2.6 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
digitalizacija

Digitalna baština Muzeja grada Koprivnice okupila digitalizirane reprodukcije vrijedne i rijetke zavičajne građe
D

Izrada portala rezultat je dugogodišnjeg rada Muzeja grada Koprivnice i na zaštiti vrijedne zavičajne građe.

Ne propustite

Digitalna baština Muzeja grada Koprivnice okuplja digitalizirane reprodukcije vrijedne i rijetke građe pohranjene u zbirkama i odjelima Muzeja grada Koprivnice, dakle javno dostupne digitalne reprodukcije knjiga, znanstvenih časopisa, novina, nacrta, fotografija, razglednica i rukopisa, a mogu se pregledavati prema vrsti građe po zbirkama.

Izrada portala rezultat je dugogodišnjeg rada Muzeja grada Koprivnice i na zaštiti vrijedne zavičajne građe.

Zbirka arhitekture i urbanizma Muzeja grada Koprivnice broji nešto više od 1300 predmeta. Osim nekoliko donacija i otkupa od autora, građana i institucija, većina predmeta u Zbirci u muzejski je fundus stigla kao dar koprivničke graditeljske obitelji Reš sredinom 20. stoljeća.

– Zbirku velikim dijelom čine projekti koprivničkih graditelja i arhitekata koji su radili u Koprivnici krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a vezani su za središte grada, ali okolicu, a tu su i nacrti pojedinih kapela na gradskom groblju Pri svetom Duhu, Židovskom groblju, gradskom groblju u Ludbregu… Među značajnijim su projektima oni za sinagogu u Svilarskoj ulici, Galeriju Koprivnica, Knjižnicu i čitaonicu Fran Galović, Muzej grada Koprivnice i druge zgrade na koprivničkim trgovima. Osim javnim zgradama i građanskim kućama u užem i širem centru Koprivnice, posebna je pažnja posvećena i digitalizaciji arhitekture na području današnjih općina. Uglavnom su to nacrti izrađeni od 1870. do 1940. godine – navode.

Ovogodišnja digitalizacija više od 400 nacrta građevina u užem centru Koprivnice i okolici omogućit će pregledavanje predmeta kako bi se koristili u stručnim i znanstvenim istraživanjima, ali i za osobno istraživanje. U budućnosti i bi ovi nacrti koprivničkih zgrada mogli biti predstavljeni i u aplikaciji za pametne telefone gdje će biti upotpunjeni fotografijama, ilustracijama, razglednicama, pisanim dokumentima, kazivanjima i ostalim sadržajima koji su sačuvani o pojedinoj zgradi ili kvartu.

Cijeli program napravljen je u suradnji s poduzećem ArhivPRO i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kakve su vaše teorije?

Što je sad ovo? Čitatelj snimio neuobičajen trag na nebu: Očito avionu ne valja katalizator!

"Čisto" nebo, gušći zračni promet i društvene mreže vrlo brzo postanu zatrpane išaranim plavetnilom. U prvom dijelu rečenice krije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×