Od danas kafići rade i unutra, a ugostitelji, odnosno kafići, restorani i hoteli više neće dobivati državne potpore.
Kako je vani lijepo vrijeme i stupnjevi su u plusu, velika većina gostiju za ispijanje kave radije će odabrati terasu, tako da ugostitelji nisu puno dobili otvaranjem unutrašnjosti, osim naravno onih bez terasa.
Prije ulaska je potrebno dezinficirati ruke, dezinficijens će morati biti na vidljivom mjestu, svaki ugostitelj će morati napisati upute, primjerice: ‘Ovo je mjesto za dezinfekciju’.
Obavezno će biti nošenje maske do stola i na putu do toaleta.
Preporučit će se da se ne miješaju ljudi iz različitih kućanstava, bit će potreban razmak među stolovima 1,5 metar, inzistirat će se na provjetravanju kafića, gdje god ima prozora da su oni otvoreni, kao i vrata.
– Bitan je razmak, ipak da ne bude nagruvano, da ne sjede jedni na drugima i da bude onoliko mjesta koliko je primjereno, kako i sada piše već na objektima koliko je maksimalno dozvoljeno, a ne 100 ljudi u 10 kvadrata. Ovo je već povratak ka starom normalnom – rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.