Carlsberg predstavio godišnje izvješće o zaštiti okoliša

12:40h
0

090610-pivovara-mPivovara Carlsberg Croatia predstavila je šestu godinu za redom izvješće o zaštiti okoliša tijekom 2008. godine. Predsjednik Uprave Thomas Kure Jakobsen kazao je da su lani parametri zagađenja bili veći za jedan do dva posto nego 2007. godine, no još uvijek daleko manji od zakonom propisanog maksimalno dozvoljenog zagađenja:

– Do porasta vrijednosti je došlo zbog povećanja količine povratne ambalaže koju koristimo u proizvodnji te deset postotnom porastu proizvodnje u istom razdoblju. U takvoj ambalaži završava čak 82% naših proizvoda iako je zakonom propisano da njezin udio u ukupnoj proizvodnji mora biti 70%. To ujedno znači i veću potrošnju, primjerice, vode za njezino pranje, no riječ je o svega 0,3 postotnom porastu i stoga ne zabrinjava, jer smo jedina pivovara u Hrvatskoj koja objavljuje ovakvo izvješće i jedini imamo svoj pročistač otpadnih voda. Također, od otpada koji proizvedemo svega 14% završi na odlagalištu «Piškornica», a 86% otpada može poslužiti kao gnojivo, ili ga mogu reciklirati tvrtke koje se bave otkupom stakla, metala i drugih sirovina.

090610-pivovara1-mDirektor proizvodnje u koprivničkoj pivovari Darko Sobota kazao je da je zbog porasta proizvodnje neznatno veća i emisija CO2, no da su taj i drugi parametri zagađenja i do 70 puta manji od zakonom propisanih maksimuma.

– Pročistač otpadnih voda izgrađen je 1997. godine tako da je moguća njegova dogradnja zbog povećanja proizvodnje. Tada smo proizvodili oko 500 tisuća hektolitara piva godišnje, sada smo na otprilike milijun hektolitara, no kapaciteti pročistača nije upitan. Tako će biti i kad dostignemo planiranu godišnju proizvodnju od 1,5 milijuna hektolitara piva – kazao je Sobota.

Carlsberg Croatia je prošle godine u sklopu ekološki održivog poslovanja pokrenula projekt „Zelena stipendija Carlsberga Croatia”, kojim se podupire rad mladih znanstvenika koji se bave zaštitom okoliša.