neslužbeni

Danas je Međunarodni dan pasa! Oni su čovjekovi najbolji prijatelji!

11:51h
0
Foto: Prijatelji životinja

Danas je neslužbeni dan pasa koji se obilježava svake godine 26. kolovoza prema inicijativi Colleen Paige kojom je ova aktivistica željela podignuti svijest o boljoj brizi za ove dragocjene životinje i svijest o tome koliko psi mogu biti vrijedni u čovjekovom životu, pišu novosti.hr

S razlogom se govori da je pas čovjekov najbolji prijatelj jer, poput svih drugih životinja, svakodnevno pruža bezuvjetnu ljubav i pažnju. Odanost, bezgranična ljubav i požrtvovnost za svog vlasnika odlika su svakog psa. Psi su vjerni prijatelji i pratitelji, pomoćnici slijepima i djeci s invaliditetom, pomažu policiji, vatrogascima i vojsci u njihovoj brizi za sigurnost svih nas. Njihova vrijednost u društvu je neizmjerna, a današnji dan služi kao podsjetnik i mogućnost da im izrazimo zahvalnost.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvati godišnje uvezu 58,9 milijuna tona hrane za pse i mačke.

Psi su pametni su koliko i dvogodišnje dijete, a otprilike toliki im je i “fond riječi” koje razumiju. Čulo mirisa je oko 10.000 puta bolje nego ljudsko, a dokazano je da psi mogu “nanjušiti” i bolesti kao što su rak ili dijabetes. Najčešća forma komunikacije je mahanje repom, ali ima različito značenje. Psi mašu repom kad su sretni, ali i kad su uplašeni. Ako rep podignu uvis, to može da odaje anksioznost ili uznemirenost. Psi ponekad dijele naše emocije – pod stresom su kad je njihov vlasnik pod stresom, uznemireni su kad smo mi uznemireni. Oni mogu da osjećaju čitav spektar emocija, od optimizma i pesimizma, preko depresije i ljubomore do, naravno, beskrajne ljubavi i odanosti. “Otisak” pseće njuške jedinstven je kao i naš otisak prsta.

čitam...