500 kuna

Dostupni jeftiniji testovi za koronu: Broj onih koji plaćaju iz vlastitog džepa porastao je za duplo

Dijagnostika se provodi u 22 laboratorija, a na desetak punktova u Hrvatskoj može se testirati bez uputnice.

11:26h
0

Odnedavno testiranje na koronavirus građanima je dostupnije. Umjesto 1500 kuna, svi oni koji se testiraju o vlastitom trošku platit će 500 odnosno 700 kuna.

Je li broj privatno testiranih u porastu i ima li među njima više pozitivnih i tko se privatno testira?

U posljednja dvadeset i četiri sata u zagrebačkom Zavodu ”Štampar” obavljeno je 305 testiranja na koronavirus.

Među onima, kojima je potreban nalaz su i strani državljani, kojima je kod prelaska granice u drugu zemlju potreban negativan nalaz. Test plaćaju sami.

– Moram ići u Bosnu i Hercegovinu, gdje se kod prelaska granice traži test na koronavirus – kazao je Federico iz Italije.

– Čudno da za mene ne treba, a za njih treba. A ja sam vazda živio u Italiji i samo što imam bosanski pasoš nitko ništa ne pita – rekao je Nermin iz Italije.

Otkako je HZZO prošli mjesec snizio cijene testiranja, s 1500 na 700 i 500 kuna, u ”Štamparu” kažu, broj onih koji ih plaćaju iz vlastitog džepa porastao je za duplo.

– Recimo desetak dana prije 22.7. smo imali oko 500 takvih osoba, a nakon toga oko 1000 takvih osoba. Međutim, svakako bih napomenula da osobe koje su trebale prilikom ulaska u neku drugu zemlju priložiti rezultat testiranja, što je dakle zahtijevala određena zemlja, takvih osoba nismo tu vidjeli nekakav povećan trend, jer nije bio uvjetovan cijenom – izjavila je Sunčanica Ljubin Sternak s Odjela za molekularnu mikrobiologiju NZJZ-a ”Dr. Andrija Štampar”

Broj onih koji su pozitivni, a testirali su se o vlastitom trošku, nije u porastu. Isto potvrđuju i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Oni, za razliku od zagrebačkog zavoda, nisu primijetili da im se građani dolaze više privatno testirati. Briseve im uzimaju uglavnom zbog putovanja. U većini laboratorija radi se testiranja s tri sekvence genoma, koje stoji 700 kuna.

– Postoje geni, koji su više specifični i manje specifični za ovaj virus i onda povećanjem broja tih ciljnih sekvenci, koje se detektira povećava se i točnost testa – rekla je Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku HZJZ-a.

Dijagnostika se provodi u 22 laboratorija, a na desetak punktova u Hrvatskoj može se testirati bez uputnice.

čitam...