23.5 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Trik

Donosimo najbolje trikove kako spriječiti zamagljena stakla na automobilu
D

Najbolji način da spriječite pojavu kondenzacije na staklima automobila je održavanje ravnoteže između unutarnje i vanjske temperature

Ne propustite

Jedan od učestalih problema s kojima se vozači susreću u jesenski dio godine su zamagljena stakla.

Zašto se magle prozori?

To je fizički fenomen koji se naziva kondenzacija. Djeluje na sljedeći način: vodena para koja sadrži topli zrak iznutra se hladi kada dodirne površinu koja je na nižoj temperaturi i prelazi u tekuće stanje u obliku mikrokapljica.

Jednostavnije rečeno, kondenzacija se stvara na staklima automobila zbog temperature i vlage u zraku. U stvarnosti, to nije ništa više od temperaturne razlike između unutarnje i vanjske strane automobila.

Najbolji način da spriječite pojavu kondenzacije na staklima automobila je održavanje ravnoteže između unutarnje i vanjske temperature.
U nastavku saznajte trikove kako spriječiti zamagljena stakla. 

Održavanje prozora čistima pomaže u sprječavanju stvaranja magle na njima. Stoga je potrebno često čistiti prozore. Osim toga, brisače vjetrobrana treba redovito provjeravati kako biste bili sigurni da rade optimalno. To će pomoći u uklanjanju kondenzacije s vanjske strane vozila.

auto, ilustracija
FOTO: Ilustracija

Najčešći način za odmagljivanje prozora je korištenje sustava cirkulacije zraka za uklanjanje kondenzacije. Trebali biste uključiti klima uređaj i postaviti usmjerivače prema zamagljenim prozorima, kao što su bočna stakla.

Za prednje staklo mnogi modeli imaju tipku koja ispušta zrak samo kroz donji dio stakla. Za stražnji dio također postoji posebna tipka koja aktivira grijanje stražnjeg stakla. Idealno je početi s hladnim zrakom pa snižavati temperaturu i na kraju koristiti grijanje.

Ako u automobilu nema zraka, najklasičnije rješenje je spustiti prozore i tako omogućiti strujanju zraka da uđe u kabinu, da se unutarnja temperatura izjednači s vanjskom i da se stakla počnu odmagljivati, piše Jutarnji list.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kapitalan projekt

Zavodu za hitnu u Koprivnici novo parkiralište za 255.800 eura, dr. Devčić: Možda već treba razmišljati i o preseljenju Zavoda

Ugovor o nabavi za gradnju novog parkirališta Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije vrijedan 255.800 eura potpisali su danas...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×