Drava Art Biennale // U gimnaziji održano predavanje o upravljanju vodama

23:12h
0
Detalj s predavanja u koprivničkoj gimnaziji

Drava Art Biennale (DAB 2015.), projekt Muzeja Grada Koprivnice, nastavio se u utorak 4. svibnja predavanjem Tomislava Domesa iz udruge „Pravo na grad” u koprivničkoj gimnaziji „Fran Galović”.


Tom je prilikom predstavljena publikacija “Naša voda – Analiza upravljanja vodnim uslugama u Hrvatskoj” koja je je učenicima približila modele upravljanja vodnim uslugama u Hrvatskoj i svijetu te moguće alternative.

Publikacija je nastala u sklopu projekta “Korupcijski SONAR- glasom javnosti protiv korupcije u upravljanju prostorom i prirodnim resusrsima, a provela ga je Zelena akcija u suradnji sa Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Heinrich Boell Stiftung i udrugama Art radionica Lazareti, Multimedijalni institut MAMA, Pravo na grad i Zelena Istra.

Brojni dokumenti Ujedinjenih naroda definiraju vodu kao osnovno ljudsko pravo, no unatoč tome oko 780 milijuna ljudi nema pristup izvorima pitke vode, a razlog tome nije nedostatak same vode, već loše upravljanje vodnim resursima i sve češće definiranje vode kao robe koja podliježe zakonima tržišta i privatizaciji.

Što je to kriza vode u globalnom kontekstu, zašto je pitanje vode političko pitanje, treba li voda biti svima dostupna bez obzira na financijske mogućnosti te koji su mogući participativni modeli upravljanja resursima samo su neka od pitanja koja je predavanje otvorilo.

Na tom tragu Drava Art Biennale nastavlja svoj program, a neka od sljedećih događanju su:

19. svibnja – Ivana Korn Varga iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode održat će predavanje o UNESCO-vom rezervatu biosfere na obalama rijeke Drave (u sklopu Dana muzeja)

lipanj – performansi na raznim lokacijama rijeke Drave

srpanj – filmovi o važnosti očuvanja vode u dvorištu Muzeja grada Koprivnice.

Projekt završava u rujnu okruglim stolom na temu privatizacije vode (vode kao zajedničkog dobra) i skupnom izložbom u Galeriji Koprivnica za koju je do 31. svibnja 2015. otvoren natječaj za mlade umjetnike/ce do 35 godina.

čitam...