7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Predstavljene Noći muzeja

Brojne inovacije čekaju ovogodišnju Noć muzeja, Čimin: Veliku ulogu igraju društvene mreže, korisnici će se moći na računalu prošetati kroz izložbu
B

Ukupno 14. Noć muzeja u Europi, a 12. u Koprivnici traje od 18 sati do ponoći u gradu te od 18 do 22 sata u Hlebinama. Ulaz će biti slobodan. Valja napomenuti kako će biti organiziran prijevoz do Hlebine, o čemu će javnost biti obaviještena kasnije.

Ne propustite

Program Noći muzeja na temu Muzeji – inovacije i digitalna budućnost pod organizacijom Muzeja grada Koprivnice predstavljen je danas u Galeriji Mijo Kovačić. Noć muzeja ove godine obilježava se 1. veljače.

– Tema je zanimljiva i inovativna. Muzeji su danas u novoj interakciji s korisnikom. Veliku ulogu odigrale su, primjerice, društvene mreže. U izložbene programe pokušavamo uvesti digitalije što ćemo u ovoj Noći muzeja prezentirati – započeo je ravnatelj Muzeja, Robert Čimin.

Inače, program će se odvijati u Galeriji Mijo Kovačić, Galeriji Koprivnica, gradskome Muzeju, na pročelju Zrinskog trga, Kinu Velebit te hlebinskoj Galeriji naivne umjetnosti.

Od sadržaja valja izdvojiti projekciju starih fotografija na pročelju Zrinskoga trga povodom 100. godišnjice dvorane Domoljub te virtualnu izložbu Podravka – industrijska baština koja je predstavljena krajem prošle godine.

– Hrvatski institut za financijsku edukaciju izradio je virtualnu interaktivnu snimku. Korisnici će se na dva postavljena računala samostalno moći prošetati kroz izložbu. U budućnosti će to, također, biti ostvarivo u komunikaciji s publikom – pojasnio je Čimin, dotaknuvši se potom muzejskog sadržaja.

Foto: Marko Dedić

– Odlučili smo se na izložbu Digitalne arheologije koja će predstaviti posljednjih sedam godina digitalizacije arheološke baštine. Osvrćem se na izradu 3D modela koje smo proveli samostalno ili s IT tvrtkama – napomenuo je ravnatelj.

Muzejska pedagogica Maša Zamljačanec predstavila je, potom, program koji će se odvijati na prvom katu Galerije.

– Izložbom Koprivnički trgovi prošlosti i budućnosti: Zrinski i Jelačić otvorit ćemo Noć muzeja, ali i izložbenu sezonu u prostoru Galerije. Preispitale smo politike razvoja i načine promjena trgova u razdoblju od 100 do 120 godina kada su bile brojne gradske i državne transformacije, što je iznimno zanimljivo – rekla je Zamljačanec.

Važnost potonje izložbe trga kao praktički dnevnog boravka Koprivničanaca ogleda se u tome kako je važno osvrnuti se na prošlost što može biti nostalgično, nevjerojatno i melankolično, ali vrijedno iskustvo.

Posljednja se obratila Helena Kušenić, s riječima kako će u Hlebinama biti organiziran sveobuhvatni pregled prošlogodišnjih sadržaja.

– Organiziramo pregled za sve one koji možda neće stići do grada, za lokalno stanovništvo koje će biti zainteresirano vidjeti kako se obilježila 50. godišnjica Muzeja. Pripremili smo također jednu izložbu sa sadržajem iz naših donacija koje će prikazati nešto novo – predstavila je Kušenić, istaknuvši digitaliziranu građu na platformi Google Arts & Culture koja će, jednako tako, biti predstavljena posjetiteljima.

Foto: Marko Dedić

Ukupno 14. Noć muzeja u Europi, a 12. u Koprivnici traje od 18 sati do ponoći u gradu te od 18 do 22 sata u Hlebinama. Ulaz će biti slobodan. Valja napomenuti kako će biti organiziran prijevoz do Hlebina, o čemu će javnost biti obaviještena kasnije.

Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Optužnica

Kupio 5,3 kilograma ilegalnog duhana, može i do godinu u zatvor!

Čak i godinu dana zatvora može dobiti jedan 55-godišnjak kojeg je policija "ulovila" u kupnji ilegalnog duhana. Osim što...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×