19 C
Koprivnica
Nedjelja, 16. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Dolijali mladi prevaranti koji su iskorištavali naivne i lakovjerne građane
D

Ne propustite

Policijska uprava koprivničko-križevačka je unazad godine dana zaprimila 25 različitih prijava građana koje su se mahom odnosile na sklapanje pretplatničkih ugovora s operaterima telekomunikacijskih usluga, na njihovo ime,  bez da su osobno imali spoznaju zasnivanja pretplatničkog odnosa ili su ih osobno ugovarali, a na traženje i nagovor drugih osoba, uz istodobna nerealna obećanja.

Tako je do sada zaprimljeno 13 kaznenih prijava (četiri na području PP Đurđevac i devet na području PP Križevci) iz kojih proizlazi da je počinitelj uporabio prijaviteljeve podatke i na taj način zasnovao pretplatnički odnos sa jednim ili više operatera telekomunikacijskih usluga. Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je kako su osobni podaci tih osoba, OIB i broj osobne iskaznice uporabljeni na nedozvoljeni način od strane drugih osoba koje su njihovom uporabom putem web shopa naručivale po jedan ili više mobilnih telefona od istog ili različitih operatera. Nakon dostave na dogovorene adrese uređaje su preuzimale i ujedno potpisivale dokumentaciju o preuzimanju i zasnivanju pretplatničkog odnosa, koristeći ime vlasnika zlorabljenih podataka.

U konkretnim slučajevima radi se o kaznenom djelu „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka” opisanom u članku 146 stavak 1 Kaznenog zakona.

U ostalih 12 slučajeva (dva na području PP Koprivnica, jedan u PP Križevci i devet PP Đurđevac) radilo se o kaznenim prijavama iz kojih proizlazi da su počinitelji iskoristili loše materijalne prilike ili naivnost prijavitelja, te, uz obećanje određene novčane naknade i zabludu da neće morati plaćati nikakve račune, zatražili od oštećenih da osobno ugovore pretplatnički odnos s operaterom telekomunikacijskih usluga i odmah im predaju jedan ili više mobilnih telefona, kako bi ih sami koristili ili preprodavali po znatno nižim cijenama od onih realnih na tržištu. Nakon što su zaprimljeni prvi računi za korištenje telekomunikacijskih usluga ili čak opomene ovršnim postupkom prijavitelji su se odlučili prijaviti kazneno djelo „Prijevare”, opisano u članku 236. stavak 1. Kaznenog zakona:

Kako je u ovim slučajevima upitno postojanje elemenata kaznenog djela prijevare, budući su prijavitelji osobno potpisom ovjeravali pretplatničke ugovore i u pojedinim slučajevima za to primali određenu novčanu naknadu, zaprimljene prijave su proslijeđene na meritornu odluku nadležnom državnom odvjetništvu, kako bi se u svakom pojedinom slučaju ocijenilo postojanje zablude kao bitnog elementa bića kaznenog djela.

Do sada su u 11 prijavljenih slučajeva podnijete kaznene prijave protiv osumnjičenika za kaznena djela „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka”, sedam u PP Križevci i četiri u PP Đurđevac (od čega dva protiv za sada nepoznatih počinitelja).

Za istaknuti je opširno kriminalističko istraživanje provedeno 7. i 8. svibnja 2014. godine u PP Križevci, kojim je do sada utvrđena sumnja da je pet hrvatskih državljana sa šireg križevačkog područja, u dobi od 19, 20, 23 i 25 godina, u sedam prijavljenih slučajeva, u stjecaju počinilo ukupno 35 različitih kaznenih djela – osam nedozvoljenih uporaba osobnih podataka, 12 prijevara, šest pomaganja u prijevari, osam krivotvorenja isprava i jedno kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela. Tijekom istraživanja dvije su osobe uhićene i predane pritvorskom nadzorniku, te su prošlog tjedna dovedene Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici. U konkretnom slučaju se nastavlja istraživanje u cilju utvrđivanja drugih osoba koje su eventualno sudjelovale u počinjenju utvrđenih kaznenih djela, kao i eventualno drugih kaznenih djela do sada otkrivenih počinitelja.

Dražen Laljek, glasnogovornik PU koprivničko-križevačke– Obzirom na pojavu ovakvih modaliteta nedozvoljene uporabe osobnih podataka kao i iskorištavanja osoba za sklapanje pretplatničkih ugovora s namjerom daljnje preprodaje mobilnih telefona i SIM kartica za uporabu do blokade od strane operatera uslijed nepodmirenja dospjelih računa, pozivamo građane da se obrate u najbližu policijsku postaju i prijave ovakve i slične slučajeve počinjenih i pokušanih kaznenih djela na njihovu štetu, kako bi  spriječili daljnje širenje ovakvih pojava – rekao je policijski glasnogovornik Dražen Laljek i nastavio: 

– Također, želimo upozoriti građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti sa sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama i samim time njihovu neovlaštenu uporabu. Ujedno upozoravamo građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge drugih osoba koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za isto dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune, jer su oni kao potpisnici ugovora sami odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza – zaključio je Laljek. 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pjesme Podravine i Podravlja

FOTO/VIDEO Dvorana na pitomačkom festivalu popunjena je do posljednjeg mjesta, zapjevala i poznata Filipinka

Počeo je glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja, tradicionalni festival koji već više od 30 godina privlači ljubitelje tradicionalne...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×