25.7 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
INTERVJU

Darko Sobota: U Kalinovcu se radi punom parom, a vrlo je izvjesno da će HDZ imati svog kandidata za župana na idućim lokalnim izborima
D

Ako pitate moju susjedu Baru za koga će glasati, ona će reći da je njoj svejedno je li nositelj liste netko iz Zagreba ili Osijeka, i da je normalno da će glasati za nekog iz Podravine, za svoje Podravce, bez obzira na stranačku pripadnost.

Ne propustite

Općina Kalinovac uskoro će proslaviti svoj Dan i blagdan nebeskog zaštitnika svetog Luke, što nam je i bio povod za razgovor s općinskim načelnikom Darkom Sobotom, koji je ujedno i saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a pa smo se dotaknuli i političkih tema koje su svakodnevno nezaobilazne za našeg sugovornika.

Koje biste projekte istaknuli u posljednjih godinu dana kao najvažnije za mještane i na koje ste posebno ponosni?

To je svakako završetak dva kapitalna projekta, izgradnje nove zgrade dječjeg vrtića i školsko – sportske dvorane. Projekt izgradnje dječjeg vrtića me dočekao, ali trebalo je na njemu još puno raditi da bi se realizirao. S njim me dočekao i problem koji je sad isplivao, a to je premali kapacitet za smještaj mališana. U ovoj pedagoškoj godini upisana su 54 mališana, a devet ih je na listi čekanja. Naravno da smo odmah krenuli u planiranje nadogradnje, izrada projektne dokumentacije je pri kraju i vjerujem da ćemo već do kraja ove godine doći u poziciju da tu investiciju, koja će omogućiti formiranje dvije nove skupine za 35 mališana, možemo kandidirati za potporu iz državnog proračuna i fondova Europske unije.

Moji oponenti su mi često predbacivali školsko – sportsku dvoranu i spominjali u negativnom kontekstu, a i ona je završena, i koliko god neki prigovarali za njenu veličinu, radi punim kapacitetom i to ne samo za nastavu osnovnoškolaca, nego je i brojni mještani koriste za rekreativne i sportske aktivnosti. Koriste je i stariji mještani i naravno da veseli to što su svi termini popunjeni jer potvrđuje da je tako nešto trebalo i Kalinovcu. Usto, dvorana je dala i novu vizuru samog središta Kalinovca pa su sad i ti oponenti više nego ponosni na izgled našeg mjesta.

Naravno da je svaki projekt važan, od uređenja ulica do potpora za mlade obitelji, studente i starije i nemoćne osobe, ali ova su dva svakako najvažnija, imajući u vidu da smo aglomeraciju napravili još prije 18 godina.

Darko Sobota
Foto: Đuro Grčić

Koji je najveći potencijal Kalinovca i kako ga planirate iskoristit?

Definitivno je to poduzetnička zona u kojoj je danas zaposleno skoro 500 radnika. To nije samo naša perjanica RASCO, nego i tvrtka SCAN koja se ne spominje puno, ali zapošljava 40 do 50 radnika, kao i tvrtka Mehanizacija Miler. Ulaganje od prije 20 godina da oformimo poduzetničku zonu zapravo je rezultat stabilnosti sadašnjeg općinskog proračuna. Ta ulaganja nam se sad vraćaju, a to je itekako važno u ovom razdoblju kad su drastično pali prihodi od plinske rente, a pogotovo zbog činjenice da će i dalje padati.

Nastavljamo ulagati u poduzetničku zonu i uskoro ćemo raspisati natječaj za izgradnju infrastrukture na novih šest parcela, što znači da će se širiti. Vrijednost te investicije će biti oko 1,5 milijun eura, a već sad postoji interes da se sve parcele popune, i to ne samo od RASCO-a, nego i drugih investitora koji se bave proizvodnim djelatnostima. To će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, a samim time stabilnosti proračuna generacijama koje dolaze čime će omogućiti daljnje provođenje mjera usmjerenih na mlade obitelji i najmlađe mještane koje će, pak, rezultirati željenim poboljšanjem demografske slike.

Što biste htjeli ostvariti do kraja mandata?

Glavni cilj je realizirati projekt proširenja poduzetničke zone i prometnog rasterećenja samog ulaska u Kalinovac s Podravske magistrale. Svjedoci smo kako se u jutarnjim i popodnevnim satima teško uključiti na Podravsku magistralu s izlaza iz Kalinovca, a bilo je i dosta prometnih nesreća, od kojih je bilo i onih s tragičnim posljedicama. Zato ćemo paralelno s proširenjem poduzetničke zone raditi i na formiranju još jedne prometne trake na tom spornom mjestu, kao i novog cestovnog ulaza u postojeće i buduće proizvodne pogone, kao i sam Kalinovac.

Darko Sobota
Foto: Đuro Grčić

Predsjednik ste županijskog HDZ-a. Kako gledate na novi ustroj izbornih jedinica? Pogoduje li podjela naše županije na dvije izborne jedinice vašoj stranci?

Podjela naše županije na dvije izborne jedinice više pogoduje SDP-u. Oni koji su imali konferencije za novinare, najavljivali prosvjede i bunili se protiv podjele naše županije na dvije izborne jedinice, sad šute jer su očito dobili svoje sinekure na način da će biti koordinatori i za drugu i za četvrtu izbornu jedinicu. Ako su koordinatori onda je za očekivati da će dobiti visoke pozicije na izbornim listama koje najvjerojatnije jamče ulazak u Sabor. Iako su oni mene prozivali indirektno u negativnom kontekstu, mogu im poručiti da me veseli da su obadva koordinatora iz naše županije.

Moram naglasiti da je do podjele došlo isključivo kako bi se ispoštovala forma od maksimalno pet posto odstupanja biračkog tijela i tu definitivno ne vidim nedostatak. Čak štoviše, tu vidim prednost za sve nas, kako za HDZ, tako i za SDP, sve ostale stranke i nezavisne liste jer će više kandidata s područja naše županije biti na listama. To je mogućnost da naša županija dobije puno više saborskih zastupnika jer smo sad u Saboru samo dvojica.

Ako pitate moju susjedu Baru za koga će glasati, ona će reći da je njoj svejedno je li nositelj liste netko iz Zagreba ili Osijeka, i da je normalno da će glasati za nekog iz Podravine, za svoje Podravce, bez obzira na stranačku pripadnost.

Iduća godina je superizborna, a vjerojatno će prvo biti parlamentarni izbori i to već u proljeće. Koliko mandata očekujete da će vaša stranka dobiti u četvrtoj izbornoj jedinici kojoj gravitira veći dio naše županije, a koliko u drugoj u kojoj je ostao prigorski dio s Rasinjom i Sokolovcem?

Znamo da je zadnji rok za parlamentarne izbore 20. rujan, a nećemo nagađati kada će biti. HDZ će u četvrtoj izbornoj jedinici sigurno osvojiti osam mandata jer smo tu dosta jaki, dok u drugoj izbornoj jedinici očekujem šest mandata, kao i na prošlim parlamentarnim izborima.

Darko Sobota
Foto: Đuro Grčić

Nadate li se još jednom saborskom mandatu i koje mjesto očekujete na listi?

Nezahvalno je govoriti o tome jer se u politici preko noći mijenjaju stvari. No, bilo bi nerealno reći da ne očekujemo još jedan mandat i visoku prolaznu poziciju na listi. Očekujem adekvatne pozicije i za ostale članove naše županijske organizacije. Na prošlim izborima nas je u u drugoj izbornoj jedinici bilo dvoje, a očekujem da će nas biti više nego dosad.

Kako HDZ prema vašim procjenama trenutno kotira u našoj županiji i može li sam iznjedriti vlastitog kandidata za župana na idućim lokalnim izborima?       

Pitanje o kotiranju HDZ-a bi trebalo postaviti onima koji svaki mjesec provode ankete. Zna se tko svaki mjesec radi ankete na području naše županije bez obzira o kojim se izborima radi. HDZ nema takve ankete. S obzirom na ponašanje tih koji naručuju ankete može se naslutiti da smo najjača stranka i u našoj županiji, bez obzira što se Koprivnica etiketira kao SDP-ova utvrda.

Vrlo je izvjesno da će HDZ imati svog kandidata za župana na idućim lokalnim izborima. To je zasad sve što mogu reći na tu temu.

Što Darko Sobota voli raditi u svoje slobodno vrijeme?

Iskreno, gotovo da ni nemam slobodnog vremena jer kad nisam u Saboru, onda sam u Općini gdje potpuno volonterski obavljam dužnost načelnika. Na prvom mjestu sam odgovorna osoba i zbog toga i vođenje Općine zahtjeva dosta vremena pa kad nisam u Zagrebu, uvijek ima nešto što se mora riješiti u Kalinovcu. Ne kukam i ne bježim od obveza koje nose moje dužnosti.

Ono malo slobodnog vremena što ostane provodim u krugu obitelji, sa suprugom, kćerima, zetovima i unucima. Preko ljeta je bilo malo više vremena, ali sad su opet počela događanja na koja me zovu kao gosta i nastojim se uvijek svima odazvati pa više nema vremena za mali nogomet, odlaske na nogometne utakmice Kalinovca ili brigu oko vinograda.

Kako obitelj doživljava vašu dužnost? Savjetuju li vas ikada ili pak kritiziraju?

Već 20 godina sam profesionalno u politici pa se obitelj odavno privikla na sve obveze koje nosi moj posao. Svjesni su da moj posao znači dosta izbivanja i imam punu njihovu podršku. Rijetko kad je bilo kritika, no u zadnje vrijeme mi kćeri znaju ponešto i dobronamjerno predbaciti.

Darko Sobota
Foto: Đuro Grčić
Darko Sobota
Foto: Đuro Grčić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Virovska prkačijada

FOTO Najprkač je onaj iz Koprivničkih Bregi, nagrađena i najbolja tacna i najljepši štand

Poznati su dobitnici nagrada na ovogodišnjoj Virovskoj prkačijadi. Najuređeniji štand ima Društvo žena Novigrad Podravski, dok su se nagradom za...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×