9.9 C
Koprivnica
Subota, 2. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POTPISIVANJE UGOVORA

Centrom kompetentnosti želi se potaknuti na upis više strukovnih zanimanja, Koren: ‘Moramo taj segment mladima učiniti atraktivnijim’
C

S Pučkim otvorenim učilištem Zagreb potpisan je ugovor na temelju kojega će, objasnio je voditelj projekta, biti izrađeni standardi za zanimanja i kvalifikacije te strukturni kurikulumi. Uključit će i stručnjake s područja elektrotehnike i računarstva te koordinatori koji će raditi na istome, najavio je.

Ne propustite

Centar kompetentnosti je projekt u sferi obrazovanja o kojemu se u Koprivničko-križevačkoj županiji često govori. Danas je napravljen još jedan korak u njegovu ostvarenju, a to je potpisivanje ugovora o nabavi usluga izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnih kurikuluma te modernizacije postojećih obrazovnih programa za potrebe Centra u županiji, i to u okviru projekta naziva Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu.

Voditelj projektnog tima te županijski pročelnik Darko Masnec kazao je kako je riječ o jednom od dvaju projekata kojim se razvija novi oblik srednjoškolskog obrazovanja, ponajprije strukovnoga.

– Projektom će se napraviti novi programi i standardi zanimanja i kvalifikacija, kurikulumi za obrtnička zanimanja i sve što ide uz to, od edukacija nastavnoga osoblja preko uključivanja gospodarskog sektora u proces pripreme pa do kurikuluma. Naša bi djeca, kada završe srednju školu, trebala biti spremna za tržište rada – govorio je Masnec.

Danas je, dakle, potpisan ugovor s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb na temelju kojega će, objasnio je Masnec, biti izrađeni standardi za zanimanja i kvalifikacije te strukturni kurikulumi. Uključit će i stručnjake s područja elektrotehnike i računarstva te koordinatori koji će raditi na istome, najavio je.

Foto: Ivan Balija
Voditelj projekta Darko Masnec // Foto: Ivan Balija

– Potpisivanje predstavlja najznačajniji dio soft aktivnosti. Ovim ćemo dobiti nova zanimanja, nove kurikulume i pristup u provođenju nastave. Trenutno traje natječaj za gradnju i dogradnju Srednje škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac. Kako ćemo ići s gradnjom školskih objekata i nabavom opreme, trajat će aktivnosti vezane uz učenje i pripremanje djece za razvoj i rad te usavršavanje ljudi. Potreba za učenjem je svakodnevna – izjavio je Masnec, dodajući kako danas potpisani ugovor vrijedi 2,2 milijuna kuna s PDV-om, dok je cijeli projekt Centra kompetentnosti vrijedan 30 milijuna kuna.

Martić: “Korak smo bliže konačnome cilju.”
Foto: Ivan Balija
Zlatko Martić // Foto: Ivan Balija

Ravnatelj koprivničke Obrtničke škole Zlatko Martić istaknuo je kako je pod dojmom, zahvalivši svima koji su uključeni u projekt.

– Kada dođemo do potpisivanja ugovora, znači da smo korak bliže cilju, a to je uspostavljanje Centra s područja elektrotehnike i računarstva kod nas u Koprivnici. Bliže smo krajnjem cilju omogućavanja boljega rada učenicima i kolegama. Ostaje nam raditi. Mi, u Obrtničkoj školi, na to smo navikli. Vjerujem da će se učilište uključiti te ćemo posao odraditi na najvišoj razini – dodao je Martić.

Foto: Ivan Balija
Ivan Šutalo // Foto: Ivan Balija

Ravnatelj POU-a Zagreb Ivan Šutalo zahvalio je što su ih odabrali kao izvoditelja ovoga dijela projekta.

– Koliko je vama ova zadaća važna, toliko je i nama. Vjerujem da ćemo je zajednički privesti kraju na način da se ostvare smisao i svrha regionalnih centara. Godine 2008. uspostavili smo mehanizam programiranja strukovnih kurikuluma koji će rezultirati stvarnim potrebama gospodarstva. Došli smo, 2013. godine, do ideje razvoja regionalnih centara. Htjeli smo na jednome mjestu omogućiti davanje usluga svim potrebnim osobama u obrazovanju. Jedna ustanova, jedan centar, svima omogućava osposobljavanje i završavanje neke razine obrazovanja. Realizacija tih modela počinje ove godine. Nadam se kako ćete u ovome centru ispuniti tu zadaću – objasnio je Šutalo.

Foto: Ivan Balija
Potpisivanje ugovora održano je u dvorani koprivničke Srednje škole // Foto: Ivan Balija
Župan je istaknuo problematiku nezainteresiranosti mladih za obrtnička zanimanja.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren smatra kako je riječ o jednome od najvažnijih projekata u kontekstu obrazovanja u županiji tijekom proteklih godina.

– Današnji povod nije toliko velik gledamo li ga u brojkama. No, u sklopu cijeloga projekta vrijednoga 60 milijuna kuna, koje će doći u našu županiju, posebice u sektor obrtničkih zanimanja, to je izuzetno bitno – počeo je Koren, istaknuvši problematiku nedostatka zainteresiranih učenika za obrtnička zanimanja.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

– Puno smo govorili o visokoškolskom obrazovanju. Konstatirali smo činjenicu da smo prostor Hrvatske s malim postotkom visokoobrazovanih ljudi. Zaključili smo kako treba biti puno veći. Kod toga i dalje stojimo. Problem nedostatka kadrova u segmentu obrtničkih zanimanja, tvrdim, još je veći. Svi imamo velik zadatak, cijela državna politika mora se usmjeriti u tome pravcu. Moramo pronaći načine kako taj segment obrazovanja mladim ljudima napraviti atraktivnijim – nastavio je Koren.

Župan smatra kako su upravo centri kompetentnosti dobar alat u rješavanju problema.

– Osim osiguranja materijalnih uvjeta, oni osiguravaju višu dimenziju samome sustavu obrazovanja. Logika je da mladi ljudi to prepoznaju. Isto tako, interaktivno povezivanje s gospodarstvom mora biti snažnije. Tu se gospodarstvo sa svojim potrebama mora više uključiti. Mi imamo svoju funkciju koja se, prije svega, odnosi na stvaranje materijalnih uvjeta. Međutim, sami ne možemo riješiti taj problem, svi se moraju uključiti – siguran je Koren.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Propisno je kažnjen

Drama u podravskom kafiću, Mladen ušetao i poručio vlasnici: “Ja sam ubica, raznijet ću vas bombom!”

"Doći ću s bombom koja će vas raznijeti. Ja sam bio u zatvoru, ja sam ubica!", poručio je  54-godišnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×