8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Deseti rođendan // Hangar 18 u Koprivnici gradi novi logističko-distributivni centar, u planu i nova zapošljavanja
D

Ne propustite

foto: Mario KosKoprivnički Hangar 18, najbrže rastuća IT tvrtka, trenutačno ima 56 zaposlenika. Prošlu godinu završili su s više od 50 milijuna kuna prihoda i tri milijuna kuna ostvarene dobiti, što je rast od sto posto u odnosu na 2013. godinu. Na području Hrvatske lani su prodali 80.000 pametnih telefona.

Koprivnički Hangar 18, najbrže rastuća IT tvrtka, proslavio je svoj deseti rođendan. Tim povodom u đurđevačkom hotelu Picok, gdje je za poslovne partnere u petak navečer održana prigodna rođendanska svečanost, razgovarali smo sa Zoranom Bogdanovićem, direktorom prodaje i članom uprave Hangara 18, “desnom rukom” osnivača i vlasnika tvrtke Marija Kralja.

Zoran Bogdanović, direktor prodaje i član uprave Hangara 18

Počeci Hangara 18 i gdje je on danas?

Tvrtka je osnovana 2005. godine kao mala obiteljska tvrtka. U početku je to bila jedna maloprodaja u Koprivnici. Tijekom vremena otvorene su još dvije na području regije. 2012. godine odlučeno je da se napravi iskorak i da se krene s veleprodajom i proizvodnjom proizvoda pod vlastitim brendom. Za početak se krenulo s proizvodnjom desktop računala, da bi se nastavilo s proizvodnjom tonera i potrošnog materijala za printere. Najznačajniji korak bio je kada smo početkom 2013. godine krenuli u proizvodnju smartphonea i tableta pod vlastitim brendom jer se za tim pokazala velika potreba. Zbog galopirajućeg tržišta Android uređaja u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, vidjeli smo da tu postoji prostor za napredak i za uspjeh u poslovanju. Najprije smo krenuli s brendom Be smart, da bismo kasnije to sve promijenili u brend Noa pod kojim i danas radimo uređaje koje puštamo u distribuciju.

Koliko zaposlenika je Hangar 18 imao nekada, a koliko Vas je sada? Kolika je prosječna plaća u Vašoj tvrtki?

U tvrtku sam došao u prosincu 2012. godine i ja sam bio broj 13. Danas nas je 56-ero zaposlenih. U posljednje dvije godine, dakle, zaposleno je 43 novih djelatnika na području cijele Hrvatske. Baza nam je i dalje Koprivnica u kojoj nam se nalazi uprava, servisni te logističko-distributivni centar. Prosječna plaća kod nas je na razini prosječne plaće u Hrvatskoj, između 4000 i 5000 kuna.

Kakvi su Vam poslovni rezultati?

Prošlu godinu završili smo s više od 50 milijuna kuna prihoda i tri milijuna kuna ostvarene dobiti, što je rast od sto posto u odnosu na 2013. godinu. Rezultat je izniman i jako smo s njime zadovoljni. Trend rasta nastavljen je i u ovoj godini. U prvom kvartalu ostvaren je rast od 33 posto. Nadamo se da ćemo taj trend zadržati do kraja godine.

Koliko godišnje prodajete pametnih telefona?

Lani smo prodali 80.000 smartphonea na području Hrvatske, što je prema GfK istraživanju udio od sedam do osam posto u državi.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Kratkoročni planovi idu u dva smjera. Prvi i glavni smjer u ovom trenutku, na što smo posebno koncentrirani, prodor je u regiju. Preko svojih distributera već poslujemo na području Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U završnim smo fazama pregovora sa Srbijom, a osim toga pokušavamo postići dogovore direktno s teleoperaterima u svim tim zemljama. Zasad je postignut dogovor s HT Eronetom u Bosni i Hercegovini koji bi također trebao početi prodavati naše uređaje.

Osim prodora u regiju, plan je proširenje maloprodajne mreže na području Hrvatske. Ove godine već smo otvorili dvije maloprodaje – u Avenue Mallu u Zagrebu i na Lapadu u Dubrovniku. Tijekom ljeta planiramo, i to vam je ekskluziva, otvoriti trgovinu u Supernovi u Varaždinu na 120 kvadratnih metara i u Supernovi u Karlovcu na 50 kvadratnih metara. Krajem godine cilj nam je otvoriti i trgovine u Šibeniku i Rijeci.

Na proslavu je stigla i Vaša poslovna partnerica iz Kine.

Ona je predstavnica naše partnerske tvrtke u Kini. Od njih nabavljamo mobitele, tablete i opremu za mobitele i tablete, dakle, sve što je pod brendom Noa, te Noaline, brend dodatne opreme za smartphone i za tablete.

Uživate li potporu države u svom poslovanju?

Možemo reći da je jedan od bitnijih čimbenika, koji nam je pomogao u rastu prošle godine, činjenica da su viziju i naš poslovni plan prepoznali i u Hamagu (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo) i u poslovnim bankama. Lani smo od Hamaga triput dobili garancije i mislim da smo mi jedina tvrtka u segmentu kojoj je to uspjelo. Na tome smo im stvarno zahvalni. Bez njih ne bi bilo izvedivo napraviti takav rast kakav je bio prošle godine.

Planirate li još kakve investicije u Koprivnici?

Ujesen ćemo imati veliku investiciju u poslovnoj zoni Dravska. Kupili smo zemljište, gradit ćemo novi logističko-distributivni centar. U Dravskoj već imamo skladište i servis. Novi centar ćemo graditi na parceli do postojeće zgrade. To će biti najmoderniji centar na 900 kvadratnih metara, a ukupna investicija je vrijedna 2,5 milijuna kuna. Za to smo od Koprivničko-križevačke županije dobili potporu u sufinanciranju kredita kroz plaćanje polovice kamate.

Znači li to da će biti i novih zapošljavanja?

Očekujemo nova zapošljavanja u Koprivnici samim time što se očekuje povećanje obujma posla, ali i zbog toga što s ovim brojem zaposlenika jednostavno više ne možemo ‘hendlati’ sve obaveze.

Poruka za kraj…

Zahvalio bih se svim građanima i kupcima iz Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije koji su nam ukazali povjerenje svih ovih godina. Oni su nam baza i najbitniji faktor uspjeha.

A, kako je bilo na rođendanskoj proslavi na kojoj je Hangar 18 brojnim poslovnim partnerima predstavio svoj kompletni asortiman proizvoda, možete se uvjeriti i sami u našoj fotogaleriji.

>> Kompletna fotogalerija // foto: Mario Kos

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

DRUGA HRL SJEVER ŽENE

Pitomačanke upisale petu uzastopnu pobjedu

Rukometašice Pitomače stigle su do pete uzastopne prvenstvene pobjede, a u 15. kolu Druge hrvatske lige Sjever slavile su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×