svjetski dan šećerne bolesti

Damjan Abou Aldan: Šećerna bolest predstavlja jedan od najvećih problema, neke smo morali uputiti na detaljnije pretrage zbog povišenog šećera i krvnog tlaka

Prihvatljiva je razina od 2,4 do 6,4 kada govorimo o mjerenju razine šećera natašte.

20:00h
0
Svjetski dan šećerne bolesti
Foto: Ivan Brkić

Danas se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti. Tim su povodom učenici Srednje škole Koprivnica, smjer medicinska sestra/tehničar, peti razred, zainteresiranim učenicima, ali i djelatnicima škole mjerili razinu šećera u krvi te krvni tlak.

– Ovime smo željeli osvijestiti javnost da je važno prepoznati tu bolest na vrijeme. Ova bolest predstavlja jedan od najvećih problema kada govorimo o bolestima ovoga stoljeća. Tako smo danas upozoravali sve zainteresirane da moraju paziti na prehranu uz fizičku aktivnost. I to je jedna kombinacija koja doprinosi očuvanju zdravlja – kazao je Damjan Abou Aldan, nastavnik iz Srednje škole u Koprivnci.

Prihvatljiva je razina od 2,4 do 6,4 kada govorimo o mjerenju razine šećera natašte.

Svjetski dan šećerne bolesti
Damjano Abou Aldan //Foto: Ivan Brkić

– Bilo je danas i zabrinjavajućih rezultata. Jedna je osoba imala razinu šećera 8,2 pa smo ju morali uputiti na pretrage kod liječnice opće prakse. Bilo je i visokih krvnih tlakova, također – istaknuo je  D. A. Aldan.

Prema podacima objavljenim na stranicama hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, istraživanja pokazuju da prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj 260.092 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih se povećava iz godine u godinu.

Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih više od 400.000 odraslih osoba.

Prema tome, svaka deseta osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest.