27.3 C
Koprivnica
Četvrtak, 20. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Bunt medicinarki // Sambol: Pacijenti me zaustavljaju i kažu da će zajedno s nama štrajkati
B

Ne propustite

Dan uoči skupštine zagrebačke središnjice, koja je jednoglasno odlučila da se ide u štrajk zbog nezadovoljstva novim kolektivnim ugovorom, isto je učinila i Podružnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, koja broji 338 članova i na čijoj je izvanrednoj skupštini utvrđeno kako je to jedini ispravan potez zbog sve težih uvjeta rada i smanjenja plaća, doznajemo od povjerenice podružnice Ljiljane Sambol, inače medicinske sestre – instrumentarke u djelatnosti operacije i centralne sterilizacije koprivničke Opće bolnice.

Datum štrajka još je nepoznat, no najvjerojatnije će se održati u rujnu. No, sutra bi trebali početi pregovori sindikata s resornim ministarstvom, tako da, u slučaju pozitivnog ishoda odnosno ispunjenja njihovih zahtjeva, do štrajka možda ni neće doći. Svejedno, hrvatskim je medicinskim sestrama voda došla do grla te ne pamte gora vremena.

-Već su nam drugi put ove godine smanjili plaće. Sve nas je manje, nemamo ni pauza, tempo je vrlo žestok, a naše nezadovoljstvo primjećuju i pacijenti – priča Sambol, medincinska sestra iza koje su 33 godine radnog staža.

Prosječna plaća medicinske sestre s nekoliko godina radnog staža i dodatkom na plaću od 25 posto iznosi 4700 kuna, a za prošli mjesec dobile su manje i do tisuću kuna. Osim toga, maksimalno trajanje godišnjeg odmora skraćeno je na 30 dana, dok je prije bilo 35.

-Kad uđemo u operacijsku salu, ne gledamo na sat. Ostajemo koliko treba, kako bi pacijent bio potpuno zbrinut i dobio najbolju moguću njegu, tako da je prekovremeni rad naša svakodnevica. Takav se rad ne plaća, dobivaju se slobodni dani, ali teško je otići na te slobodne dane kada vas nema tko zamijeniti – kaže Sambol, aludirajući na zabranu zapošljavanja medicinskih sestara koja je na snazi već dulje vrijeme. Stoga su stres i pritisci na poslu svakodnevna pojava, a u cijeloj priči najviše trpe pacijenti.

Svaka sestra u prosjeku brine o 30 pacijenata, a najteže je noću, kada je sve na plećima jedne sestre koja si ne smije dozvoliti ‘loš dan’.

Ipak, ističe, voli svoj posao, uostalom, kao i sve medicinske sestre te im novac i nije najvažnija stavka, no trebalo bi im iskazati malo više poštovanja.

Otkako su počele priče o štrajku, koji bolesnici neće osjetiti ako do njega i dođe, priča, njeni je pacijenti zaustavljaju na ulici i daju podršku.

-Ugodno me iznenadila nekolicina bivših pacijenata, koji su mi u prolazu rekli da ako idemo u štrajk, oni idu s nama, jer znaju koliko je naš posao težak te osjete naše nezadovoljstvo, kao i manjak sestara na odjelima – zaključuje Sambol.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ususret MANIFESTACIJI

PROGRAM PICOKIJADE Tri dana zabave za svačiji ukus, nastupaju Goran Bare, Željko Samardžić i Parni valjak

Picokijada, tradicionalna turistička manifestacija u Gradu Picoka – Đurđevcu, kojom se oživljava legenda o nevjerojatnoj pobjedi Đurđevčana nad Turcima,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×