bilo uglavnom mirno. Božić je zapravo bio neuobičajeno miran, nije bilo nikakvih prijava ni dojava dosad, niti što se tiče uznemiravanja, niti što se tiče ozljeda. Primjerice, prošla godina je bila izrazito jaka što se tiče ozljeđivanja, bio ih je neobično velik broj. Ova godina zasad izgleda potpuno suprotno, da pokucamo o drvo – rekao nam je glasnogovornik Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražen Laljek.

Akcija Mir i dobro // Foto: Sanjin Bojić

Tome je najvjerojatnije pridonijela i akcija Mir i dobro koju policijski službenici provode od 15. prosinca pa do 8. siječnja iduće godine. U sklopu akcije informiraju se građani, provode se edukacije u školama i putem medija kako bi se stradanja svela na najmanju moguću mjeru. Primjerice, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke održali su  osam edukacija kojima je nazočilo 688 učenika osnovnih i područnih škola u Đurđevcu, Kalinovcu, Sokolovcu, Virju, Molvama, Podravskim Sesvetama i Kloštru Podravskom.

Ipak, najviše petardi, raketa, prskalica i ostaloga bit će tradicionalno “ispucano” za doček Nove godine. Građani Koprivnice koje smo susreli uglavnom ne namjeravaju odvajati novac za pirotehniku, iako neki imaju i zanimljivije načine proslave.

– Ne kupujem više petarde niti bilo kakvu pirotehniku, ne zanima me to. Pucam samo plinskim pištoljem kojeg imam kod kuće – rekao nam je Luka Kirilenko.

Oni koji u kući imaju mališane svjesni su opasnosti koje vrebaju od pirotehnike.

Luka Kirilenko // Foto: Matija Gudlin

– Ne kupujem pirotehniku, ne trošim novac na to. Imamo i petogodišnjaka pa i zbog toga ne želim oko njega takve stvari. Čak izbjegavamo i javna mjesta u ovo doba jer nikad ne znate što i otkud može doletjeti – oprezan je Ivan.

Neki ipak petarde smatraju nekom vrstom tradicije pa ih ipak kupuju i bacaju tijekom novogodišnje noći.

– Da, kupit ću i petarde i malo vatrometa. To mi je navika, nekako povezujem to s dočekom Nove godine. Naravno, oprezan sam i pazim kamo bacam da ne bi bilo neželjenih posljedica – rekao nam je mladić koji je želio ostati anoniman.

Korištenje pirotehničkih sredstava dopušteno je do 1. siječnja, a još jednom treba upozoriti na moguće opasnosti. Prošle je godine ozlijeđeno 13 osoba na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, od toga njih pet teško. Među teže ozijeđenima bila su i djeca, dječaci od 13 i 10 godina. Koliko god petarde i vatromet bili zabavni i šareni, ljudski životi i zdravlje puno su važniji – budite oprezni.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×