23.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
otvoreno i bez zadrške

Dombaj nakon sastanka s potpredsjednicom Vlade: Svjesni smo da se previše davalo pomoći, a zauzvrat se nije odrađivalo što treba i ne želimo da se to događa
D

Kroz akcijske planove i sredstva za unaprjeđenje infrastrukture nacionalnih manjina sredstva će biti osigurana i za naše područje i kroz druge moguće modele pronaći će se potrebna sredstva da bi se uredio život manjina na našim prostorima, ali da to bude kako treba

Ne propustite

Jučer je u prostorijama Općine Drnje održan radni sastanak zbog rušenja romskih kuća u naselju Autoput, kao i situaciji u Hlebinama.

O svemu o čemu se raspravljalo izvijestio je načelnik Drnja Petar Dombaj koji nam je rekao da se o svemu pričalo otvoreno i nazvalo pravim imenom te da je svatko mogao reći što je htio i ništa se nije uljepšavalo.

– U narednom periodu obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje, imat će potporu i pomoć Vlade i saborskog zastupnika. Potpredsjednica je tražila da se djelatnice CZSS-a koje imaju najviše iskustva u problematici Roma uključe i bez centra to ne bi bilo rješavano. Općine će biti uključene i mi smo inzistirali da nitko nikome ništa ne može dati besplatno. Zauzvrat, oni koji će biti smješteni i koji će dobiti pomoći morat će vratiti zajednici na neki način ono što će dobiti. Svjesni smo problema da se previše davalo pomoći, a zauzvrat se nije odrađivalo što se treba i ne želimo da se to događa – rekao je Dombaj.

Dodaje da nikome nije u interesu diskriminacija po bilo kojoj osnovi. Kaže da su svjesni da problema nema samo s Romima, nego općenito u svakodnevnom životu.

Autoput, Romsko naselje
Foto: Ivan Balija

– Ono što je informirana potpredsjednica s naše strane da Romi prema nama nisu imali nikakve zahtjeve, nego smo imali problem sanacije dvorane i dovođenja dvorane u prvobitno stanje nakon njihova bivanja unutra u red i to neće biti baš jeftino. Zahtjeve nikakve nismo dobili s njihove strane. U priču se uključio i pučki pravobranitelj, što smo isto prokomentirali. Svakako da je jedan dobar dio zbrinut kroz privatnu inicijativu i to su obitelji s malom djecom, dok su ostali otišli kod rodbine – ističe.

Tema o kojoj se također raspravljalo je nenamjensko trošenje novaca koje primaju kroz razne oblike pomoći.

– Točno se zna koja obitelj stvara probleme, na koji način se sredstva troše, zašto se ne ulaže. Imamo jako dobre materijale koje smo upućivali CZSS-u, školama i vrtićima. Problem je sveobuhvatan – poručuje.

Dombaj napominje da su svi pokazali inicijative i sve je otvoreno rečeno.

– Ovo je prvi korak u rješavanju dugoročnih problema na našim prostorima i to mogu tvrditi da nije problem samo u Drnju i Hlebinama, nego u užem prstenu Koprivnice. Naš cilj je da se riješe problemi na cijelom ovom prostoru i da svi živimo u normalnom i mirnom suživotu bez diskriminacije, problema i bez da žurne službe imaju stalno posla – pojašnjava.

radni sastanak, drnje, hlebine, romi, autoput
Foto: Ivana Gazdek

U narednih mjesec dana slijedi sastanak u Zagrebu, kada će definirati prve korake i početi s rješavanjem problema.

– Kroz akcijske planove i sredstva za unaprjeđenje infrastrukture nacionalnih manjina sredstva će biti osigurana i za naše područje i kroz druge moguće modele pronaći će se potrebna sredstva da bi se uredio život manjina na našim prostorima, ali da to bude kako treba – zaključio je Dombaj.

Dodajmo da su na sastanku sudjelovali potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, načelnik Drnja Petar Dombaj, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Franjo Horvat, jedan koji je zastupao sve Rome, gospodin Antunović koji je pomogao u kupnji kuća za najugroženije iz nasilja, predstavnici CZSS-a te predstavnica Saveza Kali Sara Suzana Krčmar.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prva žnl

FOTO Div iz predgrađa slomio drnjanski Tomislav, Prugovac se “osladio” u Đelekovcu

Pet utakmica Prve županijske nogometne lige danas je odigrano na lokalnim terenima. U jutarnjem terminu u 10h Osvit je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×