6.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kronologija

Doktori koji su spašavali djevojčicu iz Repaša ispričali kako je sve teklo: Ugriz je izgledao strašno, a sad bi za osam dana mogla kući
D

Pokazalo se da je druga operacija ubrzala oporavak i samo nekoliko dana kasnije dijete je skinuto s respiratora, počelo je samostalno disati i prebačeno je s Odjela intenzivne skrbi na Odjel neurokirurgije. Roditelji su sad svakodnevno uz djevojčicu, kaže prof. dr. Roić.

Ne propustite

Ozljede su bile opasne po život, prošla je dvije operacije i induciranu komu, no liječnici predviđaju da bi već za 8 dana mogla ići kući

Samo četrdesetak dana stara beba, rumenih obraščića, ušuškana u krevetiću mirno spava. Mama bdije, čeka da se probudi ne bi li je podojila. Slika je to koja budi najtoplije osjećaje. Istina, krevetić je bolnički, na glavici tri bijele “flekice” gaze koje potvrđuju da je malena iz nekog razloga ipak na liječenju… Lice? Netaknuto!, počinje rekonstrukciju kobnog događaja u Repašu Jutarnji list. 

No, zapravo je riječ o pravom medicinskom čudu jer je djevojčicu prije desetak dana u kući u malom podravskom selu Repaš snažno ugrizao pas Dogo argentino. Ozljede su bile opasne po život, stradale su kosti lubanje i mozak, a u Dječju bolnicu u Klaićevoj hitno je dovezena na liječenje iz koprivničke bolnice u vrlo teškom stanju. Slijedile su dvije operacije, inducirana koma, intubacija, dani provedeni u Jedinici intenzivne skrbi.

Za njezin je život, osim roditelja, strepila cijela Hrvatska i iz dana u dan pratilo se njezino stanje. No, desetak dana nakon strašne nesreće djevojčica je na “običnom” neurokirurškom odjelu, samostalno diše i jede, a ne dogodi li se nešto izvanredno, što liječnici u ovom trenutku ne očekuju, za osam dana mogla bi s roditeljima svojoj kući.

Vitalno ugrožena

Za sretni završetak pobrinuli su se liječnici Dječje bolnice u Klaićevoj, i to od intenzivista do neurokirurga, a uključili su se i neuropedijatri koji će i dalje brinuti o bebi, odnosno o njezinu neurološkom oporavku.

– U bolnici je toga petka poslijepodne dežurni kirurg dobio poziv iz koprivničke bolnice. Rečeno je da imaju teško ozlijeđeno dijete, a kako sam bila u pripravnosti, pozvali su me u bolnicu pa sam stigla čak i prije djevojčice. Bilo je oko 17 sati. Ugriz je izgledao strašno jer su stradali i glava i mozak. Ozlijeđena je bila i lijeva i desna strana glave. Nismo imali vremena raditi dodatna snimanja jer je bilo jasno da je potrebna hitna operacija – kaže neurokirurginja dr. Marta Borić Krakar koja je obavila prvu operaciju, što je trajala više od tri sata.

Bebu je prva pregledala u tom trenutku dežurna intenzivistica dr. Sandra Kralik.

– Najavili su nam da stiže djevojčica iz Koprivnice stara tek mjesec dana. Bila je u šoku jer je izgubila puno krvi. Trebali smo je što brže osposobiti za hitnu operaciju. Odmah je dobila krv jer je to bio glavni problem. Zbog toga je bila nestabilna, ‘šokirana’, hipotenzivna (tlak koji je bio nemjerljiv). No, cijela ta priprema nije trajala dulje od petnaestak minuta – govori ona za Jutarnji.

– Naime, sve se to dogodilo oko 14 sati. U koprivničkoj bolnici je oko 15 sati napravljen CT i kad se vidjelo da je ne mogu zbrinuti, poslali su je k nama. U Klaićevu je stigla oko 17.30, a u petnaest do šest bili smo u sali. Bila je vitalno ugrožena – objašnjava dr. Kralik.

– Bio je to najviši mogući oblik hitnosti ne bi li se spasio život bebi. Trenutak u kojem se mora stabilizirati dijete, zaustaviti krvarenje i osigurati vitalne funkcije mozga i cijelog organizama. Naravno, uvijek je sve kompliciranije kad se radi o tako maloj bebi, ali mi smo, srećom, već navikli jer ona i nije najmanje beba koju smo liječili – objašnjava prim. dr. Ivančica Škarić, voditeljica Jedinice intenzivne skrbi.

Kirurški zahvati

– U prvoj trosatnoj operaciji čistili smo ranu, sanirali je i stabilizirali meki oglavak. Radilo se o teškoj ozljedi, i kosti mekog oglavka i mozga, a nakon operacije beba je stavljena u induciranu komu, na respirator. Počelo je i intenzivno liječenje – kaže dr. Borić Krakar.

– No, to nije bila posljednja operacija jer je dodatno trebalo sanirati rane glave i mozga te moždane ovojnice pa je zato bio potreban još jedan kirurški zahvat. Naime, kontrolni MR je pokazao da postoje oštećenja koja treba ‘popraviti – kaže ravnatelj bolnice, prof. dr. Goran Roić.

Više od četiri sata trajala je druga operacija koja je obavljena tri dana poslije. Naime, neurokirurg Miroslav Gjurašin kaže kako je bilo potrebno izvesti još jedan zahvat ne bi li se spriječile tzv. sekundarne ozljede.

– Riječ je o ozljedama zbog kojih nastaje otok tkiva koji, pak, pritišće zdravi dio mozga i oštećuje ga. Operacija je trajala dugo jer sam najprije operirao jednu pa drugu stranu glave. To je bilo važno da postojeće ozljede ne postanu još veće, odnosno da ne ostanu trajne posljedice – kaže dr. Gjurašin.

Pokazalo se da je druga operacija ubrzala oporavak i samo nekoliko dana kasnije dijete je skinuto s respiratora, počelo je samostalno disati i prebačeno je s Odjela intenzivne skrbi na Odjel neurokirurgije. Roditelji su sad svakodnevno uz djevojčicu – kaže prof. dr. Roić.

Rehabilitacija

– Nekoliko dana nakon operacije pokazalo se da je neurološki status djeteta bio usporen, odnosno djevojčica nije bila vitalno ugrožena, ali je, primjerice, slabije reagirala na zvuk i uspostavljala kontakt, a bila je prisutna i mišićna asimetrija jer su se lijeva i desna strana razlikovale u spontanoj motorici.

No, već u srijedu nakon ponovljenog pregleda i nakon što se dijete oporavilo od operacije izgledalo je bistrije, reagiralo je na zvučni podražaj, ali još je prisutna neuromotorna asimetrija jer je s jedne strane oštećenje mozga veće. Zbog toga će slijediti fizikalna rehabilitacija i nadamo se da će, s obzirom na sposobnost i plastičnost mozga, beba lakše nadoknaditi oštećene stanice te da će se stimulacijom zdravih stanica taj deficit smanjiti – ističe neuropedijatrica doc. dr. Vlasta Đuranović.

Naime, nakon skidanja s respiratora beba nije mogla prihvaćati hranu jer je refleks gutanja bio usporen, ali sad se i to oporavilo. Istina je da će malenoj ubuduće biti potrebna fizikalna terapija ne bi li se dodatno ojačala funkcija ruku i nogu. Slijedit će EEG kad zarastu rane na glavi jer one mogu smetati u točnosti dijagnostike, a također će se uz pomoć ultrazvuka pratiti, kroz fontanelu na glavi, promjene na mozgu. Sve u svemu, perspektiva djevojčice je dobra.

KRONOLOGIJA

22. ožujka

– u 14 sati pas je dijete ugrizao i teško ozlijedio
– u 15 sati napravljen je CT glave u bolnici u Koprivnici
– u 17.30 sati djevojčica je stigla u Dječju bolnicu u Klaićevoj u Zagrebu
– u 17.45 sati počela je prva operacija koja je trajala tri sata

25. ožujka

– izvedena je druga operacija koja je trajala četiri sata

28. ožujka

– djevojčica je skinuta s respiratora

1. travnja

– djevojčica je prebačena s intenzivne skrbi na Odjel neurokirurgije

 

 

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan poslije utakmice

Torcidaši privedeni zbog pijanstva, droge i pirotehnike, zabranjeno im je na utakmice

Na jučerašnjoj utakmici između Slaven Belupa i Hajduka policija je imala posla. Kako navode iz PU koprivničko-križevačke, bilo je oko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×