podnesena žalba

Četvorka oslobođena krivnje za varanje na tehničkim pregledima

Državno odvjetništvo smatra da je sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je izreka presude nerazumljiva, a njezin sadržaj je u suprotnosti sa sadržajem zapisnika suda o objavi presude, dok je obrazloženje presude nejasno i uopće ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, navodi DORH.

08:00h
0
auto pregled
Ilustracija // Foto: Envato Elements

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Koprivnici kojom su četvorica optuženih – rođenih 1979., 1960., 1964. i 1975. godine – oslobođeni optužbe da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na počinjenje toga kaznenog djela.

U objavi Državnog odvjetništva RH stoji kako se optužnicom prvu dvojicu okrivljenika tereti da su kao nadzornici na tehničkom pregledu vozila u stanici za tehnički pregled – na poticaj trećega i četvrtoga okrivljenika – upisali lažne podatke o ispravnosti vozila. Time su, stajalo je u optužnici, “omogućavali produljenje važenja prometnih dozvola za vozila koja nisu bila tehnički ispravna i nisu ispunjavala uvjete za produljenje registracije.”

– Državno odvjetništvo smatra da je sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je izreka presude nerazumljiva, a njezin sadržaj je u suprotnosti sa sadržajem zapisnika suda o objavi presude, dok je obrazloženje presude nejasno i uopće ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama – navodi DORH.

Dodaju kako je žalba podnesena i zbog “povrede kaznenog zakona u odnosu na pogrešne i neosnovane tvrdnje suda da postupanje okrivljenih osoba nije kazneno djelo i da okrivljenici kao nadzornici tehničke ispravnosti vozila u stanici za tehnički pregled nisu odgovorne osobe.”

U konačnici, optužnicom je predloženo ukidanje prvostupanjske presude i ponovno suđenje.