Sporazum pred lokalne izbore

Branko Hrg službeno najavio kandidaturu za gradonačelnika Križevaca, kao buduće zamjenike predstavio Stjepana Peršina i Nevena Jakija

12:38h
0

Hrvatska demokršćanska stranka (HDS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), MREŽA nezavisnih lista i Hrvatska socijalno liberalna stranka potpisali su danas u Križevcima sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima.

Sporazum su uime svojih stranaka potpisali Branko Hrg (HDS), Mato Devčić (HDZ), Hrvoje Gužvinec (Mreža) i Robert Banek (HSLS).

Aktualni gradonačelnik Branko Hrg (HDS) službeno je najavio kandidaturu za svoj peti mandat na čelu Križevaca, a kao buduće zamjenike predstavio je Stjepana Peršina i Nevena Jakija ispred HDZ-a.

Uime križevačkog HDZ-a podršku Hrgu i kandidatima za njegove zamjenike izrazio je Mato Devčić, kao i HSLS-ov Banek, dok se uime križevačke Mreže obratio Hrvoje Gužvinec.

– Nije vrijeme da se na Križevcima eksperimentira i uči. Otvoreni su mnogi projekti te ih treba i završiti, što Hrg kao saborski zastupnik može učiniti – njegove su riječi.

Gradonačelnički kandidat Branko Hrg prokomentirao Sporazum i svoju ponovnu kandidaturu.

Branko Hrg // Foto: Admir Sinani

– U Križevcima je danas udaren temelj i stvoreni su preduvjeti za nadogradnju. Mi smo prenijeli koaliciju s nacionalne razine na Križevce uz dodatak još jedne, nove stranke Mreže. To su stranke koje u Saboru čine većinu koja je formirala Vladu. Mi u Križevcima nikad dosad nismo imali ovakvu situaciju te suradnju s nacionalnom razinom i bilo bi šteta ne iskoristiti mogućnost dovlačenja projekata i otvaranja Križevaca prema državnoj razini – naveo je Hrg kao razlog zašto se, ipak, odlučio za kandidaturu, napomenuvši 16 godina stabilnog vodstva grada, ogradivši se tako od dojma nužne potrebe za koalicijom.

Istaknuo je kako će ponovno raditi kao gradonačelnik volonterski, bez ikakvih naknada.

– Bit ću saborski zastupnik i otvarat ću vrata projektima za naš grad. I zamjenik Peršin, također, će biti volonter. Mi gradu nudimo besplatno vodstvo i svoje vrijeme. Jaki je mladi čovjek koji tek ulazi u ovu sferu te će se kroz ovaj period graditi kao osoba i biti operativac, dok smo Peršin i ja već tandem s iskustvom u vođenju grada – uputio nas je Hrg.

Potpisivanje koalicijskog sporazuma u Križevcima // Foto: Admir Sinani

Iz HDZ-a najavljuju samostalnu listu za križevačko Gradsko vijeće dok će HDS na lokalne izbore izaći s listom na kojoj će se naći mjesta za HSLS. MREŽA nezavisnih lista prema potpisanom sporazumu može izaći samostalno na izbore, ali o tome će odlučiti u narednom razdoblju.

O Sporazumu i podrškama kandidatima za župana i križevačkog gradonačelnika, izjasnili su se trenutni župan Darko Koren (Mreža) i njegov zamjenik Darko Sobota (HDZ).

– Sve su to naši ljudi, i to je poruka koju želimo poslati, a koja ukazuje na naše zajedništvo. Politička je mijena stalna, a naša današnja garnitura posljedica je određenih promjena na političkoj sceni države, županije i grada. Iako smo Hrg i ja bili visokopozicionirani u našoj bivšoj stranci HSS, trenutna promjena nije promijenila nas, bez obzira na oznake stranaka koje su ispred naših imena – rekao je župan, uvjeren u dobar rezultat na izborima kao i uspješno upravljanje Križevcima.

Objasnio je kako je Mreža samo alat da bi se politički djelovalo te izrazio nadu da će to pridonijeti njihovim koalicijskim partnerima.

Sobota je izrazio podršku HDZ-a Hrgu i Korenu // Foto: Admir Sinani

– Budimo zajedno, bez obzira na to s kojom političkom zastavicom nastupamo pred Križevčanima i šire – odaslao je Koren svoju poruku.

Zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma iskazao je, uime HDZ-a kao supotpisnika i dožupan Darko Sobota.

– HDZ će u svim županijama na nacionalnoj razini imati svoje kandidate za župane i zamjenike, no Koprivničko-križevačka županija specifična je u određenim političkim odnosima te pretenzijima svih ljudi na ovom području. Tako je HDZ s nacionalne razine, na području naše županije napravio određeni iskorak i odlučio podržati kandidata Darka Korena za župana i njegova dva zamjenika. Ovo je prva jedinica lokalne samouprave gdje se ovakvi sporazumi potpisuju, a u narednih 10 dana očekujemo izaći sa svim svojim kandidatima, ali i nastaviti potpisivanje ovakvih sporazuma s koalicijskim partnerima – objasnio je Sobota HDZ-ovu podršku Korenu.

Također, dodao je kako Križevci po političkom opredijeljenju i ambicijama političara, zaslužuje ovakav sporazum i ove ljude da vode ovaj grad jer su se oni dokazali i garancija su razvoja Križevaca i okolice.

čitam...
Loading...