26 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Svečana sjednica

DAN OPĆINE Ferdinandovac slavi svoj 31. rođendan, Maletić: Proteklih godinu dana nismo spavali, već smo radili punim intenzitetom
D

Brojni uzvanici, političari, gospodarstvenici, predstavnici udruga i prijatelji Općine okupili su se u Društvenom domu u Ferdinandovcu kako bi uveličali ovaj svečani dan.

Ne propustite

Općina Ferdinandovac slavi svoj 31. rođendan povodom kojeg je danas održana Svečana sjednica Općinskog vijeća.

Brojni uzvanici, političari, gospodarstvenici, predstavnici udruga i prijatelji Općine okupili su se u Društvenom domu u Ferdinandovcu kako bi uveličali ovaj svečani dan. Kao i obično na ovako slavljeničkim sjednicama, prilika je da se rezimira sve učinjeno u protekloj godini i istaknu planovi za budućnost.

Uz domaćine, bili su tu Darko Koren, Koprivničko-križevački župan, njegov zamjenik Ratimir Ljubić, saborski zastupnik Tomislav Golubić, Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca, Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik gradskog vijeća Grada Đurđevca, načelnik Općine Kalinovac i saborski zastupnik Darko Sobota te brojni prijatelji načelnici iz koprivničko-križevačkih općina.

Uvodno je sve pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Branko Patačko te predstavio rad Vijeća. Naglasio je kako Općina radi sve na dobrobit njezinih mještana.

Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija

Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Ferdinandovac, naglasio je kako u proteklih godinu dana nisu spavali, već su radili punim intenzitetom.

– Od realiziranih projekata svakako valja istaknuti završetak radova na dječjem vrtiću i otvaranje nove, četvrte odgojne skupine blagoslov koje je naš župnik obavio upravo prije svečane sjednice. Zadnje proširenje bilo je krajem 2019. kada smo otvorili treću skupinu i možemo se pohvaliti da smo u nepunih pet godina udvostručili kapacitet vrtića i više
ne postoje liste čekanja – naglasio je načelnik.

Općina vodi značajnu brigu o najmlađima

Maletić je istaknuo kako sve do god se traži „karta više“ za upis u vrtić, opstat će i ovakve male sredine kao što je njihova.

– Uređen je i okoliš vrtića gdje je postavljena nova ograda i sprave za igranje. Naš centralni trg, Trg slobode, polako dobiva novu vizuru. Oko trga izgrađena je pješačka staza, dok je
u samom parku postavljen nogostup i solarna parkovna rasvjeta. Obnovljen je i paviljon pored školskog igrališta. Značajna sredstva ulažu se i u sportsko – rekreativnu infrastrukturu – rekao je.

Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija

Pojasnio je da je nogometno igralište u proteklih godina dobilo novu ogradu i tribine te je izgrađeno dječje igralište i vanjsko vježbalište.

– Ove godine završena je obnova pomoćnog nogometnog terena koje je dobilo zaštitnu ogradu, golove i kvalitetnu rasvjetu. Temeljito je obnovljeno i školsko igralište na koje je postavljena nova akrilna podloga i reflektori i veseli nas da u večernjim satima dosta djece ganja loptu što je bio i cilj, maknuti bar malo djecu od ekrana svih veličina – naglasio je Maletić.

Dodao je kako je na mjesnom groblju zasađen novi drvored, a idući mjesec kreću radovi na obnovi centralne staze, prilazne ceste i parkirališta.

Maletić je pohvalio županiju naglasivši kako su uz njezinu pomoć obnovljene kapelice sv. Florijana u Dravskoj ulici i presvetog srca Isusova u Lepoj gredi.

Puno se radilo i na infrastrukturi

– Svake godine modernizira se neka od nerazvrstanih cesta pa tako i prošle u kojoj smo uspjeli modernizirati više od tri kilometra cesta, a isto toliko je u planu i za ovu godinu.
Na skeli Brodić ugrađena je prilazna rampa i nabavljen novi čamac. Ministarstvo kulture proglasilo je umijeće skelarenja zaštićenim kulturnim nematerijalnim dobrom i skela nam je zanimljiva prije svega sa aspekta turizma – pojasnio je Maletić.

Među prvima u županiji na općinsku zgradu postavljeni su automatski vanjski defibrilator, spravu za pružanje prve pomoći kod srčanog zastoja.

– Naši sumještani, njih 10-ak, prošlo je obuku za rukovanje. Nakon poplava iz kolovoza prošle godine locirana su kritična mjesta na kojima je prijetilo izlijevanje rijeke Drave, odnosno ona gdje su postavljane vreće s pijeskom. Ove godine Hrvatske vode izvršile su
dodatno nasipavanje i podizanje terena na tim mjestima. Time je značajno smanjena opasnost od izlijevanja i izražavamo zahvalnost Hrvatskim vodama na odrađenom – rekao je načelnik.

Općina brine i o starijim mještanima

Maletić se dotaknuo i uspješne završene treće faze programa “Zaželi” u kojemu je sedam žena brinulo o 42 krajnja korisnika.

– Ove godine program se nastavlja kroz četvrtu fazu s istim brojem zaposlenih i korisnika. Ono što je najuočljivije prilikom prolaska kroz Ferdinandovac je teška građevinska mehanizacija. Naravno, radi se o izgradnji vodno–komunalne infrastrukture, odnosno projektu aglomeracije, najvećem i najskupljem projektu u novijoj povijesti. Postavljaju se kanalizacijske i vodovodne cijevi, a paralelno s time gradi se i pročistač otpadnih voda – kazao je načelnik.

Općina vodi brigu i o turizmu u kojem polako postaju prepoznatljiva destinacija.

– Imamo četiri objekta s 20-ak kreveta koji su ostvarili 58 posto dolazaka i noćenja više nego prethodne godine. Općina i dalje sufinancira otvaranje novih smještajnih kapaciteta.
Velika većina realiziranih projekata sufinancirana je Europskim ili nacionalnim sredstvima. Time su se oslobodila sredstva za dodjelu različitih oblika pomoći našim sumještanima kao i udrugama – rekao je načelnik.

Pomaže se mladima

Općina također isplaćuje rodiljne naknade, pomaže se učenicima osnovne i srednjih škola, kao i studentima i umirovljenicima.

– Pomoć mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje podigli smo na 7.000 eura za kupnju, odnosno 4.000 eura za obnovu kuće ili stana. Od donošenja programa pomoći za stambeno
zbrinjavanje koristilo ga je više od 30 mladih obitelji – istaknuo je Maletić.

Sve svoje financijske obaveze općina izvršava na vrijeme i nemamo kreditnih zaduženja, rekao je načelnik te dodao kako bi sve ovo bilo teško izvedivo bez odlične suradnje s općinskim Vijećem i zaposlenicima općine kojima je zahvalio na suradnji.

– Zahvaljujem i svima ostalima koji su pridonijeli razvoju općine, od Vlade, resornih ministarstava, Koprivničko–križevačke županije, poslovnih partnera i svih ostalih. Za kraj, svima skupa čestitam Dan državnosti, Dan Općine Ferdinandovac i blagdan sv. Ferdinanda
kralja, našeg nebeskog zaštitnika – zaključio je načelnik.

U ime okupljenih načelnika prisutnima se obratio Mirko Perok, načelnik Općine Virje, naglasivši kako je vidljivo iz izlaganja načelnika Maletića da je itekako radno u općini.

– I danas smo sudjelovali na otvaranju dogradnje vrtića, što pokazuje da demografske mjere koje provodi općina uspijevaju. Vjerujem kako svi ovdje okupljeni načelnici pokušavaju potaknuti demografsku obnovu, a vama to itekako uspijeva – kazao je Perok.

Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija

Perok je dodao kako je u općini vidljiva velika sloga.

– Želim vam u budućnosti da i dalje imate ovakvu slogu i zajedništvo kakvo smo do sad viđali u Ferdinandovcu. Osim toga, želim i da vam se ostvare zacrtani projekti. Dolaskom u centar sela prošli smo pokraj radova koji pokazuju da se itekako radi u općini. Također moram naglasiti da je centar sela poprimio itekako drugačiju vizuru u usporedbi s izgledom od prije par godina te su promjene itekako vidljive – zaključio je Perok.

Župan Darko Koren naglasi je kako su djeca, koja su netom prije njegovog govora upotpunila svečani program proslave, odgovor na pitanje zbog čega se sudjeluje u politici.

Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija

– Općina Ferdinandovac veliku brigu posvećuje djeci. Obnovljen je vrtić, Općina je u suradnji sa Županijom obnovila školsku zgradu. Vodi se briga o poljoprivredi, a veliki je naglasak na zajedništvu – naglasio je župan.

Dodao je kako svake godine kako je iz godine u godinu vidljiv napredak u Općini.

– Čestitam na vidljivom napretku onima koji su najzaslužniji, no bez potpore mještana, mislim da bi ovakav napredak bilo teško ostvariv – zaključio je župan.

Saborski zastupnik Željko Lacković, naglasio je kako je u interesu lokalne zajednice rad za one koji su ih i izabrali. Dodao je kako budućnost vidi u dva glavna smjera, a to su energija i zaštita prirode.

Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija

– Kao dio partnera koji čine većinu u Hrvatskom saboru, zalagat ću se da se vraća što više resursa u lokalnu zajednicu. Također, zalažem se za to da se područje oko Drave proglasi nacionalnim parkom. Znamo da izvan krša u Hrvatskoj nema nacionalnih parkova, a ovaj dio Drave već je jednim dijelom zaštićen. Upravo zaštita ovog područja mora biti pokretač razvoja – pojasnio je Lacković te pohvalio općinu na brojnim provedenim projektima.

Na kraju prisutnima se obratio saborski zastupnik i načelnik susjedne općine Kalinovac, Darko Sobota, koji je istaknuo je kako se prije određenog vremena moglo čuti u javnosti kako ovakav ustroj lokalne uprave i samouprave nije održiv.

Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija

– Svi koji su bili protiv toga neka dođu u ovakvu jednu općinu da vide što se sve radilo i koliko se truda daje za ovakve sredine. Vjerujem da im više nikad ne bi palo na pamet misao da treba ukinuti općine i županije. Općina Ferdinandovac, baš kao i ostatak naše županije, veliko je gradilište i svi zajedno možemo biti ponosni na sve učinjeno – konstatirao je te zaželio puno uspjeha.

Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Svečana sjednica Ferdinandovac
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bolonjezijada u Kalinovcu

FOTO/VIDEO Tko radi najbolji bolonjez? Širi se miris jezerom Batinske, a mališani uživaju u igrama i druženju

Jezero Batinske u Kalinovcu danas je mjesto dobre zabave i natjecanja u kuhanju bolonjeza. Dobrovoljno vatrogasno društvo organiziralo je Vidovo...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×