Cajghaus će opet dobiti funkciju gradskih vrata

13:02h
0
Cajghaus Ilustracija//foto:GoranGeneralić

Koprivnica je počela s realizacijom planova za revitalizaciju južnog bastiona koprivničke tvrđe ili gradskih bedema. U gradskoj je upravi održan radni sastanak s konzervatorima i projektantima, a na sastanku je bio i pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac.

– Gospodin Zlatko Uzelac nas je informirao da je koprivnički projekt uvršten u „Projekt pet gradova tvrđava“. Osim Koprivnice tu su i Grad Karlovac, Stara Gradiška, Osijek i Slavonski Brod i ne samo da će Ministarstvo kulture, već će i Ministarstvo graditeljstva podržati taj projekt – izvjestila je pročelnica za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Maja Ištvan Krapinec.

U planu je da oružana ili cajghaus ponovo dobije svoju povijesnu funkciju gradskih vrata, gradski bedemi će se – zajedno sa sajmištem, u potpunosti revitalizirati a iako je za sad još neizvjesno hoće li u opkopima poteći i voda, sigurno je da će se uz oružanu vratiti most. Očuvani zemljani bedemi veliko su bogatstvo koje bi Koprivnica u budućnosti mogla znatno više kapitalizirati, zaključak je stručnjaka koji su još lani prihvatili i gradski vijećnici.

Kad će revitalizacija biti gotova, ovisi o mnogim čimbenicima no činjenica je da je novac za početak, za izradu projektne dokumentacije uređenja bedema i mosta osiguran. Osim iz državnog proračuna, u Koprivnici novac za ovaj veliki zahvat se nadaju dobiti iz evropskih fondova. 

Tekst: Radio Drava