Danska kraljica Margareta II danas dolazi u Koprivnicu

22:54h
0
Danska kraljica Margareta II u utorak je stigla u posjet Hrvatskoj // Foto: www.predsjednik.hr

Danska kraljica Margreta II, kći kralja Frederika IX iz dinastije Schleswig-Holstein-Soenderburg-Gluecksburg, počela je u utorak četverodnevnu državnu posjetu Hrvatskoj, a u četvrtak će boraviti u posjetu Koprivnici. Uz Zagreb i Split, Koprivnica je jedini hrvatski grad kojeg će posjetiti danska kraljica koja je stigla u pratnji princa Henrika.

Kraljevski par prati izaslanstvo od tridesetak predstavnika danskih firmi, a s njima u Hrvatsku dolazi ministar hrane, poljoprivrede i ribarstva.

– Princ Henrik i ja jako se veselimo dolasku u Hrvatsku. Oboje smo već bili u vašoj zemlji. Moj muž nekoliko puta privatno, zajedno smo bili davno, 1978. godine, kada smo bili na vašoj obali. Sada se jako radujemo posjetu vašoj zemlji – rekla je kraljica Margrethe (74), koja je na danskom tronu 32 godine.

U Koprivnici će pred Gradskom vijećnicom danski kraljevski par dočekati gradonačelnica Vesna Želježnjak, župan Darko Koren, zamjenici gradonačelnice Melita Samoborec i Mišel Jakšić te predsjednik gradskog vijeća Zoran Gošek.

Nakon kratkog osvježenja kraljica će razgledati izložbu naivne umjetnosti u sobi gradske vjenčaone, a povjesničar umjetnosti i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar ukratko će je upoznati s poviješću naivne umjetnosti.

Kraljica Margareta II potom će u Galeriji Koprivnica razgledati izložbu „The good city”, a zatim u 11 sati odlazi prema pivovari Carlsberg Croatia.

Tamo će obići prostore proizvodnje, upoznati se s radom pivovare i porazgovarati sa zaposlenicima, a koprivnički slikar Ivan Andrašić darovat će joj jedno svoje djelo.

Nakon Carlsberga kraljica će obići Hartmann, još jednu dansku tvrtku koja posluje u Koprivnici.

Kraljevskom paru bit će predstavljeno koprivničko poduzeće, obići će proizvodnju, a družit će se i sa slijepom i slabovidnom djecom na kreativnoj radionici koju će voditi koprivnička umjetnica Gordana Špoljar-Andrašić.

Četvrtak će za Koprivnicu biti povijesni dan, jer će grad po prvi put u novije vrijeme posjetiti neka kraljevska obitelj.

Posjet danskog kraljevskog para završit će na svečanom ručku u Podravkinom restoranu Podravska klet u Starigradu, gdje bi na meniju trebala biti autohtona podravska jela.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW