testiranje kod liječnika

Capak: Građani od danas mogu napraviti brzi antigenski test u ordinaciji svog liječnika

Naglasio je i kako su napravili strukturu da HZZO plaća takve tekstove.

09:22h
0
Foto: Screenshot YouTube
Krunoslav Capak // Foto: Screenshot YouTube

– Mi smo danas podijelili 560.000 brzih antigenskih testova u Zavode za javno zdravstvo, a testovi se mogu podignuti uz evidenciju, toga je bilo i do sada – kazao je Capak

U ordinacijama obiteljskih liječnika, stomatologa, pedijatara i ginekologa, prema novoj odluci, mogu se testirati i građani, a rezultate nije potrebno potvrđivati PCR-om. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je da su u tu svrhu danas podijelili 560.000 brzih antigenskih testova u Zavode za javno zdravstvo.

– Do sada su se brzi antigenski testovi, koji su se na testnim mjestima izvodili, koristili za dolazak na posao u zdravstvene ustanove, za javne i državne službenike. Sada će moći doći građani i u dijagnostičke svrhe, koji imaju simptome ili su bili u kontaktu. Oni se mogu doći testirati – pojasnio je Capak za RTL.

Naglasio je i kako su napravili strukturu da HZZO plaća takve tekstove.

– Mi smo danas podijelili 560 000 brzih antigenskih testova u Zavode za javno zdravstvo, a testovi se mogu podignuti uz evidenciju, toga je bilo i do sada – kazao je Capak.

Epidemiolog ili liječnik će svom pacijentu reći treba li ići na PCR test ili na brzi antigenski.

– Mi smo u ponedjeljak objavili jasne preporuke – dodaje.

Pretpostavljaju da će se na ovaj način proširiti broj testnih mjesta te da bi se moglo obaviti oko 20 do 30 tisuća brzih antigenskih testova. Isto tako, trenutno se u privatnim klinikama ne može raditi PCR, ako netko dokaže da ima uređaje i ljude koji to mogu napraviti, u tom slučaju se i to može dopustiti uz uputnicu.

– Ukoliko će građaninu to u ovom trenutku trebati on naravno može zatražiti PCR. No, ako je to u svrhu putovanja, to onda ne plaća HZZO, nego osoba sama – kazao je Capak.