13.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
zasad bez interesa

Dirus ostao bez kapare za zemljište kod Kampusa, koje grad ponovo prodaje, zgrada Sloge stoji, a tvrtka se okrenula drugim lokacijama po gradu
D

Uloga Dirus projekta u Koprivnici je prilično tajanstvena. Ostali su bez kapare za zemljište kod Kampusa pa se okrenuli gradnji benzinske uz buduću školu na Podolicama, a pikiraju i na čestice u strogom centru grada

Ne propustite

Prošlo je gotovo godinu dana otkad smo pisali da je zagrebačka tvrtka Dirus projekt kupila nekoliko čestica zemljišta pored kampusa, na kojima će graditi novu benzinsku postaju. Sve to u međuvremenu je palo u vodu, jer iz Dirusa nikada nisu Gradu uplatili kupoprodajnu cijenu od gotovo milijun kuna, tako da je zemljište ostalo gradsko. Također, Gradu je ostala i kapara koju je uplatila zagrebačka tvrtka, a koja iznosi 87.000 kuna.

Čestice za prodaju označene su žutom bojom

Početkom ove godine u Gradu su ponovili proceduru i bacili se u novu prodajnu avanturu spomenutih čestica, od kojih se dvije nalaze na Trgu Žarka Dolinara, a jedna na Peteranskoj cesti. Sve tri čestice su spojene i na njima nema ničega osim livade, a ukupna početna cijena im je 1,7 milijuna kuna. Za tu cifru budući vlasnik dobio bi gotovo 7000 metara kvadratnih, s time da se najveći dio odnosi na livadu na Peteranskoj cesti, koja je zasebno teška 870 tisuća kuna. Tamo je i viša cijena kvadrata i iznosi 290 kuna, dok je na Trgu Žarka Dolinara kvadratura niža za 80 kuna.

Bez interesa na prvoj javnoj dražbi

Prva javna dražba održana je u ponedjeljak u prostorijama Gradske uprave, no na njoj se nitko nije pojavio, iako određeni interes za zemljišta postoji. Rekao nam je to naš izvor iz grada, dodavši da su određeni interes pokazivali vlasnici pojedinih benzinskih postaja, za koje se, nadaju, da bi se i mogli javiti na jednoj od budućih dražbi, koje će se održavati svakog 10. u mjesecu.

Foto: Ivan Balija
Cijene kvadrata na livadi uz kampus su 210 i 290 kuna // Foto: Ivan Balija

Općenito gledano, interes za benzinskim postajama na toj lokaciji ne treba nas čuditi, jer će ionako prometna ulica ubuduće biti još prometnija. Naime, kao što smo nedavno pisali, u blizini se gradi novi, sjeverni ulaz u grad, koji će rasteretiti Čardu, a opteretiti Peteransku ulicu, s obzirom na to da će na nju spojiti nadvožnjak koji se ovih dana gradi u blizini Danice.

Inače, sličnu ideju oko benzinske postaje, u sklopu koje bi bio i fast food, imali su i u Dirus projektu, koji ionako u vlasništvu ima desetak pumpi diljem Hrvatske. Međutim, ideja nikada nije realizirana, a razlog se ne zna. Pokušali smo ga sami doznati, no iz Dirus projekta nikada nam nisu uzvratili na poziv ili, pak, odgovorili na e-mail. Neki kažu da su upali u novčane probleme, što nas ne bi čudilo, jer su im prihodi s dolaskom korone prilično pali. Primjerice, krajem 2020. godine iznosili su im oko 95 milijuna kuna, što je za 50-ak milijuna manje nego godinu ranije. Ipak, dobit je bila na sličnoj razini i iznosila je oko 1,8 milijuna kuna.

Foto: Ivan Balija
Lokacija uz rotor vrlo je atraktivna, jer će se promet Peteranskom uskoro povećati // Foto: Ivan Balija

Tijekom 2020. godine smanjili su i broj zaposlenih s 98 na 90, dok podaci za 2021. godinu još nisu dostupni.

Dirus projekt pokupovao čestice na Zagrebačkoj cesti i predbilježio se na zemljište Sloge

S druge strane, priča o novčanim problemima ne drži vodu, jer je Dirus projekt i nakon toga bio prilično aktivan na koprivničkom tržištu. Kupili su nekoliko čestica na drugoj strani grada, točnije u Zagrebačkoj ulici, neposredno uz buduću školu na Podolicama. Tamo im je, također, namjera graditi benzinsku postaju, što su nam potvrdili u Gradu. Kažu da su vidjeli idejne projekte i da bi gradnja trebala početi već ove godine, a ulaz na novu postaju s dodatnim sadržajima poput restorana bio bi sa Zagrebačke ulice.

Međutim, to nije sve. Zagrebačka tvrtka predbilježila se i na zemljište u strogom centru grada, gdje je nekada poslovala Sloga. Bivša tvornica je napuštena i polurazrušena, a jedno vrijeme glasno se pričalo o dolasku Eurospina na tu lokaciju. Sloga-Gama i dalje je u vlasništvu, no krajem 2020. godine predbilježio se na pravo vlasništva i Dirus projekt, koji je, vjerojatno, uplatio neku kaparu. No, situacija je i dalje prilično nejasna, a radovi stoje. Nema Eurospina, nema radnika, nema nikakvih najava, a ni u Gradu ne znaju što se točno tamo događa. Kažu, vrijeme će pokazati.

Foto: Ivan Balija
Dirus projekt se predbilježio na zemljište Sloge // Foto: Ivan Balija

Kako smo sami uspjeli neslužbeno doznati, navodno je problem birokratske prirode, odnosno nešto ne štima s papirima i tu je došlo do zastoja.

Inače, Dirus projekt je društvo sa sjedištem u Zagrebu, na čijem su čelu od sredine 2020. godine Branka Međugorac i Darko Mitrović. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu društva Golden trio, a osnovne djelatnosti su joj, između ostalog, proizvodnja, trgovina i transport naftnih derivata te projektiranje, građenje i uklanjanje građevina.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dobro je znati

Donosimo sedam savjeta kako da tulipani u vazi ostanu lijepi čak deset dana

Nijedno cvijeće ne priziva proljeće tako kao buket divnih, svježih tulipana. Tulipani su otporne biljke i mogu izdržati u vazi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×