17. IZDANJE

Čimin ususret Noći muzeja: Neposredan doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi je nezamjenjiv

Uslijed neizvjesnih okolnosti, ističe, važno je nastaviti tradiciju ove manifestacije.

10:22h
0
Galerija Mijo Kovačić
Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin // Foto: Ivan Brkić

Noć muzeja održat će se 28. siječnja. Epidemiološka situacija uslijed pandemije koronavirusa i dalje nije dovoljno povolja da bi se vratilo staro normalno. Stoga će 17. izdanje sličiti prošlogodišnjem.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnica najavio je kako to podrazumijeva okolnosti “u kojima su se kulturne institucije silom prilika adaptirale na novu stvarnost.” Velik se dio programa, kaže, “odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne covid-potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja.”

– Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Međutim, s druge strane, analize govore da je neposredan doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj. Posjetitelj traži način na koji može najadekvatnije ostvariti svoje potrebe, a to je istinski i stvarni doživljaj kulturnog događaja – rekao je Čimin.

Uslijed takvih neizvjesnih okolnosti, ističe, važno je nastaviti tradiciju ove manifestacije.

– Onaj postojeći elan, zanos i odlične programe i atmosfere Noći muzeja, nastojat će se i u 17. Noći muzeja omogućiti našoj vjernoj publici diljem Hrvatske. Pritom će dio programa koji za to imaju uvjete biti organiziran u stvarnom vremenu i prostoru i stvarnim posjetiteljima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a neki će biti dostupni putem digitalnih kanala – poručio je, dodavši kako će uskoro biti objavljen program Noći muzeja u Muzeju grada Koprivnice.