4 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
muzej grada koprivnice

Dokumentarna izložba u povodu 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše u Molvama
D

Na izložbi će biti prikazani osobni predmeti biskupa Đure Kokše kao što su biskupska mitra, kalež, ručna torba, bilježnice i rukopisi iz doba školovanja te portret iz Zbirke umjetnina

Ne propustite

Muzej grada Koprivnice uključio se u obilježavanje 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše. Bogati program obilježavanja započeo je otvaranjem Godine biskupa Đure Kokše u Molvama na samu 100. obljetnicu njegovog rođenja, 17. svibnja 2022. godine.

Tijekom godine predviđen je niz kulturnih i vjerskih događanja tijekom kojih će se govoriti o doprinosima i zaslugama biskupa Đure Kokše za hrvatsku kulturu i znanost. Vrhunac će biti na znanstvenom skupu koji će se održati u Molvama u studenom ove godine i velikoj izložbi umjetničkih djela iz Zbirke umjetnina Đure Kokše koja će biti otvorena krajem godine u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Jedna od prvih aktivnosti u Godini biskupa Đure Kokše je dokumentarna izložba u povodu 100. obljetnice njegovog rođenja. Izložba će biti postavljena u Galeriji Molvarskog likovnog kruga u Molvama, a otvorenje će biti u ponedjeljak, 6. lipnja 2022. godine nakon svete mise koju će s početkom u 11 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo predslaviti mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru.

Dokumentarna izložba posvećena Đuri Kokši nazvana je „Ponosan na dom i kraj svoj“ prema riječima koje je sam Kokša napisao davne 1957. godine u predgovoru knjige o Molvama, a koje se mogu primijeniti i na njega. Naime, Kokša je bio neobično snažno povezan sa svojim zavičajem iako je najveći dio života proveo u Rimu i Zagrebu.

Kokšin život i djelovanje možemo podijeliti u tri osnovne cjeline. Najprije je djetinjstvo, mladost i školovanje u Molvama, Zagrebu i Rimu. Zatim dolazi razdoblje kada je neprekidno boravio u Rimu i bio na čelu Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima. Na kraju su posljednja dva desetljeća života kada je u domovini služio kao pomoćni zagrebački biskup.

Cilj je ove dokumentarne izložbe prikazati najvažnije trenutke iz života i djelovanja biskupa Đure Kokše koji je rođen u Molvama 17. svibnja 1922. godine, a umro je u Zagrebu 26. studenog 1998. godine. Biskupa Đuru Kokšu nemoguće je opisati samo kao svećenika, teologa i crkvenog dostojanstvenika koji je ostavio značajan trag u povijesti hrvatskog naroda.

Svakako ga treba opisati i kao povjesničara kulture, umjetnosti, književnosti i Crkve, te kao znanstvenika, dobrotvora i strastvenog obožavatelja i odličnog poznavatelja umjetnosti. Uz to je bio poliglot i erudit u najširem smislu toga pojma. Kako njegove zasluge ne bi pale u zaborav priređena je ova dokumentarna izložba koja samo ukratko i prikazuje njegov život i djelo s naglaskom na poveznice s Molvama.

Autor izložbe i postava je povjesničar Nikola Cik, a izložba je ostvarena u suradnji Muzeja grada Koprivnice s Društvom za povjesnicu i starine Molve i Nadbiskupskim arhivom u Zagrebu.

Na izložbi će biti prikazani osobni predmeti biskupa Đure Kokše kao što su biskupska mitra, kalež, ručna torba, bilježnice i rukopisi iz doba školovanja te portret iz Zbirke umjetnina.

Za potrebe izložbe pregledana je Kokšina pisana ostavština koja se čuva u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu, a ovdje će biti predstavljeni reprezentativni dokumenti, dnevničke bilješke iz doba studija u Rimu te mnoštvo fotografskog materijala koje su ustupili mnogi pojedinci i institucije vezane za biskupa Kokšu, a ovom prilikom im zahvaljujemo na suradnji.

Izložba »Ponosan na dom i kraj svoj« u Galeriji Molvarskog likovnog kruga bit će otvorena do 15. kolovoza 2022. godine, a očekuje se da će biti postavljena i na drugim mjestima važnima za njegovanje uspomene na biskupa Đuru Kokšu.

Glavni organizatori obilježavanja 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše su Župa Molve, Općina Molve, Društvo za povjesnicu i starine Molve, a partneri u projektu su Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Varaždinska biskupija, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Nadbiskupski arhiv u Zagrebu, Muzej grada Koprivnice i Molvarski likovni krug.

Dokumentarna izložba u povodu 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše u Molvama
Foto: Muzej grada Koprivnice
Dokumentarna izložba u povodu 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše u Molvama
Foto: Muzej grada Koprivnice
Dokumentarna izložba u povodu 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše u Molvama
Foto: Muzej grada Koprivnice
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×