15.9 C
Koprivnica
Srijeda, 29. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Intervju ususret koncertu

Darko Rundek: Vjerujem u čudesnost života i to želim podijeliti s publikom
D

Ne propustite

Povodom koncerta Rundek Cargo Tria, koji će se odrati u petak, 29. travnja, u koprivničkom Domoljubu, Darko Rundek nam je odgovorio na nekoliko pitanja.

Bend kojeg čine Darko Rundek, Dušan Vranić – Duco i Isabel nedavno je okrunjen s dva Porina i to za najbolji album alternativne glazbe Mostovi i za spot Ima ih u režiji Radislava Jovanova – Gonza.

U sklopu proljetne turneje kojom će obuhvatiti 10 gradova diljem Hrvatske, novi album promovirat će i u Koprivnici.

Prošlo je dosta vremena otkad je album Mostovi ugledao svjetlo dana. Kakvi su danas dojmovi?

Izgleda da je album jako lijepo zaživio. Publika je prepoznala pjesme i sebe u njima. Oni upućeniji sa zanimanjem prate naš razvoj nakon Plavog aviona, kao i stil i senzibilitet koji Rundek Cargo Trio njeguje.

Zašto ime Mostovi?

Mostovi su simbol povezivanja. Ovaj se album bavi onime što nas povezuje, što nam svima treba….

Rundek Cargo Trio // Foto: Vedran Metelko
Rundek Cargo Trio // Foto: Vedran Metelko

Album je osvojio Porin za najbolji album alternativne glazbe. Što Vama ta nagrada predstavlja?

Kad smo radili Mostove, nismo pokušavali raditi alternativni album, čak štoviše, ne odstupajući od svog vlastitog izraza, željeli smo biti pristupačni i graditi mostove prema široj publici, što alternativci najčešće ne rade. Tako da ja tu nagradu shvaćam prije svega kao priznanje za dobar album, koji se ne uklapa u neke opće kriterije popa i rocka.

Kako je album nastajao i koliko dugo? Možete li ukratko opisati proces nastajanja albuma i samih pjesama? Imate li jasnu viziju na početku ili se ona gradi i evoluira tijekom stvaralačkog procesa? Kako izgleda Vaš boravak u studiju?

Tijekom više godina sastajali smo se svakih mjesec-dva na desetak dana u selu Povlja na Braču, gdje smo u konobi složili studio i po desetak sati dnevno svirali, improvizirali, snimali i slušali. Onada bih ja u međuvremenima radio na tekstovima i konstrukcijama pjesama. Više puta smo prebacivali rokove koje smo si zadavali, dok nismo sojetili da je vrijeme da taj materijal izađe pred publiku i nastavi se razvijati na koncertima.

Za to vrijeme nas je moja žena Sanda podržavala i zdravo i veganski hranila pa je osim Isabel, Duce i mene zaslužna za album kakav je.

Po čemu se ovaj album razlikuje od prijašnjih?

Više smo radili sa lupovima i elektronikom, a ja sam se pišući pjesme zaputio u teme kojima se nisam dosad bavio. Mislim da je album čitkiji i jasniji u porukama od mnogih prethodnih.

Odakle crpite inspiraciju? Što Vas nadahnjuje? Što svojim uratcima želite prenijeti publici?

Inspiraciju crpim često iz duha glazbe, koji se onda zaleti u skladište dojmova, doživljaja, iskustava i znanja i izazove pjesmu. Vjerujem u čudesnost žvota i smisao ljudskog postojanja na ovoj planeti. To želim sa publikom podijeliti.

Što Vama glazba predstavlja?

Prostor za igru, osluškivanje, razmjenu energija, zezanje. Tu se odmah osjeti što je trenutno i stvarno, a što je izmotavanje. Volim svirati, ali i kemijati sa zvukom, snimati, miksati, to mi je kao neki alkemičarski laboratorij…

Koju vrstu glazbe volite slušati? Možete li izdvojiti nekoliko glazbenika, albuma ili pjesama?

Ne slušam neku određenu vrstu glazbe, niti imam favorite među glazbenicima. Volim slušati radio. Na trećem programu HRT se može naletjeti na zanimljive stvari, a omiljen mi je FIP-radio, sa svojim šarenim spletom stilova i autentičnih uglavom manje poznatih izvođača. Može ga se slušati na streamingu, kao i zagrebački Radio Student i ljubljanski Radio Študent ako ste izvan dometa. Oba ova studentska radija me znaju zalijepiti zanimljivom i dosad nepoznatom glazbom.

Pogledate li unazad, biste li mijenjali nešto u svojoj glazbenoj karijeri? Zašto?

Ne bavim se takvim razmišljanjima. Kak je bilo, bilo je. Učiš i od dobrog i od lošeg i probaš drugi put bolje.

Smatrate li da ste glazbeno sazrijeli i pronašli se ili to čak niti nije cilj?

Nije to cilj.

Predstavili ste spot za pjesmu Indijska na kojem ste surađivali s mladim i svestranim ljudima – Petrom Oreč i Dinkom Šimcem. Kako je i zašto došlo do suradnje s ovim mladim ljudima?

Naša menadžerka radi i sa Boom. Petra im je snimila spot koji je bio lijep i poseban. Našli smo se, razmijenili ideje i procijenili da vrijedi pokušati. Nije mi žao. Dobro smo, veselo i efikasno surađivali.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na florijanskom trgu

FOTO/VIDEO Svečanim polaganjem vijenaca za sve stradale u Domovinskom ratu obilježen Dan državnosti

Povodom Dana državnosti, koji se obilježava sutra, 30. svibnja, kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×