20.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
super radionica

Čuvarice kulturne baštine mještane učile kako izraditi sapun, mirisi naranče i lavande ispunili Kladare
Č

Svi sudionici radionice su imali prilike i sami vidjeti postupak izrade sapuna te su nakon završene radionice mogli ponijeti kući gotov proizvod

Ne propustite

Članice udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladara održala je još jednu radionicu, a ovaj put izrađivale su sapun.

Voditeljica radionice bila je Željka Hasan iz Virja koja je prisutnima ispričala kako se sapun radi, odnosno koji su sve sastojci i postupci potrebni da bi dobili prirodan sapun.

– Sama izrada prirodnog sapuna je zapravo moj hobi. Ovo je moja ljubav već zadnjih šest, sedam godina i taj prirodan sapun imam još u sjećanju od moje bake koja je iz Dalmacije znala dolaziti cijelo ljeto kod nas i radila sapun – rekla je Željka na radionici.

Sama izrada sapuna hladnim postupkom odnosi se na izradu od ulja. Prema Željkinim riječima, najbolji prirodan sapun radi se od tri vrste ulja, kokosovog koje sapunu daje tvrdoću i pjenušavost, maslinovog koje sapunu daje mekoću i palminog koje sapunu daje odličnu karakteristiku, piše icv.hr, kako stoji na službenoj stranici Općine Pitomača.

Foto: www.icv.hr, ib

Ono što je potrebno za izraditi sapun je ulje, natrijev hidroksid, destilirana voda, eterično ulje i dodaci. Ono što je dosta opasno kod izrade sapuna je natrijev hidroksid koji se miješa s vodom i tada nastaje natrijeva lužina. Važno je u cijelom postupku imati zaštitu za ruke, lice i oči jer je ta lužina jako opasna i može izazvati jake opekline. Kada se te dvije smjese sjedine, može se miješati polako štapnim mikserom, a zatim dodati eterična ulja za miris. Smjesa se izlijeva u kalupe i potom se hladi minimalno 24 sata.

Foto: www.icv.hr, ib

Svi sudionici radionice su imali prilike i sami vidjeti postupak izrade sapuna te su nakon završene radionice mogli ponijeti kući gotov proizvod.

Radionica je organizirana u sklopu projekta Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici kojeg spomenuta Udruga provodi u suradnji s Udrugom Guščarice Grabrovnica i Općinom Pitomača.

Foto: www.icv.hr, ib
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rifovi revolucije

U Kino Velebit dolazi film koji je osvojio publiku diljem svijeta, stiže i autor na projekciju

Glazbeno-akcijska komedija Rifovi revolucije stiže u Koprivnicu. Film je nastao u Varaždinu, u kooprodukciji udruge Trash i udruge Rebl...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×