Tragedija u susjedstvu

Djevojčicu na igralištu ubio gol, obitelj nakon deset godina od države dobila odštetu

Sud je ocijenio da su nevođenje brige oko korištenja nekretnine i nepravodobni upis u zemljišnim knjigama na Republiku Hrvatsku doveli do toga da su sami mještani na njoj postavili golove i održavali igralište.

11:01h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Prije deset godina djevojčica je poginula nakon što je na nju pao gol na igralištu u Lužanu Biškupečkom u Varaždinskoj županiji. Sada država obitelji mora isplatiti 600.000 kuna odštete sa zateznim kamatama, piše varazdinski.

Tragedija se dogodila kada se 13. lipnja 2009. godine djevojčica na igralištu uhvatila za prečku gola i zanjihala. Metalni gol se srušio, a gornja stativa pala je preko prsnog dijela tijela djevojčice. Umrla je 22. lipnja u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu.

Tužitelji su navodili da gol nije bio dovoljno učvršćen. Država je navela da je u vrijeme događaja kao vlasnik zemljišta bio upisan zemljišnoknjižni Fond opće narodne imovine, a ne Republika Hrvatska, te da je ta javna površina u nadležnosti mjesnih odbora. Tamo se održavala općinska malonogometna liga, vatrogasci su održavali svoje vježbe, a i djeca su dolazila na igru, što sve upućuje, kako je nevedeno u obrani, da je izvanknjižni vlasnik nekretnine Općina Gornji Kneginec, koja je time i odgovorna za eventualnu naknadu nastale štete.

Općina je odbila navode da je upravljala navedenom površinom i da je za nju odgovorna. Sud je ocijenio da su nevođenje brige oko korištenja nekretnine i nepravodobni upis u zemljišnim knjigama na Republiku Hrvatsku doveli do toga da su sami mještani na njoj postavili golove i održavali igralište. Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, nekretnina je, tvrdi sud, postala državno vlasništvo Republike Hrvatske u listopadu 1990. i trebala je odmah tako biti i upisana.

Od ukupnog iznosa odštete, ocu je dosuđeno 254.000 kuna, majci 255.000, a bratu 93.000 kuna.

čitam...