parlamentarni izbori

DIP objavio kako će glasati oni koji su u samoizolaciji, čeka nas dezinficiranje olovaka i epidemiološke mjere

Prokomentirao je i neizbježnu epidemiju koronavirusa, odnosno epidemiološke mjere koje će biti nužno poduzeti. 

12:01h
0
Parlamentarni izbori 2016 - glasanje, Izbori
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Državno izborno povjerenstvo na konferenciji za medije objasnilo je kako će na nadolazećim parlametnarnim izborima glasati oni koji se nalaze u samoizolaciji. Podsjetimo, izbori će biti 5. srpnja. Predsjednik DIP-a Đuro Sessa govorio je o rokovima, piše Dnevnik.

– Odluka o izborima stupa na snagu 2. lipnja. Svi rokovi vezani za izbore već su ranije objavljeni u medijima. 16. lipnja zadnji je dan za dostavu lista. Izborna kampanja počinje 17. ili 18. lipnja. Za predstavljanje svojih programa biračima, odnosno za promidžbu, sudionici izbora za Hrvatski sabor, koji će se održati 5. srpnja, službeno će imati 15 dana. Do 24. 6. građani mogu provjeriti stanje s popisima birača. Ovo su treći izbori ove vrste i svi koji budu predavali liste moraju računati o ravnopravnosti spolova – izjavio je Sessa.

Prokomentirao je i neizbježnu epidemiju koronavirusa, odnosno epidemiološke mjere koje će biti nužno poduzeti.

– Biračka tijela educirat ćemo online. Epidemiološki propisi i mjere više su u nadležnosti nekih drugih službi. Mi ćemo inzistirati u onom dijelu u kojem smo mi nadležni – rekao je.

U biračkim odborima bit će 70 tisuća ljudi, a Sessa je pojasnio kako će glasati oni koji su  u samoizolaciji.

– Ljudi koji budu u samoizolaciji – takvoj osobi doći će dva člana biračkog odbora, uz mjere koje ćemo mi propisati, dakle uz sve zaštite. Ne treba od toga praviti veliku mistifikaciju. Pitanje je koliko će takvih osoba biti za mjesec i pol, hoće li osoba tražiti da glasa i hoće li birački odbor to moći ostvariti. Takve se osobe moraju najaviti barem tri dana ranije – objasnio je.

Apelirao je na odgovornost građana i držanje epidemioloških preporuka, a pojasnio je kako je DIP dužan dati preporuke za izborni proces. Objašnjeno je da će se morati držati razmak između glasača, dezinficirat će se olovke i građani će se morati pridržavati svih mjera ranije propisanih zbog koronavirusa.

čitam...