Projekt od 30 milijuna kuna

CENTAR KOMPETENTNOSTI Nadogradit će se škole u Koprivnici i Đurđevcu, kao i znanje učenika i nastavnika, Koren: Utjecat ćemo na obrazovanje i gospodarstvo županije

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznalo je projekt, dodijelivši 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

12:00h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Početna konferencija projekta Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji održana je danas u Županijskoj upravi. Riječ je o projektu vrijednom 30.021.538 kuna kojim će se unaprijediti infrastruktura Obrtničke škole Koprivnica te partnerske Strukovne škole Đurđevac. Pritom valja istaknuti kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznalo projekt, dodijelivši 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Time će stvarni korisnici sufinancirati svega 21 tisuću kuna.


Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kazao je kako je, uz izgradnju pet školskih dvorana, riječ o najvećem projektu kojim će obrazovati stručan kadar. Prve korake glede radova očekuje tijekom ljeta.

– Dugo smo očekivali ovaj trenutak, on je višeznačan u kontekstu obrazovanja, važnog područja. Današnja konferencija zapravo je kraj i početak razdoblja u kojem krećemo s radom. Sigurno ćemo utjecati na obrazovanje i gospodarstvo županije, ali i na infrastrukturu kao preduvjet za stvaranje stručnih, kompletnih mladih ljudi – započeo je Koren.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Navedene će se škole u Đurđevcu i Koprivnici rekonstruirati, nadograditi i opremiti specijaliziranom opremom vezanom uz elektrotehniku i računalstvo. Rezultat toga bit će kvalitetnije učenje i rad.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić iznimno je sretan mogućnošću da predstavlja svoju školu.

Foto: Ivan Balija
Zlatko Martić // Foto: Ivan Balija

– Svega ovoga ne bi bilo bez kvalitetnog rada učitelja, učenika te Županije i PORA Razvojne agencije koji nam pomažu. Kao djelatnicima, projekt nam puno znači. Dobit ćemo prostor, opremu za bolji rad i omogućiti učenicima stjecanje novog znanja. Pružit ćemo im puno više, a tako i gospodarstvu – smatra Martić.

Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac, jednako je, naravno, zadovoljan kao i njegov kolega.

Foto: Ivan Balija
Darko Špoljar // Foto: Ivan Balija

– Županija nas je prepoznala kao kvalitetnog partnera za velik projekt koji nije počeo danas, već puno ranije. Već sad ostvarili smo puno kontakata s gospodarstvenicima. Ovo je velik korak kojim možemo puno napraviti. Mislim da još nismo svjesni što ćemo napraviti za obrazovanje – vjeruje Špoljar.

Ispred PORA-e početnoj konferenciji prisustvovala je ravnateljica Melita Birčić.

Foto: Ivan Balija
Melita Birčić // Foto: Ivan Balija

– Konferencija je rezultat izuzetne suradnje svih sudionika. Ovakav projekt zahtjeva partnerski, multidisciplinarni pristup. PORA mora pružati stručnu pomoć u realizaciji ovakvih projekata. Drago nam je što možemo biti dio dobre priče koja će utjecati da ovo mjesto bude mjesto susreta gospodarstva, školstva i znanosti čime će se učenici pripremati za tržište rada. Projektni tim živi s projektom, daje i davat će sve od sebe. Veselim se uspješnoj provedbi realiziranog – izjavila je M. Birčić.

Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec smatra kako je Centar kompetentnosti u Koprivnici logičan slijed događaja, uzevši u obzir da su koprivničke osnovne škole među prvima koje su uvele izborne predmete Računalstva i Informatike.

Foto: Ivan Balija
Melita Samoborec // Foto: Ivan Balija

– Nadam se kako će biti dodatna vrijednost odgoju i obrazovanju u našem gradu, u našoj županiji te utjecati na stvaranje kvalitetnih kadrova – riječi su M. Samoborec.

U ime ministrice obrazovanja Blaženke Divjak okupljenima se obratila predstavnica ministarstva Sonja Jeđud Tabula. Podsjetila je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2018. godine donijelo mrežu regionalnih centara kompetentnosti.

Sonja Jeđud Tabula // Foto: Privatna arhiva

– Zadovoljna sam sinergijom koja se vidi. Ministarstvo je ovim projektima željelo podijeliti osjećaj vlasništva nad njima. Ne samo da bi bila dodatna vrijednost, već pulsirajuća centar u regiji. Zadaća je da postanete generator mladih generacija novih učenika i profesora. Ulagat ćemo u edukaciju profesora, najnoviju opremu i infrastrukturu – najavila je S. Jeđud Tabula.

Županijski pročelnik i voditelj projekta Darko Masnec prezentirajući projekt spomenuo je, između ostaloga, kako će u aktivnosti biti uključeno više od stotinu stručnjaka, dok ciljane skupine čine učenici u redovnom obrazovanju, odrasli polaznici strukovnog obrazovanja, kao i odgojno-obrazovni radnici.

čitam...