Čimin: Noć muzeja ove godine dodatno digitalizirana, novost će biti po gradu postavljene zvučne instalacije prepune priča

0
Čimin: Noć muzeja ove godine dodatno digitalizirana, novost će biti po gradu postavljene zvučne instalacije prepune priča
Foto: Ivan Balija

Jedan od najpopularnijih kulturnih događaja koje njeguje Hrvatska svakako je Noć muzeja koja se održava zadnji dan u mjesecu siječnju. Ovo će biti 16. po redu, a posebna po epidemiološkoj situaciji koja je zahvatila svijet. Muzej grada Koprivnice 13. put će obilježiti Noć muzeja, rekao je danas Robert Čimin, ravnatelj koprivničkog Muzeja. Ove godine svi su nastojali u što je moguće većem obimu izložbe prebaciti u virtualni svijet, tako da Noć muzeja bude – digitalna.

– Posebno otvorenje ove godine nećemo imati. Svi naši objekti, u Koprivnici, Hlebinama i Peterancu bit će otvoreni za slobodan ulaz od 18 sati pa do ponoći, što ne znači da vas na tim ulazima neće dočekati kustosi i popričati s vama o aktualnim izložbama koje su stavljene – kaže Čimin dodavši kako bi bilo pretenciozno očekivati više posjetitelja nego prošle godine, no iznenađenja su moguća.

Prošle godine izbrojano je 2350 posjetitelja, a ove godine će u Muzeju biti skromni i zadovoljni ako se pojavi nekoliko stotina posjetitelja. Više o samom programu kazala je Maša Zamljačanec, muzejski pedagog.

– Moći ćete razgledati naše stalne, ali i neke specijalne programe pripremljene samo za Noć muzeja. Na prvom katu Muzeja moći će se vidjeti stalni postav, a u prizemlju će se moći vidjeti projekcija fotografija prikupljenih u akciji ‘Koprivnički kvartovi’, što će itekako biti zanimljivo.

U Galeriji Mijo Kovačić moći će se razgledati stalni postav s digitalnim prikazom detalja iz filma Fačuk. Nedavno smo otvorili izložbu Darka Markića koja će doživjeti i drugo otvorenje. S nama će se podružiti u Noći muzeja i sam autor.

Maša Zamljačanec i Robert Čimin // Foto: Jurica Karan

Na nekoliko mjesta u samom centru grada bit će postavljene zvučne instalacije koje su edukativne i putem koje će stručni zaposlenici Muzeja predstaviti priče o predmetima i gradu. Bit će vezane uz Zrinski trg ili uz prostore koji su vezani uz Muzej. Osim na trgu, zvučne instalacije bit će predstavljene u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu (do 22 sata) i u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama (isto do 22 sata) – rekla je Maša Zamljačanec.

U hlebinskoj Galeriji bit će postavljena izložba Umjetnost u zajednici na kojoj će biti izložba participativnih radova studenata zagrebačke akademija likovnih umjetnosti i danas aktivnih naivnih slikara koji će predstaviti fotografije, video radove, slike, grafike i umjetničke objekte stvorene u okviru tog projekta.

Na mrežnoj platformi YouTube bit će predstavljen polusatni dokumentarni film o stvaralaštvu Ivana Večenaja pod nazivom ‘Ivan Večenaj: Z on kraj Drave: mali čovjek velikih djela‘, koji sadrži dostupne arhivske materijale iz obiteljskog vlasništva i suvremena zapažanja za 100. obljetnicu rođenja. Koproducent je tvrtka Nexus.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Nema postova za prikaz