21.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Cure na bazenu i na degustaciji u vinskom podrumu
C

Ne propustite

Rukometašice Podravke Vegete u srijedu se nakon jutarnjeg treninga vraćaju s priprema u Daruvaru u Koprivnicu. Time zaokružuju desetdnevni ”dril”, koji su nemilosrdno uveli treneri Neven Hrupec i Bojan Golub. Začudo, nakon najžešćih treninga koje pamte, cure su zadovoljne i vesele. I ni jedna nije ozlijeđena.

”PROMETNI” DARUVAR I HOTEL TERMAL

Upoznavanje s proizvodnjom vina u vinskom podrumuHotel Termal u Daruvaru, gdje su smještene rukometašice Podravke Vegete, u ponedjeljak je bio izuzeno prometno mjesto. Tamo je ekipa Sesvete Agroproteinka s trenericom Elenom Nemaškalo, bila je i ekipa Samobora, navodno da će opet doći. Kavu je pijuckao Dinamov nogometaš Chago, koji čeka da mu se liječnik vrati s godišnjeg, pa da krene na terapije. Političarka i bivša ministrica u hrvatskoj Vladi Vesna Girardi Jurkić sjedila je s obitelji, a kod hodanja se pomagala sa štakama: Daruvar je mjesto oporavka, medicinski centar nadaleko je poznat. Ovdje obavezno navraća Ivica Kostelić, ovdje su se rehabilitirali hrvatski branitelji.

Vlasnica Adela Lneniček govori rukometašicama o karakteristikama proizvodnjeTrenerica Elena Nemaškalo slobodno je promatrala trening Podravke Vegete u dvorani i onda je oduševljena rekla Podravkinim trenerima Hrupcu, Golubu i fizioterapeutu Saviću, kako će i ona primijeniti tu dinamiku u treningu. Dečki su je savjetovali da to ne čini, jer bi moglo naštetiti zdravlju krhkih djevojaka u Sesvetama. Naime, Podravkine profesionalke došle su na pripreme pune snage, dio su još nakupile u Koprivnici, a ovdje vježbaju i rješavaju nevjerojatno teške zadatke.

NEĆE BITI TABATA, DANAS JE KIMIKO

– Pa ne valjda opet danas Tabata trening – zapitale su uoči jednog treninga svoje učitelje. To je inače paklenski, dugotrajni ritam, s 20 sekundi intezivnog rada, 10 sekundi odmora. Nakon toga doslovice se spada s nogu.

Najvredniji dio podruma, arhivska vinaTreneri su se pogledali i rekli:

– Ne bu danas Tabata. Danas bude Kimiko.

– Ah, dobro, onda ne bu teško! – uzdahnule su rukometašice, a onda ipak upitale:

– A kaj je to Kimiko?

– A, Kimiko? – odgovore treneri – To je Tabatino ime! Kimiko Tabata!

Hvatanje za glavu, škrgutanje zubima.

Ali iz svakog treninga cure su vesele, svjesne što se događa, svjesne da su im ove pripreme nešto što još nisu doživjele, a svakim danom osjećaju da su obnovljene i snažnije. Uostalom, i same to potvrđuju.

''Stručnjaci'' kotroliraju stručnjaka za paprikašPonedjeljak je bio dan odmora, što je značilo – sportsku rekreaciju u bazenu i na teniskim terenima, poneka vježba u ordinaciji i masaža. Uz to, domaćini iz hotela upriličili su izlet Daruvarskom vinskom cestom do 3,5 km udaljene vinarije Lotade, privatnog, obiteljskog objekta s vinskim podrumom, prodavaonicom i ugostiteljskim terasama kapaciteta 70 mjesta.

U strahu od kiše, za utorak su bile predviđena dva treninga u dvorani, prije i poslije podne, a iz Daruvara će se otići u srijedu nakon ručka i prijepodnevnog treninga u dvorani. U četvrtak je u Koprivnici jedan trening, a u petak ekipa putuje u Mađarsku na turnir u Érd.

SUSRET U VINARIJI LOTADA

Pogled iz LotadeVinarija Lotada nalazi se u vinogorju, okolo su vinogradi, a pogled se na jugu pruža do Papuka, a vide se i dijelovi Daruvara iz ptičje perspektive, Lotada je na 230 metara nadmorske visine na mjestu gdje su grožđe počeli uzgajati stari Rimljani..

Posluje od 1996. godine, vode je bračni par Adela i Oto Lneniček, oboje diplomirani agronomi voćarsko-vinogradarsko-vinarskog usmjerenja. Zato se ovdje uzgaja kvalitetno i vrhunsko grožđe, osobito graševina, koja je donedavno bila poznata pod nazivom daruvarski rizling.

Sve će to ispričati vlasnici putniku namjerniku, a njih ima, jer Lotada surađuje s Turističkom zajednicom grada Daruvara i već spominjanim zdravstveno-lječilišnim kompleksom Daruvarske toplice.

Ali, osim graševine obitelj proizvodi chardonnay, mirisavi traminac i crni pinot. Sve smo kupili da se naše obitelji uvjere u istinitost propagande. No, cure su nakupovale u atraktivnim bocama oblika tamburice i kvalitetnu travaricu: sadrži 21-u vrstu trave, pa ako zaboli želudac…

PODRUM ZA 150.000 LITARA VINA

Rukometašice su se spustile u ”unutrašnjost brega”, u vinski hladni podrum, gdje su saslušale sve o proizvodnji, a osim velikih tankova za rinfuzu, vidjele su i zavojiti podrum s arhivskim vinima. Ipak je doživljaj. Na jednom dijelu blizu ulaza čuvaju se darovana vina, koja će s vremenom postati arhivska. Buteljirana vina Lneničekovih odeleže tri godine prije nego krenu u uporabu, odnosno prodaju. Možda svaki podatak nije točno prenesen, ali je činjenica da se ovdje radi s velikim srcem. Mala prodavaonica, kao konačni čin velikog posla, kruna je truda. Apsolutno zanimljiv dio hrvatskog malog poduzetništva.

U KOTLIĆU NA LIVADICI KRČKAO SE JELENSKI PAPRIKAŠ

Za sve to vrijeme na livadici podno objekta majstor kuhar iz hotela Termal spremao je jelenski paprikaš, koji se krčkao u bakrenom kotliću. Nije bilo velikih tajni: začini i brašno. Ma je! U začinima je tajna fantastičnog ukusa. Nisu servirane poznate i tradicionalne češke knedličke, već kruh koji se dobiva zapravo kuhanjem na pari. Lako ga je rezati i služi umjesto knedlička. Mislim da vaše bake znaju za taj postupak. Upotrijebit ćemo preinačeni stari vic i reći: kod nas se ne broji, ali neki su su natovarili paprikaš četiri puta. Najmanje.

PRIJE RUČKA DEGUSTACIJA, POSLIJE RUČKA RUKOMETNI RAZGOVORI

Lijepa slika degustacije u vinogorjuDomaćini su pripremili degustaciju svojih vina, gospođa Adela  je umjereno točila u čaše redom sve vrste koje Lotada proizvodi. Slobodni je bio dan, pa je u podne bilo dozvoljeno da se proba svaka vrsta – do poslije podne sve to ispari. Ako su cure vražje na terenu, bome su vražje i pri stolu. Da ne bi mislili da su to bile orgije, našlo se i dosta gaziranih pića, onih tamno-crvenih i žutih. Mineralne također, a bilo je i obične vode, s dna bunara, kako je rekao gazda Oto. Bila je ponuđena i travarica, ali to nitko nije potegnuo.

Nakon ručka se doznalo da gazdarica ima baš danas rođendan, pa su se cure okupile pred ulazom u zgradu, gazdarica Adela pojavila se na stepenicama, a one zapjevale ono: sretan rođendan…

Gazdarica je zahvalila, a za uspomenu je ostala zajednička slika.

Cure su otiške na odmor, a muški dio je ostao još dva-tri sata da razbistri sve što se u rukometu još može. Rješavani su svi tekući i ”tekući” problemi. Em su to gorice!

Sretan rođendan gazdariciMa raspravljalo se i o nogometu, bilo je materijala s utakmica Slaven Belupo – Dinamo i posljedica koje je za klub proizvela, pa se malo pričalo i o rukometnom razglasu. O navijačima, onima prije bučnim, ponekad i zločestim (sada su odrasli ljudi) i ovima sada, vjernim, ali tihim i u malom broju.

Sjetilo se nekih utakmica, a i procijenjivala sadašnja ekipa Podravke Vegete. Koliko imamo informacija, u Koprivnici vlada dosta veliki interes za novu Podravku Vegetu. Pitaju ljudi kad će je vidjeti. Vjerojatno tek 20. kolovoza u susretu sa Zovkovom i ruskom Zvezdom, jer rumunjski Cluj je otkazao, makar je on molio za dvije utakmice, a spominjana zamjena Zaječar bi igrao, ali 18. i 19. kolovoza, a to je nomguće, jer su cure 18. kolovoza na raftingu na Mrežnici, a 19. kolovoza je dan prije 20. kolovoza, kad se igra sa Zvezdom. Nakon toga slijedi od 26. do 28. kolovoza turnir u Metkoviću i Pločama, a onda 2. i 3. rujan Bepov u Koprivnici. To će biti i kraj priprema.

TESTIRANJE RAMENA LIDIJE HORVAT I MIRANDE TATARI

Lidija Horvat na biodeksu; fizioterapeut je Daniel SantoOdlična suradnja daruvarske zdravstvene ustanove u Daruvarskim toplicama rezultirala je  provjerom stanja starih ozljeda Lidije Horvat i Mirande Tatari. Mladi fizioteraput Daniel Santo primio je cure na pregled iz usluge. Na biodeks aparatu, koji služi za rehabilitaciju, testiranje i jačanje za sve dijelove tijela. Lidija i Miranda su u 15-ak minuta ”pročitane” ne taje li nešto njihove stare ozljede, nekad vrlo aktualne, danas zaboravljene. Oba ramena kod cura su OK, mogu zamahivati i udarati loptu punom snagom. Tko ih je gledao na treningu osvjedočio se. Lidija, recimo, četiri puta za redom pogađa ”u 90”, i golmanice se čude snazi i brzini udarca. Ne zaostaje ni Sanja Damnjanović i to je ono što poznavatelje rukometa zanima.

Cure u bazenuToj priči treba dodati izrastanje pojedinih igračica io nekih koje su se sa svojim malim godinama pojavile kao moguća velika budućnost kluba. Samo polako, postupno, da cure ostanu zdrave. Ali definitivno njihovo vrijeme dolazi. Još malo i snažno će puhati za vrat neprikosnovenim reprezentativkama.

Čavrljanje u bazenuDio rukometašica rekreiralo se u bazenu, gdje se inače rade  vježbe pod opterećenjem, s utezima, plivanjem s jednom rukom i sve što maštvotiti trener izmisle da curama ne bude lako. No, ponedjeljak je bio dan odmora i rekreacije, pa smijeha u bazenu nije nedostajalo.

HORVAT I GAĆE RAZARAJU NA TENISU

Slobodno poslije podne iskorišteno je i za dva sata igranja tenisa. Neke stare račune htjeli su raščistiti parovi Hrupec-Golub kontra Horvat Gaće. Hrupec je prije meča u povjerenju rekao da igraju kao profesionalke. A i priznao je da zapravo idu na revanš, jer su ih cure u zadnjem susretu – rasturile. Ne znamo kako je završilo, tehniko Kruno Tkalec i vaš novinar otišli su prije zalaska sunca put Koprivnice. Možda su pripetavali do mraka.

Horvat i Gaće kontra Hrupeca i GolubaSusret je sudila Ivana Jelčić sjedeći na visokom sudačkom stolcu. Probali smo nešto snimiti s drugog stolca, ali nije baš uspjelo, jer stolac je nesiguran, a bilo bi šteta fotoaparata da se sruši. Za novinara lako. Sve vrvi od njih u i oko rukometa – ako ćemo lagat’.

 PAINTBALL OTPAO

Na kraju treba reći, jer smo najavili, nije bilo paintballa. Odustalo se. Ne zbog vinograda, već zbog malog, terena s umjetnim objektima, bez šume, stabala i zahtjevne konfiguracije terena, a i prekratke minutaže najma. Za profesionalke teren treba biti šuma i malo dulje vrijeme za treniranje. Bit će nekom drugom prigodom. U povjerenju: malo se i zašparalo, na zadovoljstvo direktorice Božice Palčić koja prati događaje iz daljine, s lijepog plavog Jadrana, gdje šume valovi i galebovi lete.

Hrupec i Golub kontra Horvat i GaćeStigli smo prije odlaska posebno razgovarati s kapetanicom Mirandom Tatari: vođa je vođa, slatki pričljivi vođa, sve okreće na smijeh. Ali razgovarali smo i s Martom Žderić, Podravkinom perspektivnom, mladom golmanicom. Red je da i mlade cure kažu što misli. Oba razgovora objavit ćemo na ovim stranicama.

Fotografije: Ivo Čičin-Mašansker, www.rk-podravka.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×