Iznenađenje izbora

Dario Juričan otvorenim sprdanjem političara postao je peta opcija u Podravini i Prigorju. Kako i zašto je to moguće?

- Ja sam nemoralni pobjednik izbora - rekao je Juričan u svom stožeru u jednom zagrebačkom kafiću nakon objave rezultata.

17:00h
0
Dario Juričan // Screenshot: RTL

Teško je bilo prognozirati koliko će glasova hrvatskih građana u prvom krugu predsjedničkih izbora dobiti Dario Juričan, no na kraju se smjestio na prilično nevjerojatno peto mjesto u ukupnom poretku.

Tako se iza trolista favorita, Zorana Milanovića, Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore, te Mislava Kolakušića, koji je ostao daleko iza njih, smjestio “Milan Bandić”. Redatelj Juričan u kampanju je krenuo kao karikatura tipičnog hrvatskog političara, ili barem političara kakve mnogi ogorčeni i nezadovoljni građani zamišljaju – pokvarenog, korumpiranog i besramnog, koji se ne susteže napraviti baš sve za vlastitu korist i korist onih koji se muvaju oko njega. Stvorivši takvu personu i ulogu iz koje nije izlazio tijekom cijele kampanje očito je pogodio žicu čak 88.000 Hrvata (njih 4,61 posto na biralištima) koji su za njega glasali i tako postao lice otpora licu politike u našoj državi.

Što se tiče Juričanove uspješnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, tu je također bio peti s 3,08 posto glasova, odnosno njih 1439. Više Podravaca i Prigoraca dalo je glas kandidatu koji se otvoreno izruguje političkoj sceni i secira njene tamne strane nego ozbiljnim i “ozbiljnim” opcijama – Daliji Orešković, Ivanu Pernaru, Dejanu Kovaču, Katarini Peović, Anti Đapiću i Nedjeljku Babiću. Dobio je više glasova nego posljednja četiri kandidata zajedno. Tako je prošao i kada se gledaju glasovi u Koprivnici i Križevcima, dok ga je samo u Đurđevcu na petom mjestu pretekao Pernar.

Foto: Ivan Balija
Ana // Foto: Ivan Balija

– Glasala sam za Milana Bandića jer mi se najviše svidio njegov program, zapravo, mislim da je dosta dobro i prošao. Mislim da je kroz čitavo ovo vrijeme predsjedničke utrke postavio jako dobra pitanja – rekla je koprivničanka Ana, koja je bila jedna od onih koji su mu dali svoj glas.

I političari Podravine i Prigorja imaju svoje mišljenje o Juričanu.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Juričan je dosad nezabilježena pojava u izbornim ciklusima. Riječ je o antikampanji antipolitike. Svojom simpatičnošću pridobio je one koji su zapravo kivni na sve i najradije ne bi ni za koga glasali. Vjerojatno iz revolta i nezadovoljstva, prisutno je to više kod mlađe populacije. Vjerojatno ni sam nije sanjao takav rezultat. Ljudima je kampanja bila simpatična. Po meni, bila je beskorisna i besmislena, prilično siromašna. Osobno mi se nije svidjelo, zalažem se za to da politika bude ozbiljna društvena disciplina, a ne komedija. Ali, očito je bacio sjeme na plodno tlo onih koji ne razmišljaju tako – komentirao je župan Darko Koren.

Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić prokomentirao je Juričana kao plod političkog sustava zemlje unatrag 28 godina tijekom kojih se, tvrdi, s korupcijom nije dovoljno obračunalo. Dodaje kako HDZ to uopće ne radi, a SDP nije napravio dovoljno, nakon čega se pojavio Dario Juričan kome su glas, prema Jakšićevu mišljenju, dali ljudi razočarani time što Hrvatska nije postala onakvom kakvu su svi zaslužili.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

Mario Rajn, križevački gradonačelnik, smatra kako je Juričan britko odradio kampanju, pri čemu je dobro secirao teme.

– Oko bitnih pitanja kao što su ženska prava i pravo na odabir, nije ulazio u sfere neukusa. Vrlo je dobro znao do koje mjere ide njegova antikampanja, a gdje su teme koje nadilaze kampanju. U tom smislu ima moje simpatije, ali nema politički kapital koji se može prenijeti na sljedeće izbore – tumači Rajn, dok gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči nije želio komentirati redateljevu kampanju.

Svečana sjednica, 663. rođendan Koprivnice // Foto: Matija Gudlin
Mladen Kešer // Foto: Matija Gudlin

Svoje mišljenje o “Milanu Bandiću” ima i čelnik županijskog SDP-a Mladen Kešer.

– Gospodin Juričan postavio je sebe u kontekst hrvatskih problema. Otvorio je kartu koja pokazuje kako u Hrvatskoj nije dobro, kako vlada nepravda koja postaje pravda. Tu je dobio glasove – smatra on.

Poput ostalih politički važnih ličnosti Podravine i Prigorja, Darko Sobota je govorio o Juričanu kao, nazovimo ga, neobičnom kandidatu.

Foto: Ivan Balija
Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

– Ostao je dosljedan sebi do zadnjeg dana. Moje razmišljanje je kao i ostalih 95 posto glasača. Riječ je o protestnim glasovima. Populacija ga je shvatila, rekao bih, kroz šalu – kaže Sobota.

Politički analitičari sigurno će se u narednim danima baviti time što njegov uspjeh na izborima predstavlja i što govori o biračima i stanju u državi, no ne treba biti politolog da se shvati zašto je toliko građana zaokružilo nekoga tko u moru obećanja i političkih floskula koje izlaze iz usta drugih kandidata od njih radi performans i ukazuje na njihove probleme. To su glasovi građana kojima je dosta i koji ne vide nikakvu legitimnu opciju na političkoj sceni kojoj bi mogli dati povjerenje da ih predstavlja idućih pet godina kao prvo lice njihove domovine. Onih koji ne vide vrijednost u drugim kandidatima, ali vide i razumiju satiru kojom ih je Juričan šibao u svojoj kampanji. Kampanja kao što je njegova dosad nije viđena u našoj politici, a reakcija gotovo 88 tisuća birača koje je privukao govori da ovo nije posljednje što će se čuti od Juričana.

Pišu: Sanjin Bojić, Marko Dedić

čitam...