4.3 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Brijački salon ”Ivo” u prizemlju robne kuće zatvorio je svoja vrata
B

Ne propustite

Nakon 37 godina uspješnog poslovanja brijački salon ”Ivo” smješten u prizemlju robne kuće zatvorio je svoja vrata. Ivan Posavec, brijač koji je u tom salonu uredio mnogo muških glava odlazi u mirovinu. Nakon 49 godina radnog staža vjeruje da mu je vrijeme za zasluženi odmor.

U društvu bliskih prijatelja proslavio je prvi dan mirovine i zajedno su se prisjetili kako je taj salon izgledao kad su bili mlađi.

Brico sa radnim stažom dugim 49 godina

– Kad je salon bio u vlasništvu Izvora tu smo radili ja, moj prijatelj Ivan Kosmač i pokojni kolega Martin Križević. 1997. godine sam preuzeo salon i u njemu radio do dana današnjeg- rekao nam je brico Posavec.

Za brijača se Ivan Posavec školovao u Školi učenika u privredi (ŠUP) koja je davnih dana postojala u Koprivnici. Kroz šalu govori kako danas mnogi pojma nemaju što znači kad im kaže da se u ŠUP-u školovao za brijača, a nerijetko ga u čudu pitaju ”Gdje?!? U MUP-u?”.

Brico Ivan Posavec sa svojim ''modelima''. S lijeva na desno Valent Stubičar, Rado Habijan, Kopači Šandor i krajnje desno kolega brijač Ivan Kosmač. // foto: Ivan BrkićZanat brijača je nakon škole tesao u vojsci za vrijeme odsluženja vojnog roka, a potom je radio kod Ivana Šubića, također poznatog koprivničkog brijača.

– 1961. sam konačno završio obuku kod Šubića; oslobodio sam ga se. Kod njega sam radio jako puno, ali sam isto tako puno i naučio – otkriva Ivo.

Nakon Šubića radio je u radnji Mirka Popijača sve do 1973. godine kad je među prvima došao raditi u brijački salon u robnoj kući. Prisjeća se da je pokraj salona za muškarce postojao i salon za gospođe. Često su parovi zajedno dolazili na frizure, a kako bi muškarci uvijek bili gotovi prije svojih supruga čekali su ih pred salonom i pričali o dogodovštinama koje su im se dogodile toga dana, a žene su unutra sjedile pod haubom ili su im frizerke stavljale minival.

Slobodnog vremena nikad dosta

Kod brice u salonu uvijek netko sjedi, uvijek se nađe neka glava koju treba urediti i Ivo uvijek vrhunski obavi svoj posao. Na sam dan zatvaranja ošišao je, kaže zadnju glavu u svome životu. Vjerne mušterije koje nisu dobile frizuru prije nego što je njihov najdraži brico otišao u penziju uputio je na šišanje svom sinu Mariju, također brijaču.

Brijački salon "Ivo" od sutra zatvoren // foto: Ivan Brkić– 49 godina radim i moram vam reći da nikad u cijelom svom radnom vijeku nisam nekog ozlijedio. Veća je vjerojatnost da brijač ozlijedi sebe, nego da ozlijedi mušteriju – rekao nam je Ivan Posavec, a to je potvrdio i njegov prijatelj i dugogodišnji kolega Ivan Kosmač.

Sad kad više nema poslovnih obaveza, Ivo će kao i svi drugi penzioneri lagano uživati u životu. Strastveni je i dugogodišnji lovac, ima pse s kojima se treba baviti, gorice koje treba održavati, unučad s kojim obožava provoditi vrijeme i sada će za sve to imati vremena. U potpunosti će se opustiti i uživati u svakom trenu, jer kad će ako neće sad.

– Dugi niz godina radim kao brijač. Tijekom tog vremena stekao sam mnoge dobre prijatelje. Jedino što će sada biti drugačije je da ću i ja, kao i većina mojih prijatelja, biti penzioner – završio je Ivan Posavec.

Uskoro rekonstrukcija robne kuće

Od voditelja robne kuće Miroslava Gažija saznajemo kako će tijekom proljeća ove godine početi radovi na rekonstrukciji tog prostora.

– Ne može se egzaktno reći kada će radovi početi, ali svakako će početi prije ljeta. Održan je sastanak sa predstavnicima firme Richard Ellis koja se bavi pronalaženjem rješenja koja će iz postojeće nekretnine izvući njen maksimum – objasnio je Miroslav Gaži.

Koprivnica department store je naziv projekta koji priprema tvrtka Richard Ellis, a cilj je u centru grada ponuditi sadržaj koji je ljudima na dohvat ruke.

– To će biti mjesto gdje će ljudi moći šetati u hladnim zimskim danima, gledati izloge, kupiti što im se svidi, a predviđen je i restoran – dodao je Gaži.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×