15.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Projekt UDVDR

Branitelji u ulozi profesora djeci nastoje približiti Domovinski rat, a učenike najviše zanima gdje su na bojištu bili njihovi djedovi ili očevi
B

Ne propustite

Kako na predavanja dolazimo u odorama, možemo im sve i dočarati, a da bi predavanja bila što efektnija, koristimo se i PowerPoint prezentacijama, kaže Škvorc.

Učenici svih škola u dva su mjeseca imali prilike saznati baš sve što ih je zanimalo o Domovinskom ratu.

Članovi županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, predstavili su najznačajniji braniteljski projekt nazvan Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije. Tijekom projekta u svim osnovnim i srednjim školama diljem županije učenike su educirali o Domovinskom ratu.

– Ovaj hvalevrijedan projekt provodimo  u suradnji s Ministarstvom prosvjete i branitelja. Pokrili smo cijelu županiju te imamo tri tima u Križevcima, Koprivnici i Đurđevcu – rekao je Siniša Pavlović, predsjednik podružnice UDVDR-a te dopredsjednik na nivou Hrvatske generalu Đuri Dečaku.

Foto: Matija Gudlin

Istaknuo je kako je ponosan na ovaj najveći projekt braniteljske populacije u Hrvatskoj, te da za njega postoji velik interes učitelja povijesti i učenika, a od ministra Tome Medveda dobili su potvrdu da će osobno pomoći da se projekt nastavi, a i podigne na veći nivo.

– Mi smo nositelji projekta i provodimo ga već četvrtu godinu za redom. Obuhvaćeno je 36 škola, 2390 učenika, a 17 predavača je održalo ukupno 107 sati – iznio je impresivne brojke Đuro Škvorc, voditelj projekta.

Naglasio je da su ušli u školski program tijekom kojeg, između ostalog, govore o velikom doprinosu postrojbi Koprivničko-križevačke županije, gospodarstvu, humanitarnoj strani Podravke i Mesne indrustrije Križevci koje su imale nemjerljivu ulogu u prehrani hrvatske vojske i policajaca, a ne zanemaruje se ni udomljavanje velikog broja izbjeglica.

Ovaj se projekt provodi u još tri županije, traje dva mjeseca, a profesori su predavače zatražili da s njima sudjeluju i u obilježavanju Dana Vukovara.

– Djeca imaju sliku o Domovinskom ratu, ali to je njima već prošlost. Uglavnom ih zanima gdje je na bojištu bio netko njihov – otac, stric te kako je to izgledalo, a kako na predavanja dolazimo u odorama, možemo im to i dočarati, a da bi predavanja bila što efektnija, koristimo se i PowerPoint prezentacijama – kaže Škvorc.

Napominje da učenicima prvenstveno žele objasniti da je rat bio oslobodilački i obrambeni i da su ljudi iz naše županije odlazili u druge krajeve da bi obranili svoje kuće.

– Nastojimo im prenijeti jedinstvo građana Hrvatske u Domovinskom ratu – zaključio je Škvorc te zahvalio na podršci gradovima i Županiji.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zlatna od glave do pete, ova žena ruši sve mitove o godinama, nama je baš mrak!

Pa godine ovo, pa godine ono. Što se smije, a što se ne smije nositi. Ma da... Žene budite...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×