15.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 26. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
predstavljena nova aplikacija

Cijeli grad postaje poligon za učenje, Šimić: Želja je da građani kroz šetnju doznaju kako doprinijeti uštedi potrošnje energije
C

Na 14 lokacija u gradu Koprivnici postavljene su table s uputama i interaktivni 3D AR sadržaj, kojeg je potrebno pokrenuti pomoću Equinox XR aplikacije

Ne propustite

Grad Koprivnica, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever, provodi projekt Green AURA (Setting up cooperation of GREEN Communities with AUgmented Reality Assisted living labs).

Riječ je o projektu kojim će se proširiti postojeći koprivnički ‘living lab’ te će se učiniti dodatni koraci pri predstavljanju Koprivnice kao zelenog i energetski učinkovitog grada. Predstavljanje AR rješenja upriličeno je na današnjoj konferenciji za medije ispred Gradske tržnice.

Specifičnost projekta leži u činjenici da će cijeli grad postati svojevrsni poligon za učenje, odnosno razvoj edukativnih sadržaja o energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.

Green aura
Foto: Ivan Balija

– Vidimo koliki je značaj Regionalne energetske agencije Sjever, jer je sve što rade godinama postalo bitno – od stvaranja okvira za energetsku učinkovitost i, s vremenom, energetsku neovisnost i samodostatnost do ekološke komponente koja je danas jako važna. U puno toga prednjačimo i implementiramo, a ovo je nadogradnja koja nam omogućava daljnje iskorake. Imat ćemo novi model educiranja, poglavito naših najmlađih i mladih kako bi od malih nogu učili koliko je važno čuvati planetu – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Jedna od aktivnosti projekta Green Aura je izrada AR rješenja (proširena stvarnost) na
različitim lokacijama u gradu Koprivnici koji će biti točke studijskog obilaska s ciljem promocije energetske učinkovitosti te će se na taj način promovirati održiva rješenja grada.

Green aura
Foto: Ivan Balija

– Tema projekta je na inovativan način predstaviti održivi razvoj tehnologija koje doprinose energetskoj učinkovitosti, dakle obnovljivim izvorima energije. Vjerujemo da će ova aplikacija, koja se temelji na proširenoj stvarnosti, biti doista zanimljiv alat kojim će, ne samo djeca, nego i stariji, kroz šetnju po gradu dobiti više informacija o tome kako svatko od nas može doprinijeti uštedi potrošnje energije – rekao je Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever.

Na 14 lokacija u gradu Koprivnici postavljene su table s uputama i interaktivni 3D AR sadržaj, kojeg je potrebno pokrenuti pomoću Equinox XR aplikacije, a ispričana je cjelovita priča o energetskoj učinkovitosti na pristupačan način svim dobnim skupinama. Kroz nju će vas voditi Mirko Reciklirko.

Lokacije se mogu potražiti na poveznici: Popis AR lokacija – Green AURA – Google moje karte.

Aplikaciju su, pritom, simulirali Zvonimir Perko iz Regionalne energetske agencije Sjever i tvrtka Equinox.

Vrijednost danas predstavljenog projekta je oko 180 tisuća kuna, a provode ga Grad Koprivnica i Regionalna energetska agencija Sjever zajedno s partnerima iz Komunalca i Koprivničkih voda. Financiran je u okviru Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

AR lokacije Koprivnica
1. Gradski bazeni Cerine
2. Šparne hiže
3. Park Lenišće (Living Lab)
4. OŠ Braća Radić
5. Zrinski trg
6. Srednja škola Koprivnica
7. OŠ Đuro Ester
8. Trg kralja Tomislava
9. Enter Koprivnica
10. Sveučilište Sjever
11. Dom mladih (pametna ulica)
12. Oružarna (Sajmište)
13. Sportski tereni Koprivnica
14. Dječje igralište Špoljarska

Green aura
Foto: Ivan Balija
Green aura
Foto: Ivan Balija
Green aura
Foto: Ivan Balija
Green aura
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Maturalna večer

FOTO/VIDEO Maturanti u glamuroznim svečanim haljinama i odijelima pripremili se za svoju večer, pogledajte tu ljepotu

Još jučer su "norili", a danas su križevački maturanti u prekrasnim haljinama i odijelima dočekali svoju maturalnu večer. Maturanti križevačke...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×