25.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KOMUNALNI PROBLEMI

Domitrović: Susjeda godinama ne kosi travu, dvorištem gmižu zmije, a komunalni redar ne reagira, iz Grada kažu da su poduzeli sve da se riješi problem
D

Jasno mi je da to sve skupa traje, da je to procedura, no uvijek dobijem isti odgovor, papir je poslan pa ga vlasnica nije primila, pa nije potpisala, pa moraju ponovo slati i stalno se vrtimo u krug - kaže Dejan

Ne propustite

Koprivničancima je unatrag nekoliko godina olakšana procedura prijavljivanja komunalnih problema putem sustava Gradsko oko. Služba komunalnog redarstva putem gradskih stranica poziva građane da se priključe i aktivno sudjeluju u rješavanju komunalnih problema kako bi nam okoliš bio uredniji, čišći i zdraviji, a mjesta u kojima živimo bila ugodna i ljepša.

Dejan Domitrović iz Radničke ulice u Draganovcu želio bi živjeti ljepše i ugodnije, a ne s problemima koje mu stvara susjedina neodržavana parcela. Problem, kaže on, već deset godina redovito prijavljuje komunalnim redarima, ne putem aplikacije, nego direktno telefonski, ali tvrdi da nitko na njega ne reagira.

Vlasnica zemljišta obraslog u travu i korov je Đurđa Potočnjak iz Koprivnice s kojom nije u kontaktu već duže vrijeme.

– Već deset godina prijavljujem komunalnom redarstvu ovaj problem. Igramo se. Ja prijavim na proljeće oni uzmu prijavu, do jeseni ne riješe ništa, onda dođe zima pa je nekoliko mjeseci mir, a na proljeće opet ide priča ispočetka – kaže Dejan Domitrović.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Napominje kako im u dvorište dolaze zmije, lisice, štakori, a “džungla” preko njihove ograde idealna je za razmnožavanje stršljena i brojnih drugih letećih napasti.

U kući do njegove stanuje njegov otac Vladimir koji kaže kako je svojevremeno, dok ga je zdravlje služilo, znao pokositi s druge, tuđe strane.

– Vlasnica je ovog proljeća porušila vrbe koje su ovdje rasle, ali onda je tek dala zraka parceli na kojoj je počelo svašta rasti. To je sad buknulo, ide na žicu, radi štetu. Ja sam onkološki bolesnik, on je osoba s invaliditetom, mi čistimo svoje, kosimo, a drugi to ne moraju. Zašto komunalni redari ne rade svoj posao – pita se Vladimir i nastavlja:

“Ona ne mora ništa napraviti, kažu da nemaju instrumente. Ako onaj u Legradu može nekoga prisiliti da pokosi polje, onaj u Đurđevcu to može, a u Koprivnici ne može.”

Dodaje kako su prilikom izgradnje kuće njegovog sina platili 20 tisuća kuna komunalnog doprinosa, a svaki mjesec uredno podmiruju svoje obaveze prema Gradu Koprivnici.

Zmije u susjednom dvorištu

– Na jesen ću imati dokaz da sam alergičan na pelud. Od tog svega što tu raste sam razvio alergiju. Da se trava pokosi samo dva puta u ljetnoj sezoni ne bi bilo problema, ali ovo je sramota za Grad – kaže Dejan ogorčen što bezuspješno pokušava doći do komunalnih redara.

– Dođem jučer u Grad, zaštitar me ne pusti gore, a preko telefona mi poruče da se na predmetu radi. Nikakve druge informacije nisam dobio. Prije mjesec dana mi je rečeno da je Komunalac dobio nalog da pokosi, ali još se ništa nije dogodilo. Jasno mi je da to sve skupa traje, da je to procedura, no uvijek dobijem isti odgovor, papir je poslan pa ga vlasnica nije primila, pa nije potpisala, pa moraju ponovo slati i stalno se vrtimo u krug – kaže Dejan koji kaže da će ako treba i osobno ići do gradonačelnika.

– Mislim da gradonačelnik ima važnijeg posla, nego da organizira košnju trave, ali oni mene sustavno i uporno ignoriraju. Mislim da je to baš namjerno, misle si pa kaj nam on može, reći ćemo mu da se nešto radi pa nas bude pustio na miru – smatra Dejan.

Kontaktirali smo i vlasnicu zemljišta Đurđu Potočnjak.

– Do ovog proljeća tamo su rasla vrbe, a ne trava, ali ni onda nije bilo dobro. On bi htio da to bude posloženo kao park. Ne stignem trenutno otići i urediti barem onaj najbliži dio uz ogradu. Mogla bih to pošpricati otrovom, ali ako to napravim, opet neće biti dobro. Sve je krenulo od momenta kad im moja pokojna majka nije htjela prodati taj komad zemljišta. Znam da je trava visoka, riješit ću čim uhvatim malo slobodnog vremena – rekla nam je Đurđa Potočnjak.

Grad je vlasnici poslao rješenje pred 17 dana, no povratnica da je zaprimljeno još nije stigla

Komunalni redari Grada Koprivnice upoznati su s problemom s kojim se stranka susreće, a vezano uz isti u kontaktu su sa strankom. Cijeli predmet trenutno je u postupku rješavanja, odgovorili su nam iz Grada Koprivnice.

Naime, prema stranci čija je parcela neuređena pokrenut je upravni postupak, odnosno izdano je rješenje kojim se stranci nalaže da parcelu mora urediti.

– Spomenuto rješenje poslano je dana 6. srpnja 2021. godine. U roku pet dana od zaprimanja rješenja stranka je obavezna očistiti parcelu, u slučaju da to ne učini, parcela će se počistiti po trećoj osobi, a na trošak stranke te će stranka dobiti i novčanu kaznu u iznosu od 600 kuna. Ono što želimo napomenuti je da nakon poslanog rješenja u Grad još uvijek nije stigla povratnica da je stranka rješenje i zaprimila. Nakon što u Grad stigne povratnica komunalno redarstvo moći će nastaviti s provedbom postupka. S ovim postupkom upoznat je i gospodin Domitrović – pojasnili su.

– Kad je gospodin Domitrović došao portir je telefonski zvao komunalnog redara koji nažalost nije bio u uredu, već na sastanku pa se nije javio. Nakon toga portir je zvao tajnicu gradonačelnika te je gospodin Domitrović upućen do nje. Nakon toga u uredu gradonačelnika predbilježio se za sastanak s gradonačelnikom. Također, naš komunalni redar redovno je u komunikaciji s gospodinom Domitrovićem i on je upućen u kojoj je fazi trenutno predmet – pojasnili su iz Gradske uprave.

Pojasnili su i proceduru po kojoj Grad postupa u slučaju neuređenih nekretnina.

Prvo se vlasniku neuređene nekretnine uputi obavijest, odnosno nalog da očisti nekretninu. U slučaju da se na isti ogluši Grad pokreće upravni postupak, odnosno izdaje rješenje temeljem kojeg je stranka u roku od pet dana od zaprimanja dužna očistiti parcelu. U slučaju da to ne učini parcela se čisti po trećoj osobi, a sve na trošak vlasnika parcele. Nakon čišćenja vlasniku se ispostavlja račun za čišćenje te kazna u iznosu od 600 kuna.

Ove godine Grad Koprivnica naplatio je dvije takve kazne.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Žalili se na presudu

KOPRIVNICA Digao kredit kako bi prijatelju posudio 15.000 eura, ovaj mu nije vratio ni cent – neće u zatvor?!

Jedan je Koprivničanac dao prijatelju u potrebi značajan iznos novca! Ovaj mu je na kraju ostao dužan 15.000 eura...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×