12 C
Koprivnica
Subota, 3. lipnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
analiza matije hlebara

Donosimo prvi dio analize Matije Hlebara o klimatskim promjenama koje sve više ubrzavaju
D

Matija je svoja znanja, zapažanja, razmišljanja i zaključke potkrijepio konkretnim podacima kroz gotovo 40-godišnje razdoblje (1981.-2018.). Krenuo je s opće, globalne razine, prema Hrvatskoj i koprivničkom kraju.

Ne propustite

Koliko su klimatske promjene presudne za budućnost čovječanstva na planetu Zemlji, pokazuje i nedavna ponuda u iznosu od 100 milijuna dolara, sada najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, za izum najbolje tehnologije za hvatanje ugljika.

Da bi svima približili ovaj gorući problem te educirali i svojim malim doprinosom pomogli u osvještavanju o drastičnim promjenama klime, portal epodravina će u nekoliko nastavaka objavljivati analize Matije Hlebara, stručnjaka za održivi razvoj i nefinancijsko izvještavanje.

Matija je svoja znanja, zapažanja, razmišljanja i zaključke potkrijepio konkretnim podacima kroz gotovo 40-godišnje razdoblje (1981.-2018.). Krenuo je s opće, globalne razine, prema Hrvatskoj i koprivničkom kraju.

U nastavku donosimo prvi dio analize.

Od svih tema održivosti koje danas pojačano zaokupljaju pažnju svjetske javnosti, u najvećem se fokusu nalaze klimatske promjene koje predstavljaju najveću prijetnju i izazov opstanku naše civilizacije. Nadasve, već godinama postoji neprikosnoveni konsenzus svjetske znanosti o klimi da su klimatske promjene uznapredovale i da sve više ubrzavaju.

Klimatske promjene su od sredine 1990-ih uzrokovale brojne negativne učinke kroz porast temperature zraka, sve veću učestalost dugih sušnih razdoblja te povećanje broja i intenziteta ekstremnih vremenskih pojava poput toplinskih valova, olujnih vjetrova, uragana, izrazito pljuskovitih oborina, jakih tuča, proljetnih snjegova i mrazova. Osamnaest dosad najtoplijih godina zabilježeno je u posljednja dva desetljeća!

Zato je izuzetno važno i hitno, na sve moguće načine, informirati i čim više osvijestiti hrvatski poslovni sektor i cijelo društvo o drastičnim promjenama klime i njihovim rastućim rizicima negativnih učinaka za poslovanje i svakodnevni život.

Klimatske promjene su posljedica globalnog zatopljenja. Do globalnog zatopljenja dolazi zbog rastućih emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim djelovanjem, a prije svega velikom potrošnjom fosilnih goriva: ugljena, nafte i plina. Izgaranjem fosilnih goriva nastaje sve više ugljikovog dioksida (CO2) koje je glavni staklenički plin, ali i drugih stakleničkih plinova poput metana (CH4), dušikovog oksida (N2O), vodene pare (H2O) i ozona (O3).

Porastom udjela stakleničkih plinova u atmosferi, isti upijaju sve više energije infracrvenog spektra koju zrače natrag prema Zemljinoj površini i time je zagrijavaju. Tako se pojačava učinak staklenika i zagrijavanje Zemlje, a glavni uzrok tome je rastuća emisija ugljikovog dioksida (glavnog stakleničkog plina) u atmosferu prikazana na grafikonu »Globalne emisije ugljikovog dioksida 1990. i 2010. u milijardama tona«:

Grafikon 1: Globalne emisije ugljikovog dioksida 1990. i 2010. u milijardama tona

 

Znanstvenici već dulje vrijeme upozoravaju političare i svjetsku javnost da će globalno zatopljenje, ako se nešto hitno ne poduzme, do 2060. vjerojatno iznositi više od 2 °C u odnosu na predindustrijske razine, a do kraja stoljeća moglo bi narasti i na 5 °C.

Takvo povećanje globalne temperature imat će razarajući učinak na prirodu jer će uzrokovati nepovratne promjene u mnogim ekosustavima i, slijedom toga, nezamislivo izumiranje brojnih biljnih i životinjskih vrsta (gubitak biološke raznolikosti).

Klimatske promjene su globalni izazov koji zahtijeva globalni odgovor uz aktivno uključivanje i doprinos svih zemalja, ali i hitan angažman i doprinos svih nas!

Autor: Matija Hlebar, stručnjak za održivi razvoj i nefinancijsko izvještavanje

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

odlično

FOTO/VIDEO Veličanstveni vatromet i odličan koncert Marka Kutlića zagrijali posjetitelje za još dva dana Spravišča

Brojni posjetitelji stigli su na Križevačko veliko spravišče koje se ove godine održava 55. put po redu. Manifestacija je svečano...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti