12.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dan Centra svijeta

U centru svijeta prigodnim programom proslavit će se Ludbergin rođendan
U

Legenda kaže da je nečastivog zauvijek protjerala iz grada tako da ga je odalamila drvenim križem tolikom silinom, da ga je zabila u zemlju pa je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega.

Ne propustite

Ludbreg je jedinstveni grad u svjetskim razmjerima, jer od 1996. godine obilježava Dan Centra svijeta. Mnogi su svjetski gradovi i metropole na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu.

Uz isti datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi, pa se tog dana slavi i njezin rođendan. Zaštitnici grada, prema legendi, ovo bi bio njezin čak 876. rođendan. Prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa rođena je 1. travnja 1141. godine, a legenda kaže da je nečastivog zauvijek protjerala iz grada tako da ga je odalamila drvenim križem tolikom silinom, da ga je zabila u zemlju pa je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega.

Ludbergi u čast, program će se održati u subotu, 1. travnja, od 17 sati na središnjem trgu, gdje su na krugovima centra svijeta postavljene pločice gradova-prijatelja. Kao novi grad prijatelj upisat će se Kastav koji će se predstaviti kulturno-umjetničkim programom.

Poseban program pripremaju Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg koji će izvesti pretpremijeru scenskog prikaza Legende o Ludbergi. Predstavit će se i povijesne postrojbe dosadašnjih gradova prijatelja – Husarske garde Varaždin, Križevačke djevojačke straže i Zrinske garde Čakovec uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra grada Ludbrega.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zlatna od glave do pete, ova žena ruši sve mitove o godinama, nama je baš mrak!

Pa godine ovo, pa godine ono. Što se smije, a što se ne smije nositi. Ma da... Žene budite...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×