13.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Reakcija na presicu

Čimin se žestoko okomio na Labazana: Pokazala se sva bahatost “direktora svemira”, ovako ne može dalje, Labazan: Povijest ovakvih napada je bogata
Č

Odakle, ali baš odakle, pravo direktoru da u ime Muzeja grada Koprivnice, bez prethodnog dogovora (koji sam osobno zatražio) na jučerašnjoj presici govori u muzejsko ime?!

Ne propustite

Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, osvrnuo se na konferenciju za medije koja je jučer održana povodom najave Srednjovjekovnog božićnog sajma u Koprivnici.

U osvrtu je iznio razne zamjerke i reakcije na sadržaj konferencije, ali i samu organizaciju sajma i komunikaciju s Turističkom zajednicom grada Koprivnice.

Njegov osvrt prenosimo u cijelosti.

– Iako nemam praksu s muzejskim „suradnicima“ komunicirati putem medija, ovdje ipak podvlačim crtu. Ravnu i dugačku, pravolinijsku. Dakle, jučerašnja press konferencija pokazala je svu bahatost Renata Labazana, „direktora svemira“ – kako ga nazivaju neki među njemu najbližim suradnicima.

Naime, baš osobno (prvi među drugima) podupirem sve turističke „izlete“ koje koprivnički turizam stvara, tražeći win-win situacije, ne obazirući se pritom na neistine koje se u tim prigodama domaćim i stranim posjetiteljima serviraju kao gotova stvar. Koprivnica NIJE nastala na Trgu dr. Leandera Brozovića. O tome sam govorio u Glasu Podravine i Prigorja još tamo 2009. godine, a prof. povijesti i geografije ipak bi trebao konzultirati i najnoviju literaturu u kojoj bi našao podatke o recentnim istraživanjima u i oko crkve sv. Nikole te dobiti znanstvene i neosporive činjenice o postanku Koprivnice. Usput rečeno, naš grad niti po koprivi nije dobio ime, već po potoku… no turizmu je i takva diletantska konstatacija nevažna. Na jučerašnju konferenciju za medije nisam pozvan, niti sam o njoj obaviješten, niti moram biti prisutan, „al dobro sad“ (rekao bi jedan poznati kantautor). Prosječnom čitatelju i pratitelju kulture i turizma u Koprivnici može se tako učiniti da je naivna umjetnost nastala čak i prije renesanse, za koju direktor niti ne zna kada u Hrvatskoj počinje, a ne 1931. godine prisutnošću Ivana Generalića na izložbi „Zemlja“ u Zagrebu. Naša naiva zavređuje bolje od toga…

Nadalje, o podacima s kojim direktor barata i potom ih javno iznosi ipak bi se vjerujem s ravnateljem muzeja trebalo dogovoriti, usuglasiti, prirodno i uljudno. Ali, direktor nije čovjek s kojim se nešto dogovara, to u Koprivnici znaju već mnogi.

Zakazali smo dogovor za ponedjeljak, nismo stigli, dva puta izmijenili telefonske pozive u utorak prijepodne i posljednji (neuspješan) s moje je strane upućen prema direktoru istog dana oko podneva. Povratnog odgovora nema, ali zato dva dana kasnije direktor saziva presicu na kojoj, među ostalim, iznosi brojne bedastoće. Muzej grada Koprivnice NEMA „vinsku izložbu u podrumu muzeja“ kako direktor navodi, već dio stalnog postava posvećen tradicijskom vinogradarstvu i pučkoj pobožnosti. Netko u tome vidi razliku i tu nastaje određena problematika. Dalje, kako je moguće da direktor najavi, ne upoznavši prethodno muzej, da će se u podrumu „moći kušati i kupiti vina najboljih podravskih vinara s buduće vinske ceste Podravine“ do 30. prosinca, a da su naša dosadašnja saznanja bila da će zadnji dan Srednjovjekovnog Božićnog sajma biti Štefanje (26.12.).

Kako je moguće da će muzej u tom periodu raditi od 16 do 20:30 sati, ali i raditi i nakon toga ukoliko će biti prisutan „velik broj ljudi koji će željeti ostati duže“? S kim to direktora dogovara? Osobno sam, znajući za dojučerašnji plan sa zatvaranjem sajma na Štefanje odobrio godišnje odmore u blagdansko vrijeme za dvoje (od pet) zaposlenika koji rade u središnjoj muzejskoj zgradi i to od 27. prosinca nadalje jer i muzealci djelatnici imaju pravo biti sa svojim obiteljima u to vrijeme.

U protekle dvije godine dogovarali smo da će gradska turistička zajednica angažirati studente i zaštitare kako bi stalni postav u podrumskim prostorijama bio osiguran, no isto je direktor redovito kršio pa je odgovornost pala na muzealce. Isti taj direktor zabrinut je za izlagače na niskim temperaturama, ali uopće nije zabrinuti za muzejske djelatnike. Ostavlja tu odgovornost na ravnatelju (meni), jer su vjerojatno muzealci otporni na svakojake atmosferilije, dužni su trpjeti smrzavicu i samog direktora.

Odakle, ali baš odakle, pravo direktoru da u ime Muzeja grada Koprivnice, bez prethodnog dogovora (koji sam osobno zatražio) na jučerašnjoj presici govori u muzejsko ime?! Kakvo smo mi to društvo postali, kome dozvoljavamo takve kontinuirane manipulacije, zašto? Odakle direktoru pravo da u program sajma navede „besplatan razgled Muzeja grada Koprivnice, te interaktivne izložbe posvećene vinogradarstvu i podrumarstvu u novouređenom podrumu Muzeja“? O kakvom podrumarstvu mi tu govorimo, odakle je pak to došlo? Kakvo srednjovjekovno tiskarstvo? Pa Koprivnica nije imala Gutenberga. Zašto nemamo srednjovjekovno lončarstvo i košaraštvo, koja su uz rijeku Dravu stoljećima postojala? Ne, ovako ne može dalje, ne dozvoljavam!

Da polako zaključim, ukoliko turizam ne zna (ili ne želi) razgovarati s kulturnim dionicima, isti ga niti ne trebaju. Zapravo, neka sve na ovom adventu ostane u pravom srednjovjekovnom ozračju kakvo propagira sam direktor, kada električne energije nije bilo, a niti je bilo Muzeja grada Koprivnice – napisao je Čimin.

Zatražili smo i komentar direktora turističke zajednice Renata Labazana na ove tvrdnje.

– Povijest napada od strane Muzeja prema Turističkoj zajednici je dosta bogata i ovo nije prvi put, dok Turistička nikada nije napadala Muzej, a mogla bi. Smatram da nije uobičajeno da se dvije gradske ustanove prepucavaju putem medija – u kratkoj izjavi rekao je Labazan dok se širi stav očekuje u pismenom priopćenju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Slijetanje

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Teška nesreća, vatrogasci vadili vozača iz vozila, automobil potpuno smrskan

Teška prometna nesreća dogodila se maloprije na relaciji između Rasinje i Prkosa. Kako doznajemo od našeg fotoreportera, sve hitne službe...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×