9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zar je to moguće?

ČIŠĆENJE POPISA Trudnice, teški invalidi i bolesni branitelji izgubili zdravstveno osiguranje
Č

Na ovaj pothvat krenulo se iz jednog razloga - da se smanji broj građana koji su bespravno koristili zdravstveno osiguranje HZZO-a i nakon što su se odselili iz Hrvatske.

Ne propustite

Krajem lipnja prošle godine, HZZO je u svojoj akciji čišćenja popisa osiguranika s popisa obrisao oko 106 tisuća osiguranika. Time bi zdravstveni budžet na godišnjoj razini trebao uštedjeti nešto više od 30 milijuna eura.

Na ovaj pothvat krenulo se iz jednog razloga – da se smanji broj građana koji su bespravno koristili zdravstveno osiguranje HZZO-a i nakon što su se odselili iz Hrvatske.

No, ipak se pokazalo da su bez zdravstvenog osiguranja ostale ranjive skupine građana koji žive u Hrvatskoj: rodilje, invalidi i teški kronički bolesnici.

IMG
Bez zdravstvenog osiguranja ostale ranjive skupine građana//Foto: Udruga za osobe s invaliditetom Bolje sutra Grada Koprivnice

Kako piše Novi list, Ured pučke pravobraniteljice Ustavnom je sudu podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenom osiguranju na temelju kojeg je “čišćenje” provedeno, a u godišnjem izvješću za 2023. objavili su pritužbe brojnih građana koje ukazuju na apsurdnost cijele akcije HZZO-a u kojoj su dobrim dijelom stradali – nevini.

– Zar vas nije stid ukinuti zdravstveno osiguranje majci petero malodobne djece koja boluje od dijabetesa tipa 2, astme, tumora štitne žlijezde, čira na želucu, bolova u kralježnici, visokog tlaka, i to samo zato jer se nisam pojavila do 29. lipnja. Treba li da umrem, svi lijekovi su mi svaki mjesec potrebni, napisala je jedna od pritužiteljica. Bez zdravstvenog je osiguranja ostala i samohrana majka troje djece: Vraćena sam kući s otvorenim zubom jer nemam novca za privatni popravak. Ostala sam bez rodiljne naknade i zdravstvenog. Dojim bebu i pijem tablete protiv bolova – samo je jedna od pritužbi ljute i ogorčene majke.

Ilustracija
Zar vas nije stid ukinuti zdravstveno osiguranje majci petero malodobne djece?//Ilustracija // Envato Elements

Nemaju dušu

Mnogi ne razumiju zašto HZZO ne uvažava javljanje preko telefona, samim time dio osiguranika zakasnio je s javljanjem, iako su imali opravdani razlog koji nisu uvažili.

–  Meni nije problem javljati se svaka tri mjeseca, ali mogu jedino telefonskim putem ili e-mailom. Nemam prijevoz, nemam kako doći, ne mogu se samostalno kretati, a na HZZO-u kao da nemaju nimalo razumijevanja i samo tjeraju po svom. Pitala sam ih mogu li im se javljati mailom ili telefonski, ali oni me stalno forsiraju da dođem k njima – požalila se jedna gospođa.

Ustavni sud razmatra odredbe Zakona

Ured pučke pravobraniteljice primio je stotinjak ovakvih pritužbi, a HZZO više od tisuću. Na prijedlog pučke pravobraniteljice i drugih podnositelja tužbe, Ustavni sud razmatra sporne odredbe Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje bi se, u slučaju uvažavanja tužbe, mogle poništiti, piše Novi list.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×